Ogrzewanie gazem CO – rodzaje pieców
Ogrzewanie gazem CO posiada wiele zalet w porównaniu z ogrzewaniem olejowym i jest chętnie wybieranym rozwiązaniem przez właścicieli jednorodzinnych domów. Ciepło potrzebne w centralnym ogrzewaniu powstaje ze spalania gazu. Odznacza się wysoką sprawnością, dobrą jakością spalania oraz niską emisją szkodliwych substancji do atmosfery. Poznajcie rodzaje pieców, by podjąć przemyślaną decyzję!
Ogrzewanie gazem CO daje nie tylko o 12% niższą emisję dwutlenku węgla w porównaniu ze spalaniem oleju opałowego, ale też niższe koszty eksploatacji i konserwacji systemu gazowego niż innych systemów grzewczych.
Ogrzewanie gazem - wady i zalety
Jeśli dom jest podłączony do sieci gazowej, inwestycja w instalację i późniejszą konserwację jest bardzo korzystna. Nowoczesne ogrzewania gazowe jest przyjazne środowisku i powoduje niską emisję szkodliwych gazów. Ponieważ piec zajmuje mało miejsca, może być bez problemu ustawiony wszędzie w domu. Dzięki automatycznej regulacji mocy ogrzewanie gazowe jest bardzo elastyczne i daje dokładnie tyle ciepła, ile potrzeba, oszczędzając paliwo.
Wadą gazu jako źródła ciepła jest jego kopalne pochodzenie, nie pochodzi więc z zasobów odnawialnych. Ceny gazu zależne są od międzynarodowych rynków i trudno jest przewidzieć ich wysokość w dalszej przyszłości. Poza tym nie każdy dom może mieć przyłącze do sieci ziemnego. Zwłaszcza regiony wiejskie i poza dużymi miastami, gdzie gaz ziemny jest niedostępny, muszą korzystać z alternatywnego rozwiązania zasilania gazem płynnym. W tym celu trzeba w pobliżu domu zainstalować zbiornik na płynny propan-butan. Wszystkie pozostałe elementy instalacji gazowej centralnego ogrzewania pozostają bez zmian.
Elementy składowe ogrzewania gazem CO – kocioł, czy piec?
Ogrzewanie gazem składa się z wielu elementów, do których należą przede wszystkim: kocioł, rozdzielacze, pompy, zasobniki wody, grzejniki centralnego ogrzewania i ewentualnie instalacja podłogowa. Warto w tym momencie zwrócić uwagę na różnicę między piecem i kotłem. Potocznie używa się tych dwóch określeń jako synonimów, co w rzeczywistości jest niepoprawne i wprowadzające w błąd.
Podstawowa różnica między piecem i kotłem polega na sposobie przekazywania ciepła. Piec mianowicie ogrzewa przez promieniowanie i konwekcję tylko miejsce, w którym się znajduje. Wzrost temperatury powietrza powoduje unoszenie się ciepłego powietrza do góry i spychanie jego chłodnej warstwy na dół. Jednocześnie promieniowanie termiczne w kontakcie z przedmiotami znajdującymi się w pomieszczeniu zamienia się w energię cieplną. W przypadku kotła ogrzewany jest natomiast nośnik ciepła (zwykle woda albo powietrze), który można wykorzystać do ogrzewania różnych pomieszczeń.
Kocioł jest więc centralnym punktem systemu grzewczego. Przekształca gaz w energię cieplną, która ogrzewa nośnik transportujący ciepło do wszystkich zakątków domu. Używając w dalszej części określenia „piec”, będziemy mieli na uwadze piec z nośnikiem ciepła, czyli „kocioł”.
Rodzaje pieców gazowych – kotłów gazowych
Piece gazowe są wykorzystywane do ogrzewania wody, która zasila instalację centralnego ogrzewania oraz do przygotowania ciepłej wody użytkowej. Można powiedzieć, że taki piec jest sercem ogrzewania gazowego. Bez niego, bez względu na rodzaj zasilania – z sieci, czy z przydomowego zbiornika – ogrzewanie domu nie funkcjonuje. Nawiasem mówiąc, ze względu na nieuniknione zużycie każdy piec trzeba co jakieś 15-20 lat wymienić na nowy. Zastąpienie przestarzałego modelu nowoczesnym, prowadzi też do wzrostu wydajności i redukcji kosztów eksploatacji centralnego ogrzewania.
Piece gazowe są tym elementem ogrzewania gazowego, który w ostatnich latach był stale rozwijany i doskonalony. Wynikiem tego jest wyższa sprawność, która powoduje, że tę samą ilość energii cieplnej można uzyskać niższym kosztem. Piece gazowe (w domyśle: kotły gazowe) można ogólnie podzielić na trzy typy: stałotemperaturowe, niskotemperaturowe na gaz oraz nowoczesne kondensacyjne. Różnią się zasadniczo funkcjonalnością, nawet jeśli zewnętrznie konstrukcja jest podobna.
Kotły stałotemperaturowe - uważane za raczej przestarzałe
Piec stałotemperaturowy jest modelem standardowym, jako że wciąż często jest montowany w domach jednorodzinnych. Taki piec pracuje ze stałą wysoką temperaturą, z reguły ponad 70°C. Jest to konieczne, aby nie następowała kondensacja pary wodnej znajdującej się w spalinach. Nastąpienie tego zjawiska mogłoby spowodować szkody w instalacji. Piec stałotemperaturowy jest jednak uważany za przestarzały, ponieważ utrzymywanie stale wysokiej temperatury odbywa się kosztem sprawności urządzenia oraz portfela właściciela.
Piece niskotemperaturowe o zmiennej mocy
Piec niskotemperaturowy na gaz jest zaawansowaną formą, która nie musi pracować stale w wysokich temperaturach. Zamiast tego osiąga na wlocie temperaturę rzędu 35-40°C i dopiero później w razie potrzeby, temperaturę 70°C. Dzięki temu, że ten piec gazowy może się dostosować do aktualnych potrzeb, wykorzystując poziom temperatury zewnętrznej, pracuje zdecydowanie wydajniej. Ten typ kotła gazowego stanowi dobre rozwiązanie, biorąc pod uwagę koszty bieżące oraz koszty instalacyjne.
Piec kondensacyjny - polecane rozwiązanie
Nowoczesnym rozwiązaniem jest tak zwany kocioł gazowy kondensacyjny. Nie trzeba już unikać kondensacji pary wodnej w spalinach, a wręcz przeciwnie: wykorzystuje się to zjawisko celowo, aby odzyskać energię cieplną. Dzięki temu kocioł kondensacyjny pracuje z większą sprawnością, niż jakikolwiek inny typ. Jeśli ktoś szuka szczególnie wydajnego rozwiązania, nie zwracając uwagi na nieco wyższe koszty inwestycyjne, technika kondensacyjna jest tym, czego właśnie potrzebuje. Dotyczy to nie tylko ogrzewania gazem, ale również olejem opałowym.
Piec gazowy pulsacyjny – komora spalania zamiast palnika
Wysokiej klasy kocioł kondensacyjny został wyposażony w unikatową komorę spalania zamiast tradycyjnego palnika. Zasada działania jest oparta na technice używanej kiedyś w silnikach lotniczych. Mieszanka gazowo-powietrzna jest podawana do komory spalania, gdzie zostaje zapalona świecą zapłonową. Cykl pobierania mieszanki i zapłonu powtarza się ponad sto razy na sekundę. Jest to urządzenie o wysokiej sprawności i płynności regulacji mocy.
Rodzaje pieców gazowych w zależności od sposobu ustawienia
Specjaliści dzielą też piece gazowe w zależności od sposobu ich ulokowania w domu. Popularnym rozwiązaniem jest kocioł gazowy stojący, co znaczy dosłownie tyle, że stoi on twardo na podłodze i tam wykonuje swoją pracę. Ma dużą pojemność wody, magazynuje część ciepła bezpośrednio w urządzeniu i reaguje nieco wolniej na zmieniające się w domu zapotrzebowania.
Alternatywą jest tak zwany kocioł gazowy wiszący. Ten z kolei ma niewielką pojemność wody, ale za to kompaktową budowę i waży nie więcej niż 25-50 kg. Daje to możliwość zamontowania takiego pieca na ścianie.
Rodzaje pieców w zależności od sposobu dostarczania powietrza
Jeśli powietrze do spalania gazu jest pobierane z pomieszczenia, w którym piec się znajduje, jest to piec gazowy z otwartą komorą spalania. Wymaga to należytej wentylacji pomieszczenia oraz pewności, że dopływ powietrza jest stały i dostateczny.
Piec gazowy z zamkniętą komorą spalania wymaga do pracy dostarczenia z zewnątrz powietrza oraz usunięcia produktów spalania. Tego rodzaju piece są bezpieczniejsze dla użytkowników, jako że spaliny nie mogą się wydostawać do pomieszczenia z otwartej komory spalania.
Poza sprawnością i funkcjonalnością, ważnym parametrem pieca gazowego jest jego moc.
Wyliczona moc kotła do centralnego ogrzewania zależy wprost od powierzchni grzewczej, ale ma na nią istotny wpływ stopień izolacji termicznej budynku. Ogólnie biorąc, większy wydatek na zakup wysokowydajnego kotła kondensacyjnego może się szybko zwrócić w postaci niższych kosztów poniesionych na zakup paliwa.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.