Piec na ekogroszek z podajnikiem – jaki wybrać? Jak ustawić?

Choć opinie dotyczące eksploatacji pieców na ekogroszek są dość zróżnicowane, to niepodważalnym jest fakt, że paliwo to charakteryzuje się wysoką kalorycznością i niską zawartością siarki. Zaś komfort użytkowania pieca zasilanego ekogroszkiem w dużej mierze zależy od prawidłowego doboru i dopasowania ustawień urządzenia grzewczego do istniejących potrzeb.

Ekogroszek jest ekologiczny, stosunkowo tani i wszędzie dostępny
Dragon
Ekogroszek jest ekologiczny, stosunkowo tani i wszędzie dostępny

Piece na ekologiczny ekogroszek najczęściej stosuje się tam, gdzie dotychczas eksploatowane były przestarzałe, a tym samym mało ekonomiczne i szkodzące środowisku naturalnemu kotły na paliwa stałe. Niemniej tego typu rozwiązanie grzewcze znajduje też zainteresowanie wśród osób budujących nowe domy. Ekogroszek jest bowiem ekologiczny, stosunkowo tani, wszędzie dostępny i ma wysoką sprawność spalania. Ponadto jego wykorzystywanie może być komfortowe dla osoby obsługującej piec. Warunkiem jest jednak wybór kotła z podajnikiem (o odpowiedniej mocy oraz z właściwie dobranym sterownikiem i palnikiem).

Moc pieca na ekogroszek

Właściciele nowych domów (wybudowanych po 2009 roku) nie powinni mieć żadnego problemu z dopasowaniem mocy kotła grzewczego do potrzeb, ponieważ wartość ta wskazana jest w obowiązkowym dla każdego budynku świadectwie charakterystyki energetycznej.

W budynkach starszych lub termomodernizowanych przed rokiem 2009 roczne zapotrzebowanie na energię cieplną trzeba określić samodzielnie i dostosować do niego moc kotła. Przyjmuje się, że stare domy bez izolacji termicznej potrzebują 100–120 W mocy na każdy metr kwadratowy. Oznacza to, że przy powierzchni mieszkalnej 100 m2 potrzebny będzie piec o mocy 12 000 W (12 kW). Jeżeli kotłem będzie podgrzewana również ciepła woda użytkowa jego moc należy zwiększyć o kolejne 3 kW (do 15 kW).

W stu metrowym domu po zabiegach termoizolacyjnych wystarczy piec o mocy 9 kW (12 kW jeśli będzie przygotowywał c.w.u.). Zaś w budynku z początku XXI wieku, wzniesionym z wykorzystaniem nowoczesnych technologii właściwe będzie urządzenie 6–7 kW (9–10 przy podgrzewaniu c.w.u.). Stosowanie pieców na ekogroszek w zaawansowanym budownictwie pasywnym jest bezzasadne.

Po co podajnik w piecu na ekogroszek?

Co dla jednych jest oczywiste, nie musi być takim samym dla innych – podajnik w piecu na ekogroszek służy do przekazywania i dozowania paliwa do komory spalania. Podajnik może być tłokowy lub ślimakowy. Dużo bardziej polecane są podajniki tłokowe, ponieważ są trwalsze, mniej awaryjne oraz podają paliwo w stałym czasie i z mniejszym oporem. Podajniki ślimakowe szybko rdzewieją i wymagają paliwa o wysokiej jakości oraz odpowiedniej wilgotności.

Zapełniony paliwem zasobnik wystarcza na ogół przynajmniej na kilka dni. Automatyczny podajnik dozuje ekogroszek i dostarcza do paleniska. Dzięki takiemu rozwiązaniu udaje się ograniczyć wizyty w kotłowni i podnieść komfort obsługi pieca.

Sterowniki spalania w piecu na ekogroszek

Piec na ekogroszek może być wyposażony w sterowniki automatyczne bądź dwustanowe. Automatyczne sterowanie procesem spalania w kotle jest oczywiście bardzo wygodne (możliwa jest obsługa na odległość np. przez internet). Nie potrzeba tu również właściwie żadnego doświadczenia ani wiedzy z zakresu spalania ekogroszku. Dlatego opcja ta polecana jest szczególnie użytkownikom, którzy z tego typu kotłem nie mieli wcześniej do czynienia oraz osobom cierpiącym na brak czasu.

Warto jednak wiedzieć, że pełne zautomatyzowanie pieca nie przynosi tak dobrych rezultatów w ilości uzyskiwanego ciepła i zużywanego opału, jak sterowanie ręczne w trybie dwustanowym. Jednakowoż należy pamiętać, iż z obsługą sterowników dwustanowych będą w stanie poradzić sobie tylko doświadczeni użytkownicy, wkładając w sterowanie właściwy wkład pracy. W tym przypadku trzeba umieć odpowiednio dobrać parametry czasu podawania paliwa, przerw pomiędzy podaniami oraz ilości powietrza dostarczanego do procesu spalania.

Piec na ekogroszek z podajnikiem
Polmark
Piec na ekogroszek z podajnikiem

Jaki rodzaj palnika sprawdza się najlepiej przy spalaniu ekogroszku?

Na rynku funkcjonuje kilka rodzajów palników:

  • retorta zwykła okrągła „fajka”;
  • retorty okrągłe obrotowe;
  • palniki prostokątne żeliwne;
  • palniki rynnowe.

Do spalania tylko i wyłącznie samego ekogroszku wystarczający jest podstawowy palnik, czyli retorta fajkowa. Jednak w niektórych piecach na ekogroszek dopuszcza się również możliwość stosowania innego opału (np. miału). Wówczas zdecydowanie lepsze będą palniki prostokątne lub rynnowe.

Niezależnie od rodzaju stosowanego paliwa, w piecu na ekogroszek palnik powinien być dopasowany do mocy urządzenia.

Piec na ekogroszek – jak go ustawić?

Producenci pieców na ekogroszek podają przeważnie parametry standardowych nastaw dla swoich urządzeń. Parametry te mogą sprawdzać się w danym przypadku bardzo dobrze lub kiepsko. Nie ma też uniwersalnej metody na ustawienie pieca, a jedynym sposobem na powyższe jest obserwacja procesu spalania, zbieranie doświadczeń i wyciąganie wniosków.

Pewne zasady jednak obowiązują. Aby piec funkcjonował optymalnie należy go czyścić (najlepiej raz na tydzień). Czyszczenia wymagają również kanały kominowe. Zaburzyć pracę pieca jest w stanie chociażby przepalony ślimak w podajniku, co również wymaga okresowej kontroli.

Każdy piec na ekogroszek posiada własne ustawienia fabryczne sterownika. Na samym początku użytkowania nowego urządzenia warto korzystać właśnie z nich, bo mogą okazać się najlepsze. W późniejszej fazie warto zwracać uwagę na:

  • doprowadzenie właściwej ilości powietrza do spalania (ilość ta powinna być minimalna, ale jednocześnie winna zapewniać pełne spalenie ekogroszku);
  • dopasowanie ustawienia przysłony wentylatora do warunków panujących na zewnątrz (im niższa temperatura, tym większy naturalny ciąg kominowy, co oznacza konieczność ograniczenia nadmuchu);
  • dostosowanie czasu podawania paliwa i przerw pomiędzy poszczególnymi podaniami;
  • jakość i stopień wilgotności ekogroszku stosowanego do zasilania pieca (dobrej jakości ekogroszek pali się ogniem koloru żółtego, a płomień unosi się ku górze i rozchodzi na boki).