Koza zamiast kominka
Koza to inaczej wolno stojący piec kominkowy. Może zastąpić tradycyjny kominek. Nowoczesne kozy w niczym nie przypominają swych żeliwnych, niezbyt estetycznych pierwowzorów. Są efektowne i ekologiczne.
Znane sprzed lat kozy to bardzo proste, niezbyt eleganckie i niekoniecznie wygodne piecyki, którymi ogrzewano domy. Ich współczesne wersje są zupełnie inne. Piękne, o niejednokrotnie wyszukanych formach, ekonomiczne.
Koza może zostać zamontowana w dowolnym pomieszczeniu. Nie wymaga obudowy, zajmuje więc mniej miejsca i jest lżejsza niż tradycyjny kominek.
Warunki techniczne
Kozie trzeba zapewnić odprowadzanie spalin oraz doprowadzanie powietrza niezbędnego do spalania. Trzeba ją podłączyć do osobnego przewodu kominowego. Jego wysokość i średnica powinny zostać dobrane do wielkości paleniska (minimalne wymiary to 14x14 cm). Jeśli w pomieszczeniu nie ma przewodu dymowego, koza może zostać podłączona do komina zewnętrznego. Posadzka pod i w odległości 60 cm od piecyka powinna zostać wykonana z materiału niepalnego (można w tym celu położyć na podłodze specjalną podkładkę). Koza ma sprawność porównywalną do tradycyjnego kominka. Ogrzewa wnętrze całą swoją powierzchnią, także rurą, która odprowadza spaliny do komina.
Designerski piecyk
Koza może stać się atrakcyjnym elementem wyposażenia pomieszczenia. I to nie tylko ze względu na sposób ogrzewania, jaki zapewnia. I jego skuteczność. Obecnie oferowane kozy wyglądają jak atrakcyjne meble, z efektownymi, designerskimi obudowami. Takiego piecyka nie wolno jednak dostawiać do ściany. Można natomiast umieścić pośrodku pomieszczenia, niektóre modele można bowiem podłączyć do komina przechodzącego przez sufit. To korzystne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku otwartego układu wnętrz. Jeśli piecyk zostanie zamontowany w centralnym punkcie dolnej kondygnacji, zagwarantuje to swobodny obieg ogrzanego powietrza.
Nowoczesne kozy są ekologiczne; wydzielają do atmosfery minimalne ilości szkodliwych substancji.
Obiad z kozy
W większości kóz można palić drewnem, ale są także modele dostosowane do spalania węgla kamiennego lub peletów. Niektóre są wyposażone w pojemnik lub przegrodę na opał. Są także kozy z piekarnikiem, który pozwala na ugotowanie obiadu.
Nowoczesne kozy są ekologiczne. Wydzielają do atmosfery minimalne ilości szkodliwych substancji, ponieważ dzięki wtórnemu spalaniu lub przy użyciu katalizatora dopalają gazy i resztki pozostałe w dymie. Niezwykle istotna jest szczelność przewodów odprowadzających spaliny, użytkownicy piecyków powinni więc pamiętać o regularnych przeglądach całej instalacji.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.