Spiżarnia na domowe zapasy

Projekt nowoczesnego domu powinien zawierać różnego rodzaju schowki pozwalające zachować porządek oraz ukryć niepotrzebne na co dzień rzeczy, które wystawione na widok nie wpływają pozytywnie na estetyczny charakter wnętrza. Spiżarnia w domu przejmie funkcję magazynową dotychczas najczęściej zaplanowaną w kuchni.

Nowoczesne przestronne kuchnie często współtworzą wystrój części dziennej domu. W otwartej, wyeksponowanej kuchni o harmonijnie skomponowanej zabudowie efekt wizualny popsują duże sprzęty kuchenne stojące na wierzchu, słoiki z konfiturami ustawione na blacie czy zgrzewki z napojami zakupione na zapas. Współcześnie coraz częściej w projektach architektonicznych pojawiają się spiżarnie. Obecność spiżarni w domu jest zaletą nie tylko wtedy, gdy chcemy zachować ład i porządek w kuchni, nie zagracając jej zbędnymi sprzętami używanymi jedynie okazjonalnie, ale będzie także przydatna, jeśli lubimy robić duże zakupy raz w tygodniu.

Schowek na przetwory i zapasy żywności

Spiżarnia – kojarzona z dużymi, starszymi, wiejskimi domami – współcześnie pojawia się w wielu projektach domów. Zwiększa funkcjonalność domu ze względu na dodatkową przestrzeń dającą możliwość przechowania sprzętów kuchennych, przetworów domowych, a także produktów spożywczych przywożonych z marketu zakupionych podczas dużych, rodzinnych zakupów. Potrzeba zagospodarowania dodatkowego pomieszczenia pełniącego funkcję magazynową jest oznaką zmieniającego się trybu życia. Robiąc duże zakupy raz w tygodniu, oszczędzimy czas na co

dzień i nie będziemy musieli wchodzić po pracy do małych pobliskich sklepów. Poza tym dodatkowe miejsce w domu pozwoli powrócić do tradycji przygotowywania przetworów domowych. Miłośnicy naturalnych produktów zachwycą się możliwością zachowania przez cały rok naturalnego smaku i aromatu owoców oraz warzyw z domowego ogrodu. W ten sposób nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, ale także będziemy mieć pewność, że przetwory są zdrowe i pozbawione chemii. Projektując spiżarnię, należy jednak pamiętać, że złe jej rozmieszczenie w domu sprawi, że nie będzie ona pełniła funkcji praktycznego schowka.

Warunki panujące w spiżarni

W spiżarni oprócz przetworów domowych będziemy z pewnością przechowywać owoce i warzywa, a także różne produkty, które zamierzamy spożyć w późniejszym czasie. Aby zachować jak najdłuższą trwałość produktów, należy je przechowywać w chłodnym miejscu, dlatego najlepszą temperaturą w spiżarni będzie 12–15°C. Najlepiej, żeby spiżarnia znajdowała się od strony północnej. Nie powinna być ogrzewana, a wewnątrz nie należy wstawiać lodówki ani zamrażarki. Ponadto aby zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności, istotna jest dobra wentylacja. Jeżeli istnieje taka możliwość, warto zaplanować w tym pomieszczeniu oddzielny kanał wentylacyjny. Dobrym rozwiązaniem okaże się także izolacja termiczna pomieszczenia, żeby ciepło nie miało do niego dostępu. Doskonałą izolację w tym przypadku zapewnią ściany ceramiczne. Płytki ceramiczne ułożone na ścianach oraz na podłodze pomogą również zachować czystość, co jest niezwykle ważne w miejscu przechowywania produktów spożywczych. Należy zwrócić także uwagę na fakt, że światło przyspiesza psucie się żywności, dlatego warto pamiętać, że spiżarnia powinna być zaciemniona. Jeśli w pomieszczeniu znajduje się okno, należy zamontować w nim roletę lub żaluzje.

Usytuowanie spiżarni w domu

Niezwykle istotne jest właściwe usytuowanie spiżarni w domu. Będziemy mieli dobry dostęp do przechowywanych produktów, planując spiżarnię w sąsiedztwie kuchni. Należy zwrócić uwagę na fakt, że piwnica gwarantuje wymagany chłód w pomieszczeniu, jednak spiżarnia znajdująca się na niższej kondygnacji będzie trudno dostępna ze względu na duże oddalenie od kuchni. Aby móc nie tylko łatwo dotrzeć do potrzebnych produktów, ale także szybko przenieść zakupy z samochodu, dobrze jest zaprojektować ją na trasie między garażem a kuchnią lub w pobliżu wejścia do domu.

Funkcjonalne wyposażenie

Spiżarnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna i wygodna. Jej zabudowę należy tak zaplanować, aby mieć łatwy dostęp do produktów znajdujących się na każdej półce. Nie musimy wiele wydawać na wyposażenie spiżarni – półki możemy wykonać samemu lub kupić najtańsze regały przeznaczone do pomieszczeń gospodarczych. Najlepiej sprawdzą się płytkie regały. Szybko odnajdziemy potrzebny produkt, a także łatwiej będzie sięgnąć po słoiki, jeśli ustawione będą w jednym rzędzie. Warto pomyśleć także o kilku szerszych i wyższych półkach, na których pomieszczą się duże sprzęty kuchenne używane jedynie okazjonalnie, a także zgrzewki z napojami czy blaszki z ciastami. Niewielki blat ułatwi nam rozpakowywanie zakupów. Smakosze wina koniecznie powinni pomyśleć o wstawieniu do spiżarni stojaków na butelki.