Stały filtr do wody – rodzaje i montaż pod zlewem

Dlaczego powinno się filtrować wodę pitną, chociaż jej jakość odpowiada obowiązującym normom? Jest ku temu kilka powodów. Do każdej wody należy dobrać odpowiedni rodzaj filtru.

Rodzaje filtrów oczyszczających wodę
Rodzaje filtrów oczyszczających wodę

Dlaczego warto filtrować wodę?

1. Dla zdrowia

Woda jest najważniejszym środkiem spożywczym. Organizm potrzebuje jej dwa litry dziennie, a w dni upalne jeszcze więcej. Jest niezbędna w procesie przemiany materii oraz w transporcie środków odżywczych. Substancje szkodliwe nawet w niewielkich ilościach nie tracą w wodzie pitnej swoich właściwości. Azotany, metale ciężkie, miedź, hormony, leki, arsen, pestycydy i herbicydy – szkodzą zdrowiu nawet w małych ilościach. Im mniej zanieczyszczeń w wodzie pitnej, tym lepiej.

2. Dla bezpieczeństwa

Pierwszym ważnym krokiem do uzdatnienia wody pitnej jest przygotowanie jej w wodociągach. Tyle tylko, że oczyszczona woda odbywa potem długą drogę, często przestarzałym systemem rur i zbiorników, zanim trafi do kranów. Kto wie, jakie substancje po drodze zbiera. Stare rury mogą zawierać ołów i azbest, a i skażenie bakteryjne nie jest wykluczone. Filtry do wody mogą temu zaradzić.

3. Dla smaku

Czysta woda jest nie tylko zdrowa, ale i dobrze smakuje. Subtelny aromat herbaty albo kawy najlepiej podkreśli czysta woda. Także podczas gotowania smak potraw zostanie lepiej zachowany.

4. Dla ekologii

Przygotowanie butelek z wodą mineralną, łącznie z dalekim ich transportem, prowadzi do poważnego obciążenia środowiska naturalnego. Filtrowanie wody w domowych warunkach jest więc działaniem proekologicznym.

5. Z wyrachowania

Instalując filtr do wody, można mieć do dyspozycji o każdej porze czystą i smaczną wodę pitną. W czteroosobowej rodzinie rachunek za wodę butelkowaną wyniósłby w skali roku na pewno ponad dwa tysiące złotych.

Poza tym woda oczyszczona również z kamienia przedłuża żywotność takich domowych urządzeń, jak ekspres do kawy, naczynie do gotowania na parze, czajnik, żelazko do prasowania.

Montaż filtru do wody pod zlewem
Montaż filtru do wody pod zlewem

Rodzaje filtrów do wody

Przed zakupem i zamontowaniem filtrów do wody, należy zapoznać się z jej właściwościami fizyko-chemicznymi i bakteriologicznymi. Fakt, że z kranu płynie „czysta” woda, nic jeszcze nie mówi o jej czystości. Badania próbek wody można przeprowadzić w stacji sanepidu albo w laboratorium. Mając wyniki badań, można dobrać rodzaj i parametry urządzeń filtrujących. Trzeba jeszcze tylko zdawać sobie sprawę, że każdy system filtrowania wody ma nie tylko zalety, ale też określone wady. Do najbardziej popularnych możliwości oczyszczania wody należą:

1. System z odwróconą osmozą

W tym urządzeniu pompa elektryczna tłoczy wodę przez membranę przepuszczalną tylko w jednym kierunku. Membrana przepuszcza jedynie molekuły wody. Najdrobniejsze natomiast zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne jak azotany, fosforany, metale ciężkie oraz substancje mineralne zostają zatrzymane. Powstaje woda najwyższej czystości. Podczas instalacji albo wymianie filtra powinno się zachować najwyższe standardy higieny, aby przez nieuwagę nie skazić systemu.

Wady: Aby czuła membrana nie zablokowała się, musi być płukana dużą ilością wody. Aby otrzymać 1 litr filtrowanej wody, trzeba w cym celu zużyć przykładowo 3 litry wody pitnej. Skutkiem tego są wyższe rachunki za wodę i energię elektryczną. Membrana jest wrażliwa na zanieczyszczenie, ponieważ zbiera się tam zawiesina – trzeba więc ją spłukiwać. Poza tym długotrwałe spożywanie tylko takiej superczystej wody pozbawia organizm minerałów, co prowadzi do ich niedoboru. Aby tego uniknąć, należy pod zlewozmywakiem zamontować też mineralizator. Oczyszczona woda, przepływając przez niego, nasyca się mikroelementami.

2. System ultrafiltracji

Metoda podobna do odwróconej osmozy, ale działająca przepływowo. To oznacza, że nie ma tutaj dużego marnotrawstwa czystej wody. Membrana kapilarna zatrzymuje cząsteczki większe od 0,1 µ. Pozbawia wody białek, barwników, niektórych wirusów, enzymów, bakterii e-coli, witamin. Pozostają w wodzie minerały jak wapń i magnez.

Do wad należy zaliczyć:

  • pozostawanie osadu po przegotowaniu wody;
  • pozostawanie w wodzie cukrów, kwasów organicznych, jonów nieorganicznych;
  • zastosowanie do wody średnio albo mało zanieczyszczonej;
  • szybkie zapchanie się membrany w przypadku wody bardzo twardej.

3. System nanofiltracji

Nowoczesna technika membranowego uzdatniania wody. Podobnie jak w przypadku odwróconej osmozy uzyskuje się bardzo czystą wodę, jednak zawierającą związki mineralne. Usuwane są natomiast bardzo skutecznie mikrozanieczyszczenia, związki nieorganiczne, pestycydy, azotany, metale ciężkie oraz węglan wapnia, odkładający się w postaci kamienia.

Ze względu na wysoką wydajność tego systemu, nie potrzebne są zbiorniki magazynujące czystą wodę.

Do wad należy mniejsza dokładność nanofiltracji w porównaniu z odwróconą osmozą oraz konieczna strata wody na płukanie.

4. Filtry węglowe

Filtry z aktywnym węglem należą do najbardziej ekonomicznych wariantów oczyszczania wody. Usuwane są substancje organiczne (humus, glony, grzyby) jak również skoncentrowane chemikalia (chlor, halogenoformy, fluorydy) oraz pestycydy i herbicydy.

Filtry węglowe poprawiają smak, zapach i kolor wody. Do ich zalet należy też łatwy montaż pod zlewem oraz łatwa wymiana filtrów.

Wady: Kiedy filtr jest całkowicie załadowany, mogą skoncentrowane w nim substancje ponownie przenikać do wody. Węgiel stanowi też doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów. Z tego względu filtry węglowe zawierają często bakteriobójcze srebro, które zostaje z czasem wypłukane. Jeżeli urządzenie jest przez dłuższy czas nieużywane albo woda stoi w zbiorniku, istnieje niebezpieczeństwo, że bakterie mogą się w wodzie namnożyć.

5. Zmiękczacze wody

Twardość wody naturalnej powodują jony wapnia i magnezu. Wpływają niekorzystnie na działanie domowych urządzeń, jak pralki, zmywarki, ekspresy do kawy, żelazka itp.

Jest ona niekorzystna również dla urządzeń gospodarstw domowych, ponieważ znacząco skraca prawidłowe funkcjonowanie takich urządzeń jak pralki, zmywarki, ekspresy do kawy itp. Specjalny filtr powoduje wyeliminowanie tych jonów i zastąpienie ich jonami sodu.

Zmiękczona woda posiada lepszy smak, nie wysusza skóry, przedłuża żywotność sprzętu domowego, zmniejsza zużycie środków piorących.

6. Odżelaziaczo-odmanganiacze

Filtry tego rodzaju usuwają z wody żelazo, mangan i siarkowodór. Zmniejszają mętność i zabarwienie wody.

7. Jonizatory i generatory wodoru

Nie są to właściwie filtry, ale często montowane w kuchni urządzenia zmieniające właściwości wody. Działają na zasadzie elektrolizy. Powstaje w wyniku tego procesu woda alkaliczna oraz woda kwaśna. Z kolei generator wodoru nasyca wodę wodorem pod ciśnieniem. Istnieje przekonanie o prozdrowotnych właściwościach takiej wody.

Wadą jest wysoki koszt urządzeń oraz konieczność wcześniejszego jej filtrowania.

Uwaga: Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku urządzeń, które zapewniają „harmonizowanie”, „witalizację”, „energetyzowanie” albo nawet „transformację” wody. Na dowód mogą być przytaczane jakieś pseudonaukowe źródła, jednak poprawa jakości wody poprzez takie działania na pewno nie nastąpi.