Ziemianka w ogrodzie – poznaj typy przydomowych spiżarni!

Marchew, ziemniaki, kapusta i jabłka najdłużej pozostają świeże w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. Optymalne ku temu warunki może stworzyć ciemna piwnica w ogrodzie. Przydomowa ziemianka jako spiżarnia zapewnia wilgotność powietrza na poziomie 80-90% i temperaturę w przedziale kilku stopni powyżej zera. Sprawdź, co musisz o niej wiedzieć!

Ziemianka - idealna do Twojego ogrodu
Puzzle Factory
Ziemianka - idealna do Twojego ogrodu

Jeśli ktoś zbiera we własnym ogrodzie znaczne ilości warzyw i owoców i potrzebuje dużo miejsca do ich przechowywania, taka ziemianka może być bardzo korzystnym i długoterminowym rozwiązaniem. Raz ułożone zbiory nie wymagają dodatkowej energii do chłodzenia. Na dodatek taka spiżarnia-ziemianka może być ciekawym akcentem optycznym w ogrodzie, kiedy się ją dobrze połączy z otoczeniem.

Planowanie ziemianki w ogrodzie

Jeśli chodzi o planowanie podziemnej spiżarni trzeba wziąć pod uwagę miejsce, wielkość, rodzaj i sposób wentylacji. Nie bez znaczenia są tutaj również możliwości finansowe ogrodowego inwestora. Jako stanowisko w ogrodzie powinno się wybrać możliwie zacienione miejsce. W przypadku planowania większego pomieszczenia pod ziemią, wejście do niego, które musi być dostępne o każdej porze roku, powinno być skierowane na północ, aby maksymalnie zredukować słoneczne promieniowanie.

Idealny do budowy ziemianki jest fragment ogrodu ze wzniesieniem terenu, gdzie można zrobić do niej wejście na poziomie gruntu. Ziemna piwniczka jest wówczas po prostu wykopana w pagórku, tak że strop jest kompletnie przykryty ziemią i może być porośnięty roślinami. Najniższy punkt ziemianki powinien w każdym razie znajdować się ponad poziomem wody gruntowej. Budując podziemną spiżarnię na równym terenie trzeba dookoła niej zbudować pierścień drenażu, aby woda opadowa nie przenikała do wnętrza. Każda podziemna piwnica wymaga dobrej wentylacji. Z tego względu trzeba koniecznie zaplanować miejsce na rurowy kanał wentylacyjny albo szyb wentylacyjny. Pozwoli to na uniknięcie skraplania pary wodnej i przedłuża okres przechowywania zbiorów.

Idealny do budowy ziemianki jest fragment ogrodu ze wzniesieniem terenu.
Castorama
Idealny do budowy ziemianki jest fragment ogrodu ze wzniesieniem terenu.

Różne typy przydomowych ziemianek

Gotowa piwniczka ogrodowa - popularne rozwiązanie

Niektórzy producenci oferują gotowe piwniczki ogrodowe z materiału poliestrowego wzmocnionego włóknem szklanym. Mogą być wysłane w jednym elemencie i wyposażone w odpowiednie drzwi ścianki działowe z regałami. Przed montażem trzeba najpierw wykonać wykop, aby wykonać warstwę podsypki z piaski i tłucznia. Powinna mieć grubość co najmniej 30 cm. Jednocześnie należy ułożyć kabel do oświetlenia i ewentualnie zasilania gniazdka. Podczas wykonywani instalacji elektrycznej należy koniecznie zwracać uwagę, aby wszystkie oprawki, gniazdka i wyłączniki były przeznaczone do pomieszczeń wilgotnych. Poduszka ze żwiru stanowi izolację przed wilgocią pod podłogą i przed drzwiami wejściowymi. Ściany boczne trzeba obsypać równomiernie warstwą piasku, a poniżej poziomu podłogi ułożyć rurę drenażową do odwodnienia piwnicy.

Dla izolacji przydomowej ziemianki można wykorzystać płyty styrodurowe. Częścią budowli są też rury wentylacyjne, służące do wietrzenia przechowywanych zapasów. Na koniec przykrywa się ziemiankę warstwą ziemi grubości ok. 30 cm. Przed wejściem do piwniczki można zbudować małe zadaszenie. Sprawia zapraszające wrażenie i chroni przed deszczem i śniegiem.

