Okap czy pochłaniacz – co wybrać do naszej kuchni? Wady i zalety rozwiązań

Okap z wyciągiem czy pochłaniacz? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szukając najlepszego sposobu na zapewnienie czystego powietrza w kuchni. Jednak nie w każdej kuchni możliwe są oba systemy.

 

Pochłaniacz kuchenny lub okap - charakterystyka rozwiązań
Picket&Rail
Pochłaniacz kuchenny lub okap

 

Pochłaniacz – czy warto wybrać go do kuchni?

Okap kuchenny z pochłaniaczem filtruje zasysane powietrze za pomocą filtrów tłuszczowych i wkładów z aktywnym węglem. Zatrzymywane są zarówno cząsteczki tłuszczu, jak i zapachy powstające podczas przyrządzania potraw. Na zakończenie procesu oczyszczania powietrze zostaje ponownie wywiane do pomieszczenia. W odróżnieniu od systemu z wyciągiem pochłaniacz nie wymaga dostarczania świeżego powietrza z zewnątrz. Ponieważ wilgoć z powietrza nie jest usuwana, trzeba regularnie wietrzyć mieszkanie.

  • Prosty montaż – okap z pochłaniaczem może być zamontowany w każdej kuchni.
  • Instalacja pochłaniacza jest mniej pracochłonna i łatwiejsza.
  • Powietrze jest oczyszczane z tłuszczu i zapachów, ale nie z wilgoci.
  • Cząsteczki zapachowe nie mogą być usunięte bez wkładu z węglem aktywnym.
  • Filtr z węglem aktywnym może ograniczać sprawność urządzenia, co z kolei wymusza pracę na wyższych obrotach, powodującą większy hałas. Poziom hałasu można zmniejszyć poprzez odpowiednią izolację akustyczną.
  • Wkład z węglem aktywnym musi być regularnie wymieniany.
  • Okap z pochłaniaczem jest energooszczędny, ponieważ nie doprowadza chłodnego powietrza z zewnątrz, co powodowałoby straty ciepła w mieszkaniu.
  • Okap z pochłaniaczem jest odpowiednim rozwiązaniem do domu energooszczędnego albo pasywnego.

Okap z wyciągiem – najważniejsze cechy

Wyciąg wywiewa zassane w kuchni powietrze na zewnątrz. Pełne zapachów, cząsteczek tłuszczu i wilgoci kuchenne powietrze jest poprzez system rur kierowane do specjalnego kanału wentylacyjnego w kominie. Ważne jest, aby w przypadku okapu z wyciągiem zapewnić dopływ świeżego powietrza, ponieważ w przeciwnym razie powstanie w kuchni podciśnienie zmniejszające skuteczność wyciągu.

  • Kompleksowy montaż okapu z wyciągiem jest pracochłonny i wymaga odpowiednich przygotowań. Wyciąg nie jest możliwy do zastosowania w każdej kuchni, ponieważ wymaga podłączenia do kanału wentylacyjnego.
  • Instalacja wyciągu może pociągać za sobą znaczne koszty.
  • Przy odpowiedniej instalacji systemu wywiewnego opary kuchenne wraz z wilgocią, zapachami i cząsteczkami tłuszczu są odprowadzane na zewnątrz.
  • Istnieje możliwość cichej pracy systemu. Aby poziom hałasu jeszcze bardziej zredukować, silnik może być umieszczony w miejscu wyciszonym.
  • Zbędny jest filtr węglowy, co pozwala na uniknięcie dodatkowych kosztów.
  • W okresie niskich temperatur powietrza na zewnątrz budynku może dochodzić do znaczących strat ciepła i energii, kiedy na przykład świeże powietrze napływa przez okna.
  • Instalacja okapu z wyciągiem nie zawsze się nada w przypadku domu energooszczędnego albo pasywnego.

Okap z wyciągiem czy pochłaniacz?

Aby podjąć decyzję, które urządzenie będzie bardziej pasować do naszej kuchni, trzeba wziąć pod uwagę kilka aspektów.

Okap z pochłaniaczem jest dobrym wyborem, jeśli:

  • chce się mieć nieskomplikowaną konstrukcję nadającą się do szybkiego użycia;
  • warunki budowlane nie pozwalają na system wywiewny (budowa okapu z wyciągiem wiąże się ze zmianami architektonicznymi, które z kolei wymagają urzędowych zatwierdzeń).

Okap z wyciągiem można polecić, jeśli:

  • montaż systemu rur wywiewnych jest możliwy (budowa okapu z wyciągiem wymaga znacznych nakładów pracy i zmian budowlanych, które dotyczą nie tylko kuchni);
  • należy całkowicie usunąć parę wodną z kuchni oraz pozbyć się skutecznie zapachów;
  • właściciele domu nie zamierzają zajmować się regularną wymianą filtrów – w pochłaniaczu konieczne są filtry z aktywnym węglem.

 

Okap z wyciągiem, czy raczej pochłaniacz?
Pinterest
Nowoczesna kuchnia

Poniżej opisujemy cztery czynniki mające wpływ na wybór okapu z wyciągiem lub pochłaniacza.

  • Czynnik planowania kuchni – budowa systemu wywiewnego jest bardzo pracochłonna i wymaga możliwie krótkiego przebiegu systemu rur. Przed rozpoczęciem budowy należy sprawdzić, czy wyciąg w ogóle jest możliwy i dozwolony. Znacznie mniej skomplikowane i tańsze jest zamontowanie okapu z pochłaniaczem, ponieważ powietrze jest wówczas oczyszczane w obrębie pomieszczenia.
  • Czynnik skuteczności – czy wywiew jest bardziej efektywny od obiegu zamkniętego? Prawda jest taka, że okap z pochłaniaczem doskonale oczyszcza pomieszczenie z cząsteczek tłuszczu, a w połączeniu z filtrem węglowym usuwa skutecznie nieprzyjemne zapachy. Nie jest jednak w stanie usunąć wilgoci pozostającej w powietrzu. Bez filtra węglowego zapachy gotowania, powstające na przykład podczas pieczenia mięsa, szybko rozchodzą się po kuchni i sąsiednich pomieszczeniach. Pod względem skuteczności oczyszczania powietrza z tłuszczu i zapachów pochłaniacz jest równie skuteczny, jak wyciąg, o ile tylko filtry są regularnie oczyszczane i wymieniane. Słabą stroną pochłaniacza jest pozostawianie wilgoci. Wilgotne powietrze przechodząc przez filtry, jest z powrotem nawiewane do wnętrza, co w określonych warunkach może sprzyjać rozwojowi pleśni.
  • Czynnik poziomu hałasu – gdy urządzenie jest włączone, powstają odgłosy wywołane przepływem powietrza, pracą silnika i wentylatora. Warunkiem niezakłóconej atmosfery w kuchni jest dobra izolacja akustyczna dmuchawy oraz właściwa instalacja urządzenia. Okap z wyciągiem pracuje nieco ciszej niż okap z pochłaniaczem, ponieważ nie ma w nim filtrów hamujących przepływ powietrza. Komu szczególnie zależy na cichej pracy okapu podczas gotowania, powinien zwrócić uwagę na możliwość zastosowania silnika zewnętrznego.
  • Czynnik oszczędzania energii – bardziej energooszczędny jest system pochłaniacza z filtrowaniem powietrza. W odróżnieniu od wyciągu powietrze filtrowane w pochłaniaczu pozostaje w mieszkaniu i nie następuje dopływ powietrza chłodnego z zewnątrz. Zwłaszcza zimą nawiew z zewnątrz może powodować straty energii cieplnej i wzrost kosztów ogrzewania.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.