Aranżacja dużej kuchni: zasady, układ zabudowy, oświetlenie

Jak zaaranżować dużą kuchnię? Czym są zasady ergonomiczne i dlaczego warto je zastosować w projekcie kuchni? Jaki układ zabudowy będzie najlepszy do dużej kuchni? Przeczytajcie nasz artykuł, aby poznać odpowiedzi na te oraz inne pytania.

Duża kuchnia z cegłą na ścianach
Jak zaprojektować i zaaranżować dużą kuchnię?

Projekt oraz aranżacja kuchni o dużym metrażu przede wszystkim zależne są od kształtu pomieszczenia, ale również od przyłączy (elektryczne, wodne, w niektórych kuchniach również i gazowe). Mimo że większe wnętrze daje nam więcej możliwości aranżacyjnych, to niedostosowanie się do zasad kuchennej ergonomii, złe rozmieszczenie zabudowy meblowej i sprzętów elektronicznych może sprawić, że przestrzeń kuchenna przestanie być funkcjonalna.

Aranżacja dużej kuchni a zastosowanie zasad ergonomicznych

Aranżacja dużej kuchni powinna być zgodna ze wspomnianymi już zasadami ergonomicznymi. Dzięki temu możemy skrócić czas przygotowywania posiłków nawet o 60%, zmniejszyć dystans pokonywany w kuchni oraz ułatwić użytkowanie tego wnętrza. Według zasad ergonomii kolejność prac kuchennych powinna ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy. Jest on rysowany w odniesieniu do rzutów pomieszczenia, a jego wierzchołki tworzą trzy najważniejsze sprzęty kuchenne, czyli kuchenka, lodówka i zlewozmywak. Pamiętajmy o tym, że cyklicznie powtarzamy te same czynności, na przykład: wypakowywanie zakupów do lodówki i szafek, mycie produktów spożywczych, przygotowywanie i krojenie żywności, gotowanie z użyciem kuchenki lub piekarnika. Kierowanie się zasadą trójkąta roboczego nie jest więc jedynie wymysłem projektantów wnętrz. Ma natomiast na celu stworzenie wygodnej i praktycznej kuchni.

Ponownie powtórzymy, że wierzchołki trójkąta roboczego tworzą: lodówka, kuchenka (płyta grzewcza, piekarnik), zlewozmywak. Przyjmuje się, że łączna długość boków trójkąta nie powinna przekraczać granicy 7 metrów. Natomiast odległości pomiędzy trzema elementami wyposażenia kuchnia zgodnie z trójkątem prezentują się następująco:

 

  • odległość pomiędzy lodówką a kuchenką (płytą kuchenną/piekarnikiem) – powinna wynosić od 120 do 270 centymetrów;
  • odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem – powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów;
  • odległość między zlewozmywakiem a kuchenką (płytą kuchenną/piekarnikiem) – powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów.

Co ważne, wprowadzenie zasady trójkąta roboczego nie jest możliwe w przypadku zabudowy jednorzędowej. Zdecydowanie najczęściej wybierana jest ona do kuchni o małym metrażu oraz do aneksów kuchennych wydzielonych z salonu. W kuchni o dużym metrażu możliwe jest stworzenie więcej niż jednego trójkąta roboczego, na przykład w sytuacji, gdy piekarnik lokujemy z dala od kuchenki/płyty grzewczej. Wówczas drugi trójkąt roboczy będą tworzyć: lodówka, piekarnik, zlewozmywak.

Duża kuchnia a podział na strefy robocze

Kolejną kwestią związaną z kuchenną ergonomią jest podział pomieszczenia na strefy robocze. Dzięki niemu łatwiej nam będzie uporządkować elementy wyposażenia kuchni oraz przechowywane przedmioty. 

Strefy robocze w dużej kuchni:

 

  • strefa zapasów – obejmuje: lodówkę, zamrażarkę, szafki na produkty spożywcze, które nie wymagają chłodzenia;
  • strefa przechowywania – to szafki na naczynia, garnki, sztućce, małe AGD, kuchenne gadżety itp.;
  • strefa mokra (strefa zmywania) – obejmuje zlewozmywak i kosze na śmieci (ulokowane zazwyczaj w szafce pod zlewem);
  • strefa przygotowywania posiłków – obejmuje przede wszystkim blaty robocze i pomocnicze (przyjmuje się, że optymalna długość blatów kuchennych wynosi ok. 120 cm) oraz wyspę kuchenną, a także inne, dodatkowe elementy (deski do krojenia, stojaki na noże, relingi kuchenne itp.);
  • strefa gotowania – obejmuje: kuchenkę (płyta indykcyjna), piekarnik, kuchenkę mikrofalową, okap kuchenny, inne urządzenia służące do gotowania lub pieczenia.

Jaki układ zabudowy do dużej kuchni?

Duża kuchnia otwarta na salon
Duża kuchnia otwarta na salon

Na etapie wyboru mebli do dużej kuchni powinniśmy zastanowić się nad tym, jaki układ zabudowy będzie najlepszy do naszego wnętrza. Pamiętajmy o tym, że na niekorzyść będzie działać zarówno zbyt mała przestrzeń do przechowywania (żywności, naczyń, garnków, sztućców itp.), jak i zbyt duża liczba szafek tworząca we wnętrzu wizualny chaos.

Projektanci wnętrz do dużych kuchni zamkniętych zalecają: zabudowę w kształcie litery „U”, zabudowę w kształcie litery „G”, zabudowę dwurzędową. Kuchnia może być również otwarta – wówczas przestrzeń kuchenna połączona jest z salonem, jadalnią lub z korytarzem.

Planując rozmieszczenie mebli w dużej kuchni, warto zachować zalecane przez projektantów wnętrz odległości. Co więcej, lokując poszczególne szafki, weźmy pod uwagę nie tylko zasadę trójkąta roboczego i podział na strefy robocze, ale również częstotliwość korzystania. Oznacza to, że elementy wyposażenia kuchni, z których będziemy korzystać najczęściej, powinny znaleźć się w „zasięgu naszej ręki”.

Wysokość blatów roboczych najlepiej dopasować indywidualnie – zgodnie ze wzrostem użytkowników kuchni. Jak wymierzyć wysokość? Wystarczy, że zmierzymy odległość od zgiętego łokcia do podłogi, a od uzyskanego wyniku odejmiemy 15 centymetrów. 

Zapoznaj się: Projekt kuchni na zamówienie – czy się opłaca? Ile kosztuje? Ceny

Zabudowa dwurzędowa

W zabudowie dwurzędowej szafki, wraz z blatami kuchennymi, urządzenia i opcjonalnie wyspa kuchenna ulokowane są po dwóch przeciwnych ścianach w kuchni. Ten typ zabudowy sprawdza się w dość szerokich kuchniach o szerokości minimum 240 centymetrów. Ważne jest, aby pomiędzy dwoma rzędami szafek zachować wolną przestrzeń od 90 do 120 centymetrów.

Zabudowa w kształcie litery „U”

W zabudowie w kształcie litery „U” wyróżnia się trzy ciągi robocze. Dwa z nich lokowane są na przeciwległych ścianach kuchni, natomiast trzeci, poprzeczny, połączony jest ze ścianą. Trzy elementy tworzące trójkąt roboczy ustawia się wzdłuż innych ścian – najlepiej jednak, aby lodówka oraz kuchenka zostały zlokalizowane w bocznych ciągach roboczych.

Zabudowa w kształcie litery „G”

Zabudowę w kształcie litery „G” najłatwiej jest zaplanować w przestrzeni kuchennej na planie kwadratu. Klasyczne elementy zabudowy meblowej często uzupełniane są w tym układzie o wyspę kuchenną lub półwysep kuchenny. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że w zabudowie w kształcie litery „G” dysponujemy dwoma lub trzema narożnikami. Aby funkcjonalnie je wykorzystać, zaleca się wybór mebli z systemami cargo lub szafek typu karuzela z obrotowymi półkami przymocowanymi do osi. Wybór systemów do szafek narożnych wiąże się jednak z dodatkowym nakładem finansowym.

Wyspa kuchenna w dużej kuchni – czy warto?

Elementem aranżacji kuchennej, który współcześnie cieszy się ogromną popularnością, jest wyspa kuchenna. Stanowi ona nie tylko element reprezentacyjny w kuchni, ale również jest niezwykle funkcjonalna – możemy na niej zlokalizować kilka stref roboczych, takich jak strefa przygotowywania posiłków, strefa gotowania czy strefa mokra. Wybierając wyższe modele wysp kuchennych (o wysokości powyżej 100 centymetrów) oraz dokupując do nich krzesła barowe, stworzymy miejsce do spożywania posiłków.

Stół w dużej kuchni – jakie powinny być jego wymiary?

Drewniany stół prostokątny w białej kuchni
Stół prostokątny w dużej kuchni

W kuchni o dużym metrażu możemy umieścić stół z krzesłami. Odgórnie przyjmuje się, że jedna osoba potrzebuje 60 centymetrów długości stołu, a odległość pomiędzy osobami siedzącymi przy stole naprzeciwko siebie wynosi minimum 100 centymetrów. Zgodnie z tymi wyliczeniami wymiary blatu prostokątnego prezentują się następująco:

 

  • stół dla dwóch osób – 60 cm x 80 cm,
  • stół dla czterech osób – 80 cm x 120 cm,
  • stół dla sześciu osób – 80 cm x 140 cm,
  • stół dla ośmiu osób – 80 cm x 160 cm.

Na rynku dostępne są również stoły z okrągłym lub owalnym blatem. Wówczas pod uwagę należy wziąć średnicę blatu. Minimalna średnica stołu okrągłego w przeliczeniu na użytkowników:

 

  • dwie osoby – średnica 70 cm, 
  • cztery osoby – średnica 80 cm,
  • sześć osób – średnica 120 cm,
  • osiem osób – średnica 150 cm.

Urządzenie nowoczesnej kuchni – na co zwrócić uwagę?

Minimalistyczny design, przejrzyste formy i modne kolory to charakterystyczne cechy nowoczesnej kuchni. Dzięki prostemu i wyrafinowanemu wyglądowi jest ona prawdziwą ozdobą każdego mieszkania. W nowoczesnej kuchni mogą znaleźć się: proste fronty meblowe, funkcjonalne elementy wyposażenia, wyszukane dodatki techniczne. W kuchni o dużym metrażu możemy również eksperymentować z kolorami, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jasne barwy oraz lakierowane fronty meblowe zalecane są do kuchni o małym metrażu ze względu na to, że optycznie powiększają przestrzeń. Nie tylko biele, ale również i czernie nadadzą wnętrzu eleganckiego charakteru, a połączenia kolorystyczne je ożywią. Barwne akcenty można wprowadzić również za pomocą kuchennych dodatków.

Nowoczesne kuchnie mogą być wykonane z różnych materiałów. Przez długi czas królowały jednak kuchnie z naturalnego drewna; obecnie dostępne są meble z okładziną we wszystkich możliwych kolorach. Niemniej różnorodne mogą być materiały na blaty kuchenne. Od fornirowanych płyt wiórowych, przez lite drewno szlachetnych gatunków i metal, do płyt z naturalnego kamienia. O ile naturalny wygląd drewna wnosi do nowoczesnej kuchni ciepły nastrój, o tyle ciemny kamień i połyskująca szlachetna stal nadają pomieszczeniu atmosferę nowoczesności i postępu.

Również podłoga w nowoczesnej kuchni nie musi być koniecznie wykonana z płytek albo z wykładziny PVC. Do jasnych mebli pasują ciemne płytki z jasnymi fugami, tworząc ciekawy kontrast. To, co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia, dzisiaj coraz częściej spotyka się w nowoczesnej kuchni: parkiet albo laminat. Jako alternatywę można zastosować podłogę winylową, podłogę z drewna albo z kamienia.

Jak oświetlić dużą kuchnię?

Ważną kwestią w aranżacji wnętrz jest również oświetlenie. W dużej kuchni umieszczenie jednego, głównego źródła światła sztucznego nie będzie wystarczające. Warto postawić nie tylko na oświetlenie sufitowe, ale również i punktowe (lampki halogenowe można wmontować w szafki kuchenne, ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie listew LED). 

Przyjmuje się, że doświetlić należy: okolice kuchenki (płyty grzewczej), blaty robocze, zlewozmywak, stół, wyspę kuchenną. Decydując się na kuchnię otwartą na salon, należy oświetlić również inne strefy (np. strefę wypoczynku, strefę biurową, strefę przechowywania).

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.