Poznaj różne typy przydomowych ziemianek
Canopy & Stars
Poznaj różne typy przydomowych ziemianek

Ziemianka zbudowana od podstaw - wymaga nieco rzemieślniczego kunsztu

Budując ziemiankę na równym terenie trzeba najpierw zbadać głębokość, na jakiej występują wody gruntowe. W każdym wypadku muszą występować poniżej podłogi ziemianki. W zależności od poziomu wody wykopuje się dół o głębokości co najmniej 80 cm, a najlepiej 120 cm. następnie grunt zagęszcza się ubijakiem, szaluje przestrzeń przyszłej piwnicy deskami o szerokości 25 cm i do krawędzi desek wylewa fundament z betonu. Kiedy beton zastygnie, usuwa się szalunek i muruje z cegieł albo pustaków ściany, pozostawiając tylko z przodu otwór na drzwi wejściowe. Na podłogę układa się warstwę kamieni, zasypuje warstwą piasku do wysokości ok. 20 cm i zagęszcza. Następnie układa się drucianą siatkę z drobnymi oczkami jako ochronę przed gryzoniami, włókninę i uzupełnia żwirem do górnej krawędzi fundamentu. Ściany boczne można wymurować do wysokości dwóch metrów, a potem – z odpowiednim szalunkiem – zabetonować strop ze stalowym zbrojeniem.

Nieco więcej rzemieślniczego kunsztu i odpowiednich szablonów z drewna wymaga wymurowanie sklepienia z płaskich cegieł ustawionych na sztorc. Zarówno ściany, jak i sklepienie są na koniec wyłożone folią i jeszcze zaopatrzone w warstwę izolacyjną. Na tylnej ścianie powinien znajdować się kanał wentylacyjny, aby zapewnić konieczne wietrzenie piwniczki. W przedniej ścianie osadza się odpowiednie drzwi i buduje schody wejściowe. Z lewej i prawej strony tych schodów można wykonać murki oporowe z cegły albo betonu. Podobnie jak w przypadku gotowej piwniczki, tak i zbudowana we własnym zakresie wymaga drenażu dookoła ścian. Wewnątrz zaleca się ustawianie skrzynek w pewnej odległości od ścian, aby zapewnić dobrą wentylację. Tę piwniczkę również należy okryć warstwą ziemi o grubości 30-40 cm, tak aby powstał pagórek ziemny. Do tego celu można wykorzystać ziemię z wcześniejszego wykopu.

Miniziemianka - idealne miejsce dla niej znajdziesz w półcieniu

Jeśli nie ma miejsca w domu, a ogrodowa piwniczka nie została jeszcze wybudowana, można przechować warzywa w miniziemiance. Zasada działania pochodzi z dawnych czasów, kiedy nie było jeszcze w użyciu lodówek: kopie się w ziemi dół i układa w nim jesienne i zimowe warzywa, a metalowa siatka albo przepuszczający powietrze metalowy pojemnik chroni dodatkowo przed gryzoniami. Taka mała ziemianka jest najprostszą alternatywą dla piwnicy ziemnej, której budowa wymaga więcej zachodu. Do wykorzystania nadaje się na przykład otwierana od góry stara pralka albo duży ocynkowany kocioł. Warzywa korzeniowe pozostają tam całymi miesiącami świeże. Na dno układa się ciężkie warzywa, jak duże główki kapusty, na to lżejsze – buraki i marchew. Na koniec miniziemiankę zamyka się, a na pokrywę układa liście i gałęzie świerkowe, aby zabezpieczyć przed mrozem.

Idealnym miejscem na taką miniziemiankę jest miejsce w półcieniu, nieco wyżej położone, na przykład po jakimś zadaszeniem koło domu. Do przechowania nadają się zdrowe warzywa korzeniowe i bulwiaste – marchew, buraki, rzepa, a także ziemniaki. Brak światła, wysoka wilgotność powietrza i niskie temperatury ale powyżej punktu zamarzania stanowią doskonałe warunki magazynowe.