Jak urządzić kuchnię? Zasady projektowania i koszty

Projektowanie, a późniejsze urządzanie kuchni, musi ściśle wiązać się z kształtem pomieszczenia i potrzebami domowników. To, gdzie zlokalizujesz kuchnię, jaki wybierzesz układ szafek i sprzętu AGD, a także jak wykończysz to pomieszczenie, będzie warunkować zarówno koszty inwestycyjne, jak i późniejszą wygodę użytkowania. Jak połączyć obie te kwestie, aby wykończenie i urządzanie kuchni nie zrujnowało portfela, a było zgodne z zasadami ergonomii? Sprawdź w artykule.

Aranżacja i projekt kuchni
Aranżacja i projekt kuchni

Wybieramy miejsce kuchni w domu lub mieszkaniu

Kuchnię i jadalnię najlepiej zlokalizować po stronie północnej. W kuchni bowiem wytwarza się ciepło podczas gotowania, dlatego takie pomieszczenie nie musi być dodatkowo dogrzewane słońcem. W chłodniejszej kuchni łatwiej także przechowywać żywność. Kuchnię dobrze ponadto zaplanować blisko wejścia do domu lub mieszkania – droga z zakupami będzie krótsza.

Gdy już wybierzesz miejsce na kuchnię, musisz dobrze ją rozplanować – do tego będzie potrzebny projekt pomieszczenia. Zobacz, co powinien zawierać:

Jakie powinny być minimalne wymiary kuchni?

A jak duża powinna być kuchnia? Oczywiście większość zależy od tego, jakich rozmiarów posiadamy dom. Jednak drugim najważniejszym aspektem jest to, jak liczną posiadasz rodzinę oraz jak często zamierzasz gotować. Pamiętaj natomiast, że nawet najkrótszy ciąg kuchenny nie powinien mieć mniej, niż 3,6 m, przy czym długość wszystkich blatów powinna wynieść 2 m. Uwierz, że nawet w najmniejszej kuchni jest możliwość wygospodarowania takiego miejsca. Możesz np. urządzić kuchnię w kształcie litery L lub U, które są bardzo praktyczne.

W kwestii wymiarów samej kuchni, w przypadku pomieszczenia zamkniętego minimalna szerokość powinna mieć 1,8 m. Co prawda jest to rozwiązanie wygodne – ale niekoniecznie wygodne. Dlatego naszym zdaniem ten minimalny wymiar warto podwyższyć do 2,4 m. Jeśli kuchnia natomiast będzie mieć 2,7 m, zaistnieje możliwość wstawienia do kuchni stołu dla czterech osób. A niżej rozpisujemy dokładnie, jakie powinny być orientacyjne wymiary dla danego typu kuchni:

  • 5-6 m2 - otwarty aneks kuchenny,
  • 8-9 m2 – kuchnia zamknięta,
  • 10-15 m2 – kuchnia zamknięta ze stołem,
  • 18 m2 i wzwyż – kuchnia zamknięta z wyspą.

Strefy robocze kuchni – jak dobrze zaprojektować? Zasada złotego trójkąta

Zachowanie poniższych stref roboczych w kuchni zapewni ergonomię i wygodę poruszania się w tym pomieszczeniu. Zasady nakazują, aby strefy te znajdowały się w kolejności zgodnej z ruchem wskazówek zegara (w przypadku osób praworęcznych). A oto one:

  • strefa przechowywania zapasów,
  • strefa przechowywania naczyń,
  • strefa mokra (zlew, zmywarka),
  • strefa blatu roboczego,
  • strefa przygotowywania termicznego posiłków (piekarnik, płyta).

Poza zaprojektowaniem powyższych stref, warto zastosować się do zasad określonych jako „złoty trójkąt roboczy”. Wyjaśniając, zasada ta określa ustawienie 3 głównych elementów w kuchni, czyli płyty kuchennej, lodówki i zlewu, gdzie wszystkie z nich powinny być umieszczone jak najbliżej siebie w ustawieniu na kształt trójkąta. I tak kolejno pomiędzy:

  • lodówką i zlewozmywakiem trzeba zachować odstęp 120-210 cm,
  • zlewozmywakiem i kuchenką odstęp 120-210 cm,
  • lodówką i kuchenką – 120-270 cm.

Przy czym należy uważać na pewne pułapki. Kuchenki np. nie można ustawiać ani obok okna, ani obok lodówki.

Aranżacja i projekt kuchni - z wyspą
Aranżacja i projekt kuchni - z wyspą

Wymiary zabudowy w kuchni oraz odległości

Poza stosowaniem powyższych zasad, należy również pomyśleć o wymiarach szafek, czyli ich szerokości, wysokości i głębokości. I tak kolejno:

  • górna zabudowa powinna mieć wysokość 40-100 cm, głębokość ok. 30 cm,
  • dolna zabudowa – jej wysokość musisz dostosować do wysokości blatu roboczego, zwykle jest to 82 cm; zachowaj szerokość 30-50 cm oraz głębokość od 50 do 55 cm,
  • odległość między górną a dolną zabudowa nie może być mniejsza niż 45 cm,
  • rozmiar blatu roboczego przy lodówce powinien mieć ok. 40 cm,
  • rozmiar głównego blatu roboczego powinien mieć 60-120 cm długości,

Z kolei szafki pod zabudowę sprzętu powinny mieć następujące wymiary:

Instalacje wodne i elektryczne w kuchni – jak zaprojektować?

Rozplanowanie stref roboczych w kuchni to wstęp do projektowania instalacji wodnej i elektrycznej. Wszystkie instalacje należy wykonać zgodnie z przepisami warunkującymi bezpieczeństwo oraz być dostosowane do zabudowy i wszystkich sprzętów. I tak kolejno projektując instalację musisz zwrócić uwagę na:

1. Gniazdka elektryczne – powinny być montowane zaraz nad blatem.

2. Oświetlenie – zarówno ogólne, jak i te instalowane w meblach (oświetlenie w meblach powinno być zasilane napięciem 12V).

3. Zlewozmywak – czyli przyłącza odpływu i dopływu. Muszą być umieszczone w szafce. Ograniczaj tutaj wszelkich skrętów instalacji, które mogłyby utrudniać przepływ. Pomyśl też o lokalizacji zaworów w ścianie.

4. Zmywarka – pamiętaj, że przestrzeń za nią jest ograniczona (przy blatach o standardowej głębokości 60 cm, nie ma możliwości montażu za nią zaworów). Zawory najbezpieczniej umieścić w szafce obok.

5. Piekarnik – wymaga gniazda 1-fazowego 230 V.

6. Płyty grzejne elektryczne – potrzebują instalacji 2- lub 3-fazowej z zakończeniem w postaci przewodu lub puszki.

7. Płyty grzejne gazowe – zanim zaplanujesz lokalizację, musisz dostosować ją do dostępu do zaworu. Pamiętaj tutaj również o gniazdku zasilającym.

8. Lodówka – wymaga gniazdka 230 V, które najlepiej umieść w szafce obok.

9. Wentylacja z wyciągiem – wymaga gniazdka 230 V, które najlepiej umieścić w osi okapu.

Aranżacja i projekt kuchni ze stołem
Aranżacja i projekt kuchni ze stołem

Jak urządzić kuchnię? Pomysły na aranżację

Urządzanie kuchni to już o wiele bardziej przyjemny moment, ponieważ teraz zaczynamy widzieć efekty. Z samą aranżacją na pewno poradzisz sobie doskonale – kuchnia musi Ci się przede wszystkim podobać, dlatego poniżej wypisujemy wskazówki, którymi warto się kierować. Pomogą Ci one wybrać materiały i meble, które są łatwe w utrzymaniu oraz odporne na uszkodzenia – o które nietrudno w kuchni. Co więc radzimy?

  • Wybierz jasną glazurę i płytki podłogowe o gładkiej powierzchni. Nie wykładaj jednak całej kuchni płytkami – to już przemijający trend. Bezpieczniej jest położyć kafelki tylko w takich miejscach, jak powierzchnia nad zlewem, blatem i stołem. Na podłodze w kuchni najbardziej praktyczne są płytki, ponieważ łatwo usuniesz z nich wszelkie zabrudzenia, a także są odporne na wilgoć czy nadmierne ciepło – w przeciwieństwie do drewna.
  • Pogrupuj naczynia i produkty, które zamierzasz trzymać w szafkach, aby później wydzielić dla nich osobne strefy; tym sposobem sprawdzisz, ile potrzebujesz miejsca.
  • Wybieraj meble i sprzęt AGD, których powierzchni są łatwo zmywalne. I tak kolejno zamiast tradycyjnej kuchenki, wybierz płytę indukcyjną lub ceramiczną. Blaty kuchenne natomiast powinny być przede wszystkim odporne na wodę oraz ciepło – odradzamy niestety stosowania pięknego drewna. Ten materiał jest drogi, a w kuchni łatwo o jego zniszczenie.
  • Jeżeli masz małą kuchnię, stawiaj na jasne kolory, zarówno na ścianach, jak i podłodze. Możesz urozmaicić aranżację intensywniejszym kolorem zabudowy czy elementów dodatkowych.
  • Pamiętaj o dobrym oświetleniu, które nie tylko ma funkcję praktyczną, ale i aranżacyjną. Bardzo polecamy listwy montowane pod górnymi szafkami, które świetnie doświetlają przestrzeń robocza i jednocześnie unowocześniają całą aranżację.

Ile kosztuje wykończenie i aranżacja kuchni?

Jeżeli zamierzasz do wykonania projektu aranżacji kuchni zatrudnić architekta, musisz przeznaczyć na ten cel ok. 3 000 zł. Wykończenie kuchni materiałami ze średniej półki to koszt rzędu 6000-8000 zł. Natomiast za wyposażenie zapłacisz w zależności od jakości mebli urządzeń. Wybierając wyposażenie standardowej jakości, koszt nie powinien przekroczyć 15 000 zł. Zatem na wykończenie i aranżację kuchni musisz przeznaczyć ok. 24 000 zł.

Komentarze

  • Roztropny

    Ciąg technologiczny jest ważny przy planowaniu kuchni ,ale zaczynamy od wentylacji.Podczas gotowania powstają opary tzn.para o wysokiej zawartości tłuszczu, wilgoci, która musi być odprowadzona na zewnątrz przy wyciągach lub oczyszczona przy pochłaniaczu.Przy słabej wentylacji opary osiadają na meblach,ścianach i na nas.Właśnie to jest osad powstający z wilgoci, tłuszczu i zapachów.Same zapachy nie są niebezpieczne dla zdrowia,za to wilgoć i tłuszcz są pożywką dla bakterii, wirusów i pleśni!Dlatego tak ważny jest okap lub pochłaniacz w każdej kuchni!

  • majka

    nic z tego nierozumie