Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Porównanie

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – którą wybrać? Jakie są wady i zalety obu płyt grzewczych? Ile kosztują? Przeczytajcie przygotowane przez nas porównanie.

Płyta ceramiczna i indukcyjna - porównanie, lista wady i zalet!
Płyta ceramiczna i indukcyjna - porównanie, lista wady i zalet!

Czym różni się płyta ceramiczna od płyty indukcyjnej?

Płyta ceramiczna z zewnątrz wygląda praktycznie identycznie jak płyta indukcyjna. Różnica ukryta jest w zupełnie innym mechanizmie działania.

Za działanie płyty ceramicznej odpowiadają grzałki, które poprzez nagrzewanie się, stopniowo oddają swoją energię do naczyń. Nagrzanie płyty ceramicznej trwa kilka minut, przez co wydłuża się czas samego gotowania. Na rynku powoli pojawiają się także płyty ceramiczne wyposażone w lampy halogenowe, które zdecydowanie szybciej osiągają temperaturę odpowiednią do rozpoczęcia gotowania.

Wiele modeli płyt indukcyjnych wyposażonych jest w dodatkowe funkcje, których nie znajdziemy w większości płyt ceramicznych.

Warto wiedzieć, że włączona płyta ceramiczna po nagrzaniu jest bardzo gorąca, przez co nie jest polecanym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi.

Płyta indukcyjna zamiast grzałek wyposażona jest w cewki elektromagnetyczne, które znajdują się pod szkłem zewnętrznym. Cewki powodują powstawanie tzw. ruchów wirowych odpowiadających za wytwarzanie pola elektromagnetycznego i oddziałujących na powierzchnię garnków.

Płyta indukcyjna posiada wskaźnik ciepła resztkowego
Haier
Płyta indukcyjna posiada wskaźnik ciepła resztkowego

Płyta indukcyjna po zakończonym gotowaniu pozostaje stosunkowo chłodna – to odróżnia ją od płyty ceramicznej, która, tak jak wspomnieliśmy, po nagrzaniu jest nadal gorąca. Dlaczego indukcja pozostaje praktycznie zimna? Dzieje się tak, ponieważ energia potrzebna do wytworzenia ciepła jest przekazywana bezpośrednio do postawionego na niej naczynia.

Jakie są wady i zalety płyty indukcyjnej?

Wybierając pomiędzy płytą indukcyjną a płytą ceramiczną, warto poznać wady i zalety obu rodzajów płyt grzewczych.

Zalety płyty indukcyjnej to:

  • bezpieczeństwo – tak jak wspomnieliśmy, płyta indukcyjna praktycznie się nie nagrzewa, dzięki czemu można uniknąć ryzyka oparzenia,
  • łatwość w czyszczeniu – resztki jedzenia nie przypalają się na płycie, dzięki czemu można ją wyczyścić praktycznie bez żadnego wysiłku,
  • szybkość gotowania – indukcja szybko się nagrzewa, przez co nasze dania są gotowe zdecydowanie szybciej,
  • wybór trybów temperatury – podczas gotowania i smażenia możemy wielokrotnie zmniejszać lub zwiększać temperaturę (standardowe indukcje mają 9 trybów temperatury),
  • funkcjonalność – płyty indukcyjne wyposażone są w szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają gotowanie, płytę możemy również stosować jako dodatkowy blat roboczy,
  • łatwość obsługi,
  • elegancki wygląd,
  • duża dostępność różnych modeli,
  • brak konieczności prowadzenia instalacji gazowej.

Płyta indukcyjna zamiast grzałek wyposażona jest w cewki elektromagnetyczne, które znajdują się pod szkłem zewnętrznym.

Do wad płyty indukcyjnej należą:

  • wysoka cena,
  • konieczność zakupienia specjalnych naczyń ferromagnetycznych,
  • niełatwy montaż,
  • awaryjność i wysokie koszty naprawy,
  • wytwarzanie pola elektromagnetycznego – płyty indukcyjne nie powinny być użytkowane przez osoby z rozrusznikiem serca.

Płyta ceramiczna w kuchni
Bosch
Płyta ceramiczna w kuchni

Jakie są wady i zalety płyty ceramicznej?

Zalety płyty ceramicznej to:

  • niska cena,
  • elegancki design,
  • łatwość obsługi,
  • brak konieczności zakupu naczyń ferromagnetycznych,
  • nie wytwarza pola elektromagnetycznego.

Wady płyty ceramicznej:

  • czas gotowania – czas przygotowania potraw jest wyższy w porównaniu z płytą indukcyjną,
  • wyższe zużycie prądu – wraz z wydłużonym czasem gotowania wzrastają również rachunki za prąd,
  • mniejsze bezpieczeństwo w porównaniu z indukcją – płyta po nagrzaniu pozostaje gorąca,
  • trudności w utrzymaniu czystości – resztki jedzenia, które mogą znaleźć się na powierzchni płyty ceramicznej, szybko ulegają trudnym do usunięcia przypaleniom,
  • mała dostępność różnych modeli,
  • brak wielu dodatkowych funkcji, w które wyposażone są płyty indukcyjne.

