Zioła w kuchni wprost z ogrodu

Nie masz jeszcze ogródka ziołowego? Zioła przydają się w kuchni. W ogrodzie pięknie się prezentują, wypełniając jego przestrzeń aromatami. Są łatwe w uprawie, nie mają wyśrubowanych wymagań glebowych i zajmują niewiele miejsca. Może więc czas na założenie rabaty z ziołami?

Nasiona i sadzonki ziół można kupić w sklepach ogrodniczych, ale można też zebrać je we własnym zakresie podczas spaceru po łące lub w lesie. Nasiona powinny być suche i dojrzałe. Można je wysiać w ogródku pod koniec lata - niektóre gatunki ziół lepiej kiełkują, gdy wcześniej doświadczą niskich, zimowych temperatur. Nasiona można też przechować do wiosny i dopiero wtedy je wysiać.

Część nasion i sadzonek można kupić w sklepie ogrodniczym, a inne zebrać podczas spaceru po łące lub w lesie.

Zioła nie wymagają wiele miejsca. Jeśli chcemy korzystać z ich uroków zapachowych, warto je posadzić nieopodal strefy wypoczynkowej – w pobliżu tarasu lub altany. W miejscu słonecznym i zacisznym, przy ścianie lub ogrodzeniu. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki w równym stopniu lubią słońce. Są takie - np. lubczyk, mięta, miodunka i barwinek - które preferują częściowe zacienienie. Z kolei np. rozmaryn musi być uprawiany w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Aromatyczne i zdrowe zioła w ogrodzie

Warunki uprawy

Do uprawy ziół nadaje się prawie każda ziemia ogrodowa, chociaż większość gatunków lubi, aby zawierała wapń. Można więc do gleby dodać np. kredę. Podłoże można też użyźniać kompostem co roku na wiosnę rozkładając jego cienką warstwę. Zioła zazwyczaj nie potrzebują nawożenia mineralnego. Jest ono wymagane jedynie wówczas, gdy zioła zaczynają słabo rosnąć. Z nawożeniem na pewno nie warto przesadzać, ponieważ jego nadmiar sprawia, że rośliny stają się mniej aromatyczne i tracą swoje właściwości. Niektóre z ziół mogą rosnąć nawet w piaszczystej ziemi. Do uprawy ziół nie nadają się natomiast podmokłe gleby gliniaste. W takim przypadku można usypać podwyższone rabaty, umocnione na przykład drewnianymi palisadami. Tak utworzone podwyższenia pozwolą na uniknięcie gromadzenia się wody.

Pielęgnacja ziół

Wiele rodzimych gatunków ziół rozsiewa się z łatwością. Z czasem mogą więc obrosnąć cały ogród. Jeśli nie chcemy dopuścić do takiej sytuacji, trzeba regularnie obcinać pędy - zanim pojawią się na nich kwiaty, a już na pewno zanim nasiona z tych ostatnich dojrzeją. W przypadku roślin jednorocznych i dwuletnich zaleca się jednak pozostawienie części pędów z nasionami. Dzięki temu w kolejnym roku wyrosną rozsiane z nich nowe rośliny. Zioła poza tym wymagają podlewania i odchwaszczania. Te, które nie pochodzą z naszej części świata i nie są przystosowane do niskich temperatur z początkiem jesiennych chłodów należy okryć gałęziami iglaków lub liśćmi.