Jak urządzić wąską kuchnię? 5 wskazówek
Długa, wąska kuchnia zamknięta z pewnością stanowi wyzwanie aranżacyjne. Pomimo ograniczonej przestrzeni istnieje wiele sposobów, aby uczynić wąską kuchnię funkcjonalną i atrakcyjną. W artykule prezentujemy 5 praktycznych porad, które pomogą Wam w urządzeniu wąskiej kuchni.
Jak zaprojektować i urządzić wąską kuchnię? 5 wskazówek
Projektując wąską kuchnię zamkniętą, szczególnie ważne jest uwzględnienie efektywnego wykorzystania przestrzeni, optymalizacji układu zabudowy, dobór odpowiedniej kolorystyki oraz zastosowanie praktycznych rozwiązań. Pierwszym krokiem w projektowaniu wąskiej kuchni jest dokładna analiza dostępnej przestrzeni. Należy zwrócić uwagę na rozmieszczenie okien drzwi oraz na doprowadzone instalacje, które mogą ograniczać możliwości aranżacyjne wnętrza. Oto kilka praktycznych porad, które pomogą Wam zaprojektować i urządzić wąską kuchnię.
1. Układ jednorzędowy do wąskiej kuchni
Wąska kuchnia zamknięta może stanowić wyzwanie aranżacyjne dla wielu inwestorów. Jeżeli jest to możliwe – pomiędzy kuchnią a salonem znajduje się jedynie ściana działowa – warto wziąć pod uwagę wyburzenie przegrody i połączenie obydwóch pomieszczeń, tworząc kuchnię otwartą. W przypadku kuchni zamkniętej zalecane jest zaplanowanie zabudowy tylko na jednej ze ścian. Ten typ zabudowy kuchennej to układ jednorzędowy. Zabudowa przeciwległej strony może okazać się niemożliwa ze względu na niewystarczającą szerokość pomieszczenia (odległość między szafkami ciągów roboczych powinna wynosić co najmniej 120 cm). Wadą układu jednorzędowego jest brak możliwości wprowadzenia trójkąta roboczego (jego wierzchołki tworzą: lodówka, kuchenka, zlewozmywak), który pozytywnie wpływa na funkcjonalność wnętrza oraz może usprawnić proces przygotowywania posiłków nawet o 30%.
Urządzając kuchnię, w której wszystkie sprzęty są zlokalizowane na jednej ścianie, najlepiej tak je rozplanować, aby zlew znalazł się pośrodku, a kuchenka i lodówka – na dwóch przeciwległych krańcach tego ciągu.
Uwaga: W niektórych wąskich kuchniach istnieje możliwość zastosowania układu kuchennego w kształcie litery „L”.
2. Wąska kuchnia a podział na strefy robocze
Projektując wąską kuchnię, warto podzielić jej poszczególne elementy wyposażenia zgodnie z ich przeznaczeniem. Podział kuchni na tak zwane strefy robocze sprawi, że łatwiej nam będzie zorganizować przestrzeń. Wyróżnia się pięć stref roboczych w kuchni:
- strefę zapasów – w jej skład wchodzą: lodówka, zamrażarka, szafki do przechowywania produktów spożywczych niewymagających chłodzenia;
- strefę przechowywania – to: szafki, półki, szuflady, w których przechowuje się naczynia, gadżety kuchenne, garnki, sztućce itp.;
- strefę przygotowywania posiłków – składają się na nią blaty robocze;
- strefę gotowania – obejmuje: kuchenkę/płytę grzewczą, piekarnik, mikrofalówkę, inne sprzęty elektroniczne do gotowania, okap kuchenny;
- strefę zmywania – obejmuje zlewozmywak i zmywarkę, ale również i szafkę pod zlewem, w której najczęściej przechowuje się kosze na odpady domowe.
3. Odpowiednie barwy do wąskiej kuchni
W wąskim pomieszczeniu ważne są kolory. Najlepiej sprawdzą się jasne barwy, które optycznie powiększą wnętrze – jasną kolorystykę możemy zastosować nie tylko na ścianach i podłogach, ale również w przypadku mebli kuchennych. Projektanci wnętrz do małych i wąskich kuchni w szczególności polecają meble z lakierowanymi frontami, które będą odbijać światło, lub z przeszkleniami. Lekkości wnętrzu nadadzą natomiast meble umieszczone na wysokich nóżkach. Ciemne kolory mogą dodać wnętrzu przytulności, jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że mogą optycznie pomniejszyć kuchnię. Natomiast umiejętne zestawienie kontrastowych kolorów może dodać pomieszczeniu głębi. Jeśli dwie przeciwległe ściany w bardzo wąskiej kuchni zostaną wykończone w kontrastowych kolorach, to w efekcie będą sprawiać wrażenie dalej od siebie położonych, niż ma to miejsce w rzeczywistości.
4. Wybór funkcjonalnych mebli i urządzeń
Kiedy przestrzeń jest ograniczona, ważne jest, aby wybrać odpowiednie meble i urządzenia, które nie zajmują zbyt dużo miejsca. Warto rozważyć zwłaszcza zakup nowoczesnych, rozkładanych mebli kuchennych. Ciekawym rozwiązaniem, idealnym dla małych, wąskich pomieszczeń, jest przymocowany do ściany opuszczany stolik. Jego złożony blat nie będzie przeszkadzał podczas przygotowywania posiłków, po podniesieniu natomiast stworzy wygodne miejsce na zjedzenie posiłku nawet dla trzech osób. Również dodatkowy blat roboczy może być wysuwany z szuflady.
Ponadto, wąską kuchnię można wyposażyć w urządzenia o mniejszych wymiarach, na przykład lodówkę typu slim czy zmywarkę do naczyń lub piekarnik o mniejszej szerokości.
W wąskiej kuchni warto wykorzystać każdy dostępny centymetr przestrzeni na ścianach. Najczęściej stosuje się zabudowę mieszaną, czyli połączenie szafek dolnego indeksu z szafkami lub półkami wiszącymi.
Wybierając meble, warto postawić na modele wpisujące się w minimalistyczny design, aby zachować wrażenie przestronności. Dodatkowo możemy ograniczyć liczbę kuchennych dodatków i ozdobnych przedmiotów, aby uniknąć nadmiernego zagracenia przestrzeni roboczej.
5. Oświetlenie wąskiej kuchni
Dobre oświetlenie może sprawić, że nawet najmniejsza przestrzeń kuchenna wydaje się większa. W wąskiej kuchni warto zainstalować żarówki o jasnej barwie, które rozjaśnią całe pomieszczenie. Współcześnie odchodzi się od jednego, głównego źródła światła w postaci wiszącej lampy lub żyrandola usytuowanego na środku sufitu. Oświetlenie sufitowe warto natomiast połączyć z oświetleniem punktowym. Warto doświetlić okolice: blatów roboczych, kuchenki, zlewozmywaka. Szczególną popularnością cieszą listwy LED, które można zamocować na frontach mebli kuchennych.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.