Wybieramy okap kuchenny

Okap kuchenny może pełnić funkcję pochłaniacza lub wyciągu. Jego zadaniem jest usuwanie z kuchni nadmiaru wilgoci i intensywnych zapachów wydobywających się podczas gotowania. Wybór modelu zależy od tego, w jakim miejscu chcemy go zainstalować.

W kuchni w trakcie gotowania powstają duże ilości pary wodnej, która skrapla się na meblach oraz szybach okiennych. Jeśli przygotowywane potrawy zawierają większe ilości tłuszczu, także on będzie się osadzał w okolicy kuchenki, tworząc trudno zmywalną powierzchnię. Ponadto podczas przygotowywania posiłków powstają różnego rodzaju zapachy, które wchłaniają się w firany, zasłony czy meble. W utrzymaniu czystości w kuchni pomoże nam okap kuchenny.

Działanie okapu kuchennego

Zasada działania okapu kuchennego polega na pochłanianiu albo całkowitym usuwaniu z pomieszczenia zanieczyszczonego powietrza. Zawiera on filtry neutralizujące zapachy i zatrzymujące drobinki tłuszczu unoszące się w powietrzu wraz z parą wodną. Sprawny okap usunie nadmiar wilgoci z powietrza i wszelkie zanieczyszczenia w nim zawarte, a także pozwoli zapobiec przenoszeniu się zapachów kuchennych do pozostałych części domu.

Kuchnia z okapem
Okapy wyspowe mogą być montowane w dowolnym miejscu kuchni na suficie

Instalację okapu kuchennego powinniśmy zaplanować już na etapie projektowania zabudowy kuchennej. Musi on być nie tylko prawidłowo zainstalowany, ale także dobrze dobrany do wielkości kuchni, umiejscowienia kuchenki, naszych potrzeb, a także wystroju kuchni. Istnieją dwa rodzaje okapów kuchennych. Okap podłączony do kanału wentylacyjnego, czyli w systemie otwartym, będzie pracował jako wyciąg, a więc całkowicie usunie zanieczyszczone powietrze z pomieszczenia poza budynek. Okap pracujący w systemie zamkniętym, zawierający jedynie system filtrów, będzie działał jako pochłaniacz, a więc powietrze oczyszczone za pomocą filtrów wróci z powrotem do pomieszczenia. Podczas wyboru okapu należy pamiętać, że w każdej kuchni można zainstalować okap w systemie zamkniętym, jednak nie wszędzie sprawdzi się system otwarty. Jeśli w naszej kuchni możemy zastosować dowolne rozwiązanie, warto zdecydować się na okap pracujący w systemie otwartym, ponieważ jego wydajność jest większa. Większość okapów została tak przystosowana, że może pracować zarówno jako pochłaniacze, jak i wyciągi po podłączeniu do kanału wywiewnego.

W każdej kuchni można zainstalować okap w systemie zamkniętym, jednak nie wszędzie sprawdzi się system otwarty. Jeśli w naszej kuchni możemy zastosować dowolne rozwiązanie, warto zdecydować się na okap pracujący w systemie otwartym, ponieważ jego wydajność jest większa.

Okapu działającego w systemie otwartym nie można podłączać do kominów wentylacji zbiorczej, ponieważ mogłoby to zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Nie wolno także podłączać okapu do przewodów kominowych w wentylacji grawitacyjnej, które służą do odprowadzania spalin z pieca, kotła lub kominka. Mogłoby to zakłócić ciąg i spowodować, że spaliny będą wracały do pomieszczenia zamiast trafiać do komina.

Należy pamiętać, że o prawidłowym działaniu okapu będzie decydował odpowiedni przepływ powietrza do pomieszczenia. Trzeba zatem zapewnić odpowiednie warunki umożliwiające cyrkulację powietrza. Często wystarczy otwieranie okien i drzwi lub wykonanie otworów w drzwiach, które zapewnią dopływ świeżego powietrza do kuchni.

Okap pod szafkami kuchennymi
Okap w połączeniu z szafką może stanowić integralną część zabudowy kuchennej

Rodzaje okapów kuchennych

Okapy dzielimy przede wszystkim w zależności od usytuowania w kuchni. O wyborze decyduje także lokalizacja kanału wentylacyjnego, ilość miejsca, a także sam wystrój kuchni. Najpopularniejsze są okapy przyścienne, które montowane są bezpośrednio na ścianie, często między szafkami. Mogą występować także jako okapy narożne w kształcie kwadratu ze ściętym narożnikiem. Często spotyka się także okapy podszafkowe, które montuje się pod wiszącą szafką kuchenną. W połączeniu z nią stanowią integralną część zabudowy kuchennej. Ich zaletą jest to, że zajmują mało miejsca. Ciekawym rozwiązaniem jest okap szufladowy, który instaluje się bezpośrednio pod szafką kuchenną przymocowaną nad kuchnią. Zawierają wysuwaną płytę, którą chowa się po zakończeniu gotowania. Okapy uchylne wbudowane są w szafkę i zasłonięte frontem dopasowanym do mebli kuchennych. Uruchomienie okapu następuje po uchyleniu drzwiczek. Jest to jeden z najmniej widocznych okapów. Osoby posiadające wyspę w kuchni wybiorą okapy wyspowe, które mogą być montowane w dowolnym miejscu kuchni na suficie. Przewód prowadzony jest w tym przypadku pionowo w górę. Niektóre okapy wyspowe posiadają funkcję regulacji wysokości, dzięki której możliwe jest uniesienie pod sufit okapu po zakończeniu gotowania.

Zasada działania okapu kuchennego polega na pochłanianiu albo całkowitym usuwaniu z pomieszczenia zanieczyszczonego powietrza. Sprawny okap usunie nadmiar wilgoci, a także pozwoli zapobiec przenoszeniu się zapachów kuchennych do pozostałych części domu.

Okapy powinien być przede wszystkim łatwy w czyszczeniu, odporny na działanie środków chemicznych, ścieranie czy zadrapania, a także zabezpieczony przed działaniem wysokiej temperatury, wilgoci i tłuszczu. Warto też wziąć pod uwagę takie parametry okapu jak wytwarzany poziom hałasu, zużycie filtra i częstotliwość wymiany, a także zużycie prądu.

Komentarze

  • doradca

    Jaki okap wybierzemy, to będzie zależeć od usytuowania naszej kuchni. Decyduje o tym lokalizacja kanału wentylacyjnego, ile mamy miejsca oraz wystrój kuchni. Do wyboru mamy okapy; przyścienne, podszafkowe, szufladowe, uchylne, wyspowe, nablatowe.Należy wziąć pod uwagę jakie są parametry głośności , jaki filtr, czy łatwy w czyszczeniu. Okap tym lepszy im więcej przefiltruje powietrza w godzinę- więc jaki jest wydajny. Zbyt słaby nie wyciągnie oparów, a zbyt silny zgasi płomień.