Płyta indukcyjna a ceramiczna – jakie dodatkowe funkcje?

Wiele modeli płyt indukcyjnych wyposażonych jest w dodatkowe funkcje, których nie znajdziemy w większości płyt ceramicznych.

Jakie są wady i zalety płyty ceramicznej?
Jakie są wady i zalety płyty ceramicznej?

Funkcje płyty indukcyjnej

Czujnik gotowania, wskaźnik ciepła resztkowego, funkcja Hob&GO, timer, funkcja Power Booster, gotowe programy, blokada, funkcja AutoBridge, funkcja Eco.

Funkcje płyty ceramicznej

Wskaźnik ciepła resztkowego, funkcja szybkiego nagrzewania, timer, blokada.

Do czego służą poszczególne funkcje płyt?

  • Czujnik gotowania – to przydatna funkcja pilnowania efektów gotowania. Indukcja automatycznie nie dopuszcza np. do wykipienia wody z garnka.
  • Hob&GO – płyta sama rozpoznaje postawiony na niej garnek, dzięki czemu nie musimy wybierać pola grzania poprzez sterowniki.
  • Gotowe programy – dzięki tej opcji automatycznie dopasowujemy temperaturę płyty indukcyjnej. Do wyboru mamy trzy tryby temperatur: ok. 42 stopnie – do topienia masła lub czekolady, 70 stopni – do podgrzewania zupy, ok. 94 stopnie – do gotowania ryżu lub makaronu.
  • Power Booster – funkcja szybkiego gotowania, która polega na tym, że płyta indukcyjna automatycznie dobiera swoją maksymalną moc.
  • AutoBridge – płyta łączy ze sobą pola grzewcze. Funkcja jest przydatna, zwłaszcza jeżeli używamy dużych lub niewymiarowych naczyń.
  • Eco – uruchamia się po ustawieniu czasu gotowania. Czujniki płyty oceniają na podstawie stopnia nagrzania dna naczynia, w którym momencie zakończyć gotowanie.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – która lepsza?
Płyta indukcyjna czy ceramiczna – która lepsza?

Do funkcji płyt ceramicznych należą: wskaźnik ciepła resztkowego, szybkie nagrzewanie, timer, blokada. Wszystkie wymienione poniżej funkcje płyty dostępne są również w płytach indukcyjnych.

 

  • Wskaźnik ciepła resztkowego – litera „H” na płycie ceramicznej oznacza nagrzanie szkła powyżej 60 stopni. Litera „h” pojawia się przy nagrzaniu w zakresie 45-60 stopni.
  • Funkcja szybkiego nagrzewania – dostępna w nowszych modelach ceramicznych. Przyspiesza proces nagrzewania się dna naczynia, jednak nadal trwa to dłużej w porównaniu z płytą indukcyjną.
  • Timer – funkcja ustawienia czasu działania płyty ceramicznej.
  • Blokada – funkcja blokowania sterowników, która przydatna jest zwłaszcza w przypadku rodzin z dziećmi.

Ile kosztuje płyta indukcyjna a ile ceramiczna?

Tak jak wspomnieliśmy w punkcie o wadach i zaletach obu płyt grzewczych, płyta ceramiczna jest tańszym rozwiązaniem w porównaniu z płytą indukcyjną.

Według serwisu Ceneo za najtańszą płytę ceramiczną firmy Amica z dwoma polami grzewczymi trzeba zapłacić 448 zł. Płyta z czterema polami grzewczymi marki Whirlpool to koszt 479 zł. Najdroższa dostępna płyta marki Amica kosztuje 1565 zł.

Płyta indukcyjna w kuchni
Płyta indukcyjna w kuchni

Ceny płyt indukcyjnych z dwoma polami grzewczymi zaczynają się od 569 zł. Za płytę z czterema polami grzewczymi z firmy Amica trzeba zapłacić 611 zł. Najdroższa dostępna płyta indukcyjna marki De Dietrich kosztuje 21848 zł.

Według serwisu Ceneo za najtańszą płytę ceramiczną firmy Amica z dwoma polami grzewczymi trzeba zapłacić 448 zł.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – która lepsza?

Oba rodzaje płyt mają zarówno zalety, jak i wady, dlatego przed zakupem warto zastanowić się, czego dokładnie oczekujemy od płyty grzewczej. Jeśli zależy nam na tańszym rozwiązaniu, to dobrym wyborem może być płyta ceramiczna – sam zakup płyty generuje niższe koszty, a dodatkowo nie musimy wymieniać garnków oraz patelni. Jeśli nie skupiamy się na kwestiach finansowych, a w naszym domu są dzieci, to lepsza będzie płyta indukcyjna zapewniająca większy poziom bezpieczeństwa.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.