Spiżarnia na domowe zapasy – dlaczego warto ją posiadać? Wady i zalety

Spiżarnia na domowe zapasy to nie tylko kuchenne zaplecze dziadków, ale również wydzielone pomieszczenie młodych gospodarzy, gdzie można przechowywać żywność i potrzebne w kuchni przedmioty. O ile kiedyś spiżarnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna, to dzisiaj przywiązuje się coraz więcej uwagi do wyposażenia i urządzenia.

Spiżarnia - czy warto mieć ją w domu?
Decor Savage
Spiżarnia - czy warto mieć ją w domu?

Kto dobrze przechowuje, rzadziej musi robić zakupy. W spiżarni powinno znaleźć się dosyć miejsca na mąkę, makaron, kaszę, przetwory, warzywa i owoce. Także sprzęty kuchenne znajdą tam swoje stałe, wygodne miejsce.

Jeśli ktoś zastanawia się na etapie planowania domu, gdzie umieścić spiżarnię, powinien zadbać o to, aby potrzebne produkty i przybory były zawsze pod ręką. Zbyt daleka droga utrudnia pracę w kuchni i wymusza z czasem poszukiwanie nowego miejsca do przechowywania najpotrzebniejszych rzeczy. Podczas planowania spiżarni warto zwrócić uwagę na kilka spraw:

  • Drzwi – jeśli już udało się znaleźć odpowiednie pomieszczenie na domową spiżarnię, trzeba się zdecydować, w którą stronę mają się otwierać drzwi. Otwierają się do środka – traci się przez to mnóstwo przestrzeni i da się wstawić tylko wąskie regały. Najlepiej jest więc otwierać drzwi na zewnątrz albo zainstalować drzwi przesuwne lub składane.
  • Oświetlenie – trzeba w końcu pomyśleć o świetle w spiżarni. Przede wszystkim chodzi o to, czy pomieszczenie posiada okno. Jeśli nie, trzeba koniecznie zapewnić dobre oświetlenie, na przykład przez kilka żarówek LED.
  • Regały – przy wyborze półek chodzi nie tylko o materiał, ale o wielkość poszczególnych części regałów. Jeśli mianowicie mają tam być ustawione takie sprzęty kuchenne jak mikser, toster albo mikrofalówka, półka musi być odpowiednio wysoka. Jednocześnie można zainstalować w spiżarni pomocnicze urządzenia w postaci koszy na warzywa i owoce, stojaków na wino i przyprawy oraz wąskich przegródek na półmiski i talerze.

Przykład wspaniale rozplanowanej spiżarni!
Przykład wspaniale rozplanowanej spiżarni!

Jeśli na ścianie brakuje już miejsca na półki, można tam jeszcze umieścić haczyki do zawieszania fartuchów i innych akcesoriów. Szczególnie efektownie wyglądają regały z litego drewna albo metalu. Tańsze są jednak elementy ze sklejki i płyt drewnopochodnych. Są stabilne, a odpowiednio pomalowane wyglądają bardzo nowocześnie. Alternatywą są półki ze szkła, przez które widać od dołu, co się znajduje na górnych piętrach.

Jeśli ktoś ma w spiżarni szczególnie wysokie regały, może zainstalować drabinę, aby mieć dostęp do górnych półek. W niższych pomieszczeniach wystarczy schodek albo taboret. Zajmują mało miejsca i po użyciu można je ponownie schować.

Wentylacja i osuszanie spiżarni

Kiedyś było regułą, że piwnice i spiżarnie należały do najchłodniejszych miejsc w domu. Dzięki temu bez problemu można było przechowywać duże zapasy żywności bez obawy, że się popsuje. Dzisiaj nie jest to takie proste. Nowoczesne budownictwo jest energooszczędne, a tym samym dobrze izolowane termicznie; nawet w piwnicy należy się liczyć z temperaturą pokojową. Z użyciem kontrolowanej wentylacji i regularnego osuszania da się nawet w szczelnym budynku zorganizować pomieszczenie na spiżarnię. Dobrze jest poradzić się w tej sprawie fachowca.

Skoro naturalna klimatyzacja nie jest możliwa, trzeba zainstalować w pełni automatyczną z odzyskiem ciepła. Czujnik reaguje na wahania temperatury i urządzenie utrzymuje ją na stałym ustalonym poziomie. Optymalna temperatura wynosi około 5°C zimą i 17°C latem. Ma to szczególne znaczenie, kiedy spiżarnia jest podgrzewana przez sprzęty kuchenne, powietrze z kuchni i promienie słoneczne.

Jeśli ktoś ma w pomieszczeniu spiżarni zbyt wysoką wilgotność powietrza, powinien zainstalować elektryczny osuszacz. Nie tylko zatrzymuje parę wodną, ale też filtruje zapachy i drobne cząsteczki pyłu, a częściowo również owady. Idealna wilgotność w spiżarni to około 70%.

Nie należy lekceważyć właściwej wilgotności powietrza i temperatury, ponieważ wiele produktów spożywczych z natury zawiera pewne bakterie i zarodniki grzybów. W sprzyjających warunkach mikroorganizmy szybko się rozmnażają i spożycie takich potraw staje się niebezpieczne dla zdrowia. Należy zadbać, aby spiżarnia była:

  • ciemna i chłodna;
  • z temperaturą i wilgotnością na stałym poziomie;
  • regularnie wietrzona;
  • osłonięta od klimatu kuchni.

Jak ważne jest utrzymanie porządku w spiżarni?
Pinterest
Jak ważne jest utrzymanie porządku w spiżarni?

Utrzymanie porządku w spiżarni

Urządzając obszerną spiżarnię łatwo się przekonać, jak niezbędny jest w niej porządek. Bez utrzymania w spiżarni porządku szybko pojawią się problemy: nie ma łatwego przeglądu dostępnych zapasów, nie wiadomo, jak jest przydatność produktów do spożycia, i które powinny być użyte w pierwszej kolejności. To z kolei prowadzi do marnotrawstwa i zbędnych kosztów zakupu nowych produktów.

Sortowanie artykułów spożywczych

Artykuły spożywcze można podzielić na następujące grupy:

  • warzywa / owoce,
  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • konserwy / przetwory,
  • słodycze,
  • napoje.

Trzeba zwracać uwagę na to, że nie wszystkie artykuły spożywcze mogą być przechowywane w stanie, w jakim zostały zakupione w supermarkecie. Opakowania mleka i konserwy mogą z reguły pozostać bez zmian. Warzywa i owoce natomiast powinny być przechowywane w pojemnikach, które zapewniają cyrkulację powietrza. Z kolei makaron, płatki zbożowe, mąka i cukier muszą być zapakowane w szczelne pojemniki. Pojemniki szklane albo z przezroczystego tworzywa wyglądają na regale szczególnie efektownie i od razu widać, co w nich się znajduje. Poza tym warto umieszczać na pojemnikach małe etykiety z opisem zawartości. Przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zapewnia poza tym ochronę przed szkodnikami owadzimi.

Świeżo kupione produkty trzeba zawsze ustawiać z tyłu regału i zużywać wcześniej kupione. Kiedy nadchodzi data gwarantowana przydatności produktu do użycia, nie oznacza to wcale, że żywność należy natychmiast wyrzucać na śmietnik. Lepiej jest sprawdzić, w jakim stanie jest produkt i zużyć go jak najprędzej. Sprzęt kuchenny jest zwykle ustawiany na dolnych półkach, a jeśli w spiżarni są przechowywane również kuchenne środki myjące, należy je w każdym przypadku oddzielić od artykułów spożywczych.