Jak zbudować murowany grill ogrodowy?

Drukuj

Murowany grill to obietnica nie tylko pysznego posiłku konsumowanego razem z rodziną i przyjaciółmi, ale także niebanalny element architektury ogrodowej. Co więcej, taki grill można zbudować samodzielnie.

Dlaczego grill murowany, a nie przenośny?

Grill murowany jest znacznie wygodniejszy niż przenośny grill kupowany w sklepie. Można na nim grillować jednocześnie więcej jedzenia, jest bardziej stabilny oraz wygląda bardziej atrakcyjnie. Podmuch wiatru go nie przewróci, nie trzeba go też chować po każdym użyciu. Grill murowany wytrzyma zaś pod gołym niebem kilka lub nawet kilkanaście sezonów.

Grill murowany przetrwa - w przeciwieństwie do przenośnego - wiele sezonów
Grill murowany przetrwa - w przeciwieństwie do przenośnego - wiele sezonów

Od czego zacząć?

Pierwszym etapem budowy grilla jest wybranie odpowiedniego miejsca w ogrodzie. To bardzo ważny moment ze względu na długowieczność grilla. Co oznacza dobre miejsce? Optymalne miejsce jest zasłonięte przynajmniej z jednej strony przez drzewa i wysokie krzewy, które osłonią domowników przed dymem z paleniska oraz które zasłonią grill od wiatru. Ze względu na dym, grilla nie można zbudować zbyt blisko budynków mieszkalnych ani granicy działki, jeśli mieszka za nią sąsiad.

Pierwszym etapem budowy grilla jest wybranie odpowiedniego miejsca w ogrodzie. To bardzo ważny moment ze względu na długowieczność grilla.

Miejsce na grill powinno być ponadto dość przestronne oraz zapewniać dobra komunikację na linii grill – kuchnia. Konieczność noszenia jedzenia przez wąskie i kręte ścieżki może w przyszłości negatywnie wpływać na przyjemność płynącą z grillowania. W idealnej sytuacji w niedużej odległości od rusztu powinien znajdować się stół oraz wysokie krzesła, by ciepłe jedzenie można było spożywać natychmiast po przyrządzeniu.

Planując budowę murowanego grilla, musimy dokładnie przemyśleć jego lokalizację
Planując budowę murowanego grilla, musimy dokładnie przemyśleć jego lokalizację

Budowa murowanego grilla - przygotowanie

Gdy miejsce jest już wybrane, należy wykonać betonowa wylewkę. Najczęściej zdejmuje się w tym celu około 20 cm warstwy gleby, a później wyrównuje grunt podsypką o grubości 15 cm. W kolejnym etapie wylewa się już betonową warstwę. Betonowe „fundamenty” powinny mieć grubość przynajmniej 10 cm. Należy przy tym pamiętać, że beton będzie musiał znosić nie tylko niskie temperatury zimą (jak w przypadku wylewki pod domem), ale również bardzo wysokie w czasie grillowania.

Kolejny etap to wybór materiałów budowlanych. Najczęściej do budowy grilla ogrodowego używa się klinkieru lub kamienia, czasem także wykorzystuje się piaskowce, odpowiednio wcześniej zagruntowane. Ważne jest aby materiał pasował do wyglądu domu i ogrodu, a także by był mrozoodporny, nienasiąkliwy i jak najmniej porowaty. Ruszt i palenisko wykonuje się ze stali kwasoodpornej lub kutej. Gotowe paleniska można kupić w marketach budowlanych lub zamówić je na wymiar. Oczywiście łatwiej jest najpierw kupić palenisko oraz ruszt i to do nich dostosować wymiar ścianek niż odwrotnie.

Betonowe „fundamenty” powinny mieć grubość przynajmniej 10 cm. Należy przy tym pamiętać, że beton będzie musiał znosić nie tylko niskie temperatury zimą (jak w przypadku wylewki pod domem), ale również bardzo wysokie w czasie grillowania.

Płyta paleniskowa powinna znaleźć się na wysokości 60 – 70 cm nad poziomem gruntu. Szerokość paleniska odpowiedniego dla rodziny składającej się z 4 osób to 70 cm, a jego głębokość – 40 cm. W przypadku grillów otwartych wystarczy jeżeli ściany boczne i tylna będą miały wysokość 30 cm, gdy zaś chodzi o grille z okapem – ściany powinny mieć co najmniej 60 cm wysokości.

Budowa grilla nie wymaga posiadania żadnych pozwoleń budowlanych, można więc przystąpić do prac od razu po zakupieniu odpowiednich materiałów. Warto jednak poczekać na ładną, suchą pogodę. Ponieważ budowa grilla zazwyczaj trwa kilka dni, należy każdorazowo po zakończeniu prac przykryć cała budowlę, żeby jej elementy nie zmokły.

Grill murowany może stanąć w przydomowej altanie
Grill murowany może stanąć w przydomowej altanie

Murowany grill krok po kroku

1. Punkt pierwszy to przygotowanie betonowej wylewki, o której mowa była już w pierwszej części artykułu.

2. Po wylaniu betonu czas zacząć układać podstawę. Jej wnętrze najlepiej zostawić puste; grill będzie dzięki temu lżejszy, zużyje się mniej materiałów budowlanych, a pozostawiona przestrzeń nada się idealnie do przechowywania drewna lub węgla.

3. Po osiągnięciu odpowiedniej wysokości należy wykonać palenisko. Buduje się je ustawiając cegły na rąb. Na dłuższym boku paleniska każdą spoinę należy uzbroić przy użyciu płaskownika lub użyć płyty zbrojonej z betonu z domieszką gliny (w proporcji 1: cement 3:glina 6:piasek).

4. Z trzech stron paleniska buduje się ścianki osłaniające o wysokości takiej jak podano powyżej (30 dla grilla otwartego i 60 dla zamkniętego). Ponieważ to na nich będzie opierać się ruszt, należy zostawić na to specjalne miejsce. Najlepiej na dwóch lub trzech wysokościach, by móc później dostosowywać wysokość rusztu bezpośrednio w trakcie grillowania. Miejscem na zaczepienie rusztu mogą być niewypełnione spoiny lub przygotowane wcześniej wsporniki z kątownika.

5. Jeżeli grill ma być otwarty, nadszedł już koniec pracy. Jeśli jednak grill ma mieć okap, czas na ostatni etap. Okap można wybudować bezpośrednio na grillu, jednak znacznie łatwiej zbudować go osobno, na przygotowanej wcześniej formie. Forma zazwyczaj ma kształt ostrosłupa ze ściętą górą. Można wykonać ją z desek lub z folii, a następnie zbudować skorupę o cienkich ścianach z zaprawy ze zbrojeniem tynkarskim. Ścianki nie powinny być cieńsze niż 5 cm. Gdy okap dobrze stwardnieje, usuwa się formę i ozdabia okap z zewnątrz wedle upodobania: za pomocą kamieni, cegieł itd.

Budowa grilla nie wymaga posiadania żadnych pozwoleń budowlanych, można więc przystąpić do prac od razu po zakupieniu odpowiednich materiałów.

Przed pierwszym użyciem grilla należy odczekać przynajmniej dobę od zakończenia prac, upewniając się, że wszystkie elementy są już suche. Pierwsze rozpalenie powinno mieć charakter testowy – należy rozpalić jedynie niewielki ogień. Dopiero następnym razem można rozpalić mocniej pod paleniskiem i przygotować pierwszy posiłek.