Jakie są rodzaje blach do pieczenia?

W każdej kuchni, niezależnie od tego, czy jest to przestrzeń domowa, czy restauracyjna, powinna pojawić się na wyposażeniu blacha do pieczenia. Różne kształty i wielkości pozwalają na wykorzystanie ich w wielu czynnościach. Szukasz formy idealnej? Nie wiesz, na którą się zdecydować? Sprawdź, jak dzielą się blachy do pieczenia względem ich zastosowania i postaw na tę, która najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Blacha do pieczenia - co to?

Jest to jedno z kuchennych naczyń, które wykorzystywane jest do przygotowywania dań przy użyciu piekarnika. Pieczenie produktów spożywczych odbywa się w wysokich temperaturach, w związku z czym wymaga odpornego naczynia kuchennego, które będzie w stanie je wytrzymać. Blachy są właśnie takimi przedmiotami - trwałymi i odpornymi na wpływ dużych temperatur. Cechują się również odpowiednią powłoką, dzięki której nie przylega do nich przygotowywana potrawa czy słodki wypiek.

Z jakiego materiału powstają formy do pieczenia?

Różnorodność blach do pieczenia opiera się przede wszystkim na materiałach, z których zostały stworzone. Wyróżnia się formy wykonane ze stali nierdzewnej, aluminiowe, z powłoką teflonową bądź silikonową. Nie są to jednak jedyne materiały wykorzystane przy ich produkcji. Do najpopularniejszych zaliczają się blachy aluminiowe, ponieważ są stosunkowo tanie. Występują one w rozmaitych kształtach, dzięki czemu można stworzyć przy ich udziale wypieki zarówno prostokątne, jak i okrągłe, a także wiele innych. Ocynkowane blachy są bardzo lekkie i poręczne, lecz niestety podatne są na uszkodzenia mechaniczne i łatwo ulegają wgnieceniom.

Wśród bardzo znanych blaszek do pieczenia znajdują się także formy stalowe. Charakteryzują się one dobrym przewodzeniem ciepła, co wpływa na jakość wypieków. Stalowe blachy są dość solidne i odporne na różnego typu odkształcenia. Ten typ naczynia kuchennego także produkowany jest w różnych kształtach, a niektóre z nich posiadają nawet rozpinane elementy, ułatwiające późniejsze wyciąganie ciasta.

Ciekawym sposobem na przygotowanie słodkiego wypieku w niecodziennym kształcie jest użycie blachy silikonowej. Dostępne są one w sprzedaży w najrozmaitszych wzorach, a co ważne - wytrzymują wysokie temperatury panujące w piekarniku i są odporne na ich raptowne zmiany. Formy silikonowe doskonale sprawdzają się przy pieczeniu ciast w formie płynnej lub półpłynnej, ponieważ ich duża elastyczność ułatwia późniejsze wyjęcie go z formy.

Blachy do pieczenia mogą być również ceramiczne lub szklane. Zdarza się czasem, że formy tworzone są poprzez łączenie ze sobą różnych materiałów. W ten sposób powstają np. blachy aluminiowe z powłoką silikonową lub innymi powłokami nieprzywierającymi. Dzięki tak dużej różnorodności każdy z łatwością odnajdzie model, który najlepiej sprawdzi się w jego wypiekach.

Blaszki do pieczenia i ich różnorodność zastosowania

Naczynia kuchenne, jakimi są blachy do pieczenia, mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Podstawowym jest oczywiście wypiekanie tortów, ciast, babeczek, rogalików i innych słodkości, lecz nie są to jedyne zastosowania. W sprzedaży odnaleźć można formy przystosowane do pieczenia mięs, np. blachy emaliowane, pojemniki z powłoką nieprzywierającą bądź blachy aluminiowe teflonowane. Popularna jest także blacha do pizzy oraz ruszty w prostokątnych lub okrągłych kształtach.

Zastanów się, który z tych rodzajów blach do pieczenia przyda Ci się najbardziej i dokonaj przemyślanego zakupu, a będzie Ci on służył przez dłuższy czas.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.