Ekspres do kawy przelewowy czy ciśnieniowy?

Ekspres do kawy to nieodzowny sprzęt w wielu kuchniach, nie tylko tych prywatnych, ale również firmowych. Szeroki wybór tych urządzeń pozwala na zakup takiego, które będzie idealnie dopasowane do potrzeb użytkowników.

1. Ciśnieniowy ekspres do kawy - sprzęt dla wymagających
2. Ekspres przelewowy dobry również dla zapalonych kawoszy

Wśród dostępnych urządzeń najpopularniejsze są te przelewowe i ciśnieniowe. Oba sprzęty mają wiele zalet, dlatego przed wyborem jednego z nich warto dokładnie je poznać.

Ciśnieniowy ekspres do kawy - sprzęt dla wymagających

Ciśnieniowe ekspresy do kawy to urządzenia, które budzą ogromne zainteresowanie. Zwykle oprócz parzenia kawy mają również funkcję mielenia jej ziaren, dlatego w zaledwie kilka minut można w nich przygotować świeżą, aromatyczną kawę bez konieczności dodatkowego wysiłku. Co więcej, w tego rodzaju ekspresie można przygotować kilka różnych rodzajów kawy, począwszy od esencjonalnego espresso, przez delikatne cappuccino, aż po mleczne latte macchiato. Pomaga w tym funkcjonalny spieniacz do mleka, który automatycznie przygotuje pyszną, mleczną piankę.

Ciśnieniowy ekspres do kawy, w zależności od wybranego modelu, może przygotować jednocześnie jedną, dwie, a nawet więcej filiżanek kawy. To funkcja bardzo przydatna w przypadku domowego przyjęcia lub zastosowana biurowego, kiedy w kolejce po kawę oczekuje wiele osób. Wadą tego urządzenia może być cena - funkcjonalne ekspresy ciśnieniowe kosztują zwykle kilka tysięcy złotych.

Ekspres przelewowy dobry również dla zapalonych kawoszy

W ekspresie przelewowym można przygotować równie aromatyczną kawę jak w ekspresie ciśnieniowym, jednak wymaga to więcej zachodu. Ekspresy przelewowe nie posiadają wbudowanego młynka do kawy czy spieniacza mleka, dlatego potrzebne są do tych czynności dodatkowe sprzęty, które trzeba obsługiwać ręcznie. Zmielona kawa trafia do pojemnika, w którym znajduje się filtr, i przez który przelewa się gorąca woda. Tak zaparzona kawa gromadzi się w dzbanku ustawionym na podgrzewaczu. W ekspresie przelewowym można więc za jednym razem przygotować znacznie więcej kawy niż w ekspresie ciśnieniowym, a na dodatek utrzymać jej temperaturę przez kilka godzin. Za minus tego rozwiązania wiele osób uważa fakt, że kawę trzeba zmielić samodzielnie lub używać gotowej, zmielonej już kawy, która jest znacznie mniej aromatyczna niż ta mielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Ekspres przelewowy jest jednak znacznie tańszy niż ciśnieniowy - dobry model można kupić już za kilkaset złotych.