Podłoga w kuchni otwartej – co wybrać?

Czy podłoga w kuchni otwartej powinna być spójna z podłogą w salonie? Jaki materiał na podłogę będzie najlepszy do kuchni? Jaki rodzaj podłogi sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w salonie? Odpowiedzi na powyższe pytania zawarliśmy w naszym artykule.

Kuchnia otwarta na salon
Jaka podłoga do kuchni otwartej na salon?

Podłoga w kuchni otwartej – spójna z salonem czy wyróżniająca się?

Kuchnia otwarta aranżowana jest w mieszkaniach oraz w domach jednorodzinnych. Można ją zaprojektować zarówno w małym pomieszczeniu (wówczas warto wybrać jednorzędowy układ zabudowy kuchennej), jak i w takim o większym metrażu. Przestrzeń kuchenną najczęściej łączy się z pokojem dziennym (salonem), nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby stworzyć jedno wnętrze wraz z jadalnią lub z korytarzem. W naszym artykule skupimy się jednak na wyborze podłogi dla najczęściej wybieranej przez inwestorów opcji, czyli kuchni otwartej na salon.

Wybór podłogi do kuchni zamkniętej może być mniej skomplikowany niż w przypadku kuchni otwartej – z uwagi na to, że posadzkę należy dopasować nie tylko do wystroju jednego wnętrza, ale również i do stylistyki salonu. Najczęściej przyjmuje się, że podłoga w części kuchennej powinna być spójna z podłogą w części dziennej. W nowoczesnych aranżacjach coraz częściej decydujemy się również na zastosowanie dwóch rodzajów podłóg – nie tylko różniących się kolorystyką czy fakturą, ale również i samym materiałem.

Zastosowanie tego samego materiału na podłodze, a także kolorystyki, w kuchni otwartej i w salonie szczególnie zalecane jest do niewielkich wnętrz. Wówczas sprawimy, że pomieszczenie nie tylko będzie spójne, ale również zostanie optycznie powiększone – zwłaszcza jeżeli zdecydujemy się na jasną kolorystykę ścian, podłóg i mebli.

Wybór podłogi do kuchni – na jakie aspekty zwrócić uwagę?

Wybierając podłogę do kuchni, przede wszystkim powinniśmy zdawać sobie sprawę, z tego, że materiał powinien być: 

 

  • odporny na wilgoć – kuchnia to pomieszczenie, gdzie występuje podwyższona wilgotność powietrza ze względu na gotowanie, pieczenie, mycie naczyń itp.; wybór podłogi, która nie będzie odporna na wilgoć może skutkować jej nieestetycznym pęcznieniem czy odkształceniami;
  • odporny na uszkodzenia mechaniczne – podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na intensywne użytkowanie (np. przesuwanie mebli, upadki różnych przedmiotów), dlatego też  materiał powinien być odporny na zarysowania, odkształcenia itp.;
  • odporny na plamy oraz na środki chemiczne – w kuchni często pojawiają się plamy, dlatego też materiał nie powinien chłonąć cieczy, dobrze by był odporny na działanie środków czyszczących;
  • łatwy w utrzymaniu czystości;
  • antypoślizgowy.

Natomiast w salonie nie musimy decydować na szczególnie wytrzymały materiał, z uwagi na to, że przez strefę dzienną nie przechodzi główny ciąg komunikacyjny i nie jest ona narażona na intensywną eksploatację. Możemy więc zastosować materiały o niższej klasie ścieralności, a także ciepłe w dotyku. 

Jaki materiał na podłogę do kuchni?

Ponownie powtórzymy, że podłoga do kuchni powinna odznaczać się szczególnymi cechami, które wymieniliśmy powyżej. Do najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych na podłogę w kuchni należą:

 

  • płytki ceramiczne – są odporne na: ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę, środki chemiczne; należy wybierać: płytki o klasie odporności na ścieranie na poziomie 2 lub 3, płytki w klasie pierwszej odporności na plamy i odbarwienia, płytki antypoślizgowe o parametrze R na poziomie 9 lub 10, płytki o nasiąkliwości do 10%; najczęściej do kuchni wybierany jest gres;
  • panele podłogowe (laminowane lub winylowe) – są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, działanie wysokiej temperatury i zabrudzenia; do kuchni należy wybierać panele o klasie ścieralności AC4 oraz o klasie użyteczności do wnętrz mieszkalnych od 21 do 23; panele są łatwe w montażu i występują w wielu wariantach kolorystycznych (mogą imitować np. naturalne drewno, kamień czy beton);
  • naturalny kamień – do kuchni zalecany jest szczególnie granit, w tym pomieszczeniu nie sprawdzą się: marmur, piaskowiec, wapień; kamień naturalny cechuje się wysokimi walorami estetycznymi, jest dość odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie wilgoci; każdy rodzaj kamienia wymaga regularnej impregnacji;
  • naturalne drewno – nadaje kuchni przytulnego charakteru; materiał należy zabezpieczyć przed działaniem wilgoci oraz regularnie impregnować; do kuchni wybiera się drewno egzotyczne (wiśnia brazylijska, merbau, jatoba, iroko, badi, kempas, sucupira) oraz rodzime (dąb, buk, jesion);
  • wykładzina PVC – jest atrakcyjna cenowo oraz występuje w wielu wersjach kolorystycznych; wykładzina jest ciepła w dotyku, odporna na działanie wilgoci i łatwa w utrzymaniu czystości, nie jest natomiast odporna na uszkodzenia mechaniczne; wykładzina do kuchni powinna być antypoślizgowa;
  • żywica – do pomieszczeń mieszkalnych wybiera się posadzki żywiczne epoksydowe i poliuretanowe; żywica jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, ciepła w dotyku i łatwa w utrzymaniu czystości; podłoga z żywicy może być łączona z ogrzewaniem podłogowym; jej montaż jest długotrwały i skomplikowany;
  • korek – do kuchni zalecany jest korek woskowany lub laminowany; podłoga korkowa jest odporna na wgniecenia, działanie grzybów i pleśni, wykazuje właściwości antybakteryjne i antystatyczne; korek jest miękki, zatrzymuje ciepło w pomieszczeniu i tłumi dźwięk; podłogi korkowej nie montuje się na ogrzewaniu podłogowym;
  • beton architektoniczny – jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wodoodporny, łatwy w utrzymaniu czystości; ma dobry współczynnik przenikania ciepła (będzie dobrze współgrać z zainstalowanym ogrzewaniem podłogowym); montaż lepiej powierzyć specjalistom.

Jaka podłoga do kuchni otwartej i salonu?

Biała kuchnia z wyspą kuchenną
Na podłogę do strefy kuchennej wybierane są najczęściej płytki ceramiczne. W strefie dziennej sprawdzają się natomiast panele podłogowe

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, w części kuchennej podłogę należy wykończyć za pomocą materiału szczególnie odpornego na wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. W salonie natomiast warto postawić na materiał ciepły w dotyku i sprawiający, że wnętrze stanie się bardziej przytulne. 

Wielu inwestorów, chcąc urządzić kuchnię otwartą spójną z salonem, decyduje się na zastosowanie tego samego materiału w obu strefach. Najczęściej są to:

 

  • płytki ceramiczne – zwłaszcza płytki imitujące drewno, które stworzą przytulną atmosferę w części salonowej;
  • żywica epoksydowa – ciesząca się popularnością we wnętrzach nowoczesnych, industrialnych, loftowych;
  • panele podłogowe;
  • podłoga drewniana;
  • beton architektoniczny – wybierany do wnętrz minimalistycznych, industrialnych, loftowych.

W przypadku zastosowania odmiennych materiałów podłogowych w części kuchennej oraz w części salonowej, na podłogę wybiera się płytki ceramiczne (do kuchni) i panele podłogowe (do salonu). Przerwę dylatacyjną zakrywa się za pomocą listwy progowej z zachowaniem tego samego poziomu podłogi (możliwe jest zniwelowanie różnicy pomiędzy poziomami podczas prac nad wylewką podłogową); listwy mogą zostać dopasowane do koloru paneli lub wyraźnie się odznaczać (np. listwy w kolorze srebrnym). Prócz listwy możliwe jest również wykorzystanie innego materiału – korka (w postaci stałej lub płynnej) oraz akrylu.

Łączenie płytek ceramicznych i paneli za pomocą korka jest szczególnie polecane do podłóg pływających oraz w sytuacji, gdy pod podłogą zainstalujemy ogrzewanie podłogowe. Z kolei akryl na łączeniach może się z czasem kruszyć, dlatego też nie zaleca się go do podłóg pływających.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.