Półwysep kuchenny zamiast wyspy
Kuchenny półwysep posiada niemal identyczne zalety co wyspa, ale może zostać wykonany również w mniejszych pomieszczeniach. Organizuje wnętrze, poprawia jego funkcjonalność i jest przy tym łatwiejszy technicznie.
Półwysep, podobnie ja wyspa, stanowi dodatkowe miejsce do pracy i przechowywania sprzętów kuchennych. Jednocześnie, umieszczany zazwyczaj na granicy kuchni i pokoju dziennego, wyznacza subtelną granicę pomiędzy obydwiema strefami. Jeśli zostanie zakończony wysokim barkiem, w znacznym stopniu zasłoni rozgardiasz, jaki może panować w strefie kuchennej. Przy półwyspie można zaaranżować stolik śniadaniowy, który będzie pełnić funkcję dodatkowej jadalni. Półwysep, wydzielając poszczególne strefy, zapewnia stały kontakt osób przebywających w kuchni i salonie. Dzięki temu z umieszczonych na półwyspie i dostępnych z kilku stron sprzętów jednocześnie może korzystać kilka osób.
W półwysep można wyposażyć także kuchnię zamkniętą, dzieląc w ten sposób jej wnętrze na funkcjonalne strefy. Na półwyspie mogą zostać zamontowane najrozmaitsze elementy; od szafek i szuflad umieszczonych pod blatem, po płytę grzewczą i zlewozmywak. Przy czym doprowadzenie do półwyspu wszelkich instalacji jest prostszym zadaniem niż podłączenie ich do wyspy, można je bowiem podłączyć z sąsiedniej ściany, przeprowadzając do poszczególnych odbiorników nad podłogą, pod szafkami.Półwysep, jeśli zostanie starannie wykończony, może stanowić interesujący element wystroju wnętrza. Pod tym względem możliwości są nieograniczone, a dostępność materiałów ogromna. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, aby półwysep współgrał z pozostałymi elementami wyposażenia, ze stylem kuchni i salonu.
Komentarze