Projekt pokoju dziecka – 10 najczęściej popełnianych błędów

Dzieci bawią się w salonie, a śpią w łóżku rodziców, podczas gdy pokój dziecinny pogrąża się w chaosie? Może ich pomieszczenie jest po prostu niewłaściwie urządzone. Dziś podajemy najczęściej popełniane błędy!

Najczęściej popełniane błędy podczas aranżacji pokoju dziecka
Najczęściej popełniane błędy podczas aranżacji pokoju dziecka

Błędy, których lepiej nie popełniać podczas aranżacji pokoju dziecka

Urządzenie pokoju dla dziecka wiąże się z wieloma decyzjami, których często nie da się już potem cofnąć. Jakich błędów należy unikać? Przedstawiamy 10 z nich!

1. Urządzanie idealnego pokoju dla dziecka już w okresie ciąży

Błąd: Kobietom w ciąży przypisuje się „instynkt budowania gniazda”. To i domniemany perfekcjonizm prowadzą czasem do urządzania na tip-top pokoju dla dziecka, zanim w ogóle osiągnięty zostanie 30. tydzień ciąży.

Rozwiązanie: Tylko spokojnie! Wprawdzie odrobina przygotowań przed przybyciem nowego członka rodziny jest na wagę złota, to jednak lepiej zainwestować w praktyczną dostawkę do łóżka rodziców, kilka elementów garderoby, czy miejsce do przewijania. Łóżeczko, wózek i zabawki lepiej wybrać w spokoju, kiedy już jasne staną się nowe potrzeby rodziny.

2. Brak przyjaznego dla dziecka systemu porządku

Błąd: Pokój posiada możliwości pomieszczenia wszystkich rzeczy dziecka, ale te znajdują się daleko poza jego zasięgiem. Czy po ulubioną książkę ma dziecko sięgać z drabiny? A o odsunięcie szuflady prosić rodziców?

Rozwiązanie: Dziecko długo potrzebuje prostych metod, aby utrzymać swoje rzeczy w porządku. Jedno pudełko na klocki lego, drugie na samochodziki, trzecie na kredki, temperówkę i nożyczki, czwarte na drewniane klocki. Rzeczy wysypane z pudełka mają być wieczorem – albo w innym czasie ustalonym – posprzątane i poukładane. To potrafią już trzylatki. Przynamniej po trzy-pięciokrotnym upomnieniu.

3. Brak mobilnych segregatorów

Błąd: Z pokoju dziecinnego płynie nieustanny strumień zabawek i innych przedmiotów do innych części mieszkania. I zostaje tam – albo jeszcze gorzej: gdzieś bez śladu przepada.

Rozwiązanie: Wszystko, co należy do pokoju dziecinnego, a w ciągu dnia zawędrowało do salonu albo do kuchni, trafia do przenośnego pojemnika. Może to być koszyk, pudełko albo skrzynka z uchwytem, których zawartość wróci wieczorem na swoje miejsce.

Dom bezpieczny dla dziecka – jak go urządzić? Sprawdzamy: https://jakbudowac.pl/Dom-bezpieczny-dla-dziecka

Jak funkcjonalnie zaplanować pokój dla dziecka?
Jak funkcjonalnie zaplanować pokój dla dziecka?

4. Ściany w krzykliwych kolorach

Błąd: Kolorowe = dziecinne

Rozwiązanie: Oczywiście, dzieci z wiekiem rozwijają w sobie zamiłowanie do pewnych kolorów. Prawie wszystkie dziewczynki odkrywają miłość do różu – wielu chłopców też ma ulubiony kolor. Ale dlaczego tę miłość nanosić od razu na wszystkie ściany i meble pokoju? Lepiej jest uzgodnić z dzieckiem miejsca, które będą pomalowane na ulubiony kolor i zrobić to razem.

5. Meble robione na miarę

Błąd: Na każdym etapie rozwoju dziecka są przygotowywane odpowiednie do jego wzrostu meble i inne akcesoria – w rezultacie w piwnicy piętrzą się po kilku miesiącach stosy niepotrzebnych rzeczy.

Rozwiązanie: zamiast jednorazowych mebli na miarę, lepiej jest kupić meble, które będą rosły wraz z dzieckiem. Chodzi o krzesła, stół, czy łóżko, których wymiary można w znacznym zakresie regulować – w miarę jak dziecko rośnie.

6. Pokój dziecka urządzony zbyt dorośle

Błąd: Wszystko idealnie ułożone. Dywan w nijakich kolorach i białe pluszaki na gładkiej narzucie.

Rozwiązanie: Patrząc na aranżacje dziecinnych pokoi na różnych portalach można popaść w depresję. Niesłusznie! Nie przedstawiają one bowiem rzeczywistości, a raczej wymyśloną utopię. Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo podawanych wzorów. Wolność urządzania wnętrza według własnych upodobań należy przekazywać także dziecku. Najlepszym rozwiązaniem jest kompromis między życzeniami dziecka i sugestiami rodziców.

7. Pokój dziecka zbyt dziecinny

Błąd: Urządzenie pokoju monotematyczne.

Rozwiązanie: Jasne, że czterolatek, który bawi się samochodami wyścigowymi, będzie chciał mieć podobny pojazd namalowany na ścianie. Ale pojutrze może skierować swoje zainteresowania na rycerzy, piłkę nożną albo odkryć taniec – wyścigi samochodowe będą nieaktualne. Aby zaoszczędzić sobie czas i nerwy, lepiej będzie umożliwić dziecku samodzielne malowanie na tablicy ulubionych motywów.

Tych błędów podczas aranżacji pokoju dziecka wolisz uniknąć.
Pinterest
Tych błędów podczas aranżacji pokoju dziecka wolisz uniknąć.

8. Zapomnieć o zaciemnieniu

Błąd: Tak pięknie jasno jest tutaj!

Rozwiązanie: Nadmiar światła nie jest właściwie problemem. Raczej każdy zabiega o to, aby kosztowną jasność doprowadzić do każdego zakątka pomieszczenia. Kto jednak próbował choć raz uśpić dziecko w nasłonecznionym pokoju, wie dobrze: bez skutecznego zaciemnienia nie ma snu! Zasłony, rolety albo żaluzje są konieczną inwestycją.

9. Zbyt modny dywan

Błąd: Puszysty dywan, w którym giną klocki lego albo pstrokaty, przyciągający stale uwagę.

Rozwiązanie: W przypadku pokoju dziecka mniej znaczy więcej. Najlepiej jest położyć dywan z krótkim włosem w stonowanych kolorach. Będzie bardziej przytulny i łatwiejszy w praniu.

10. Za mało źródeł światła

Błąd: Oświetlenie pokoju zapewnia światło sufitowe. A gdzie są inne żarówki? Brak!

Rozwiązanie: To co jest ważne w całym mieszkaniu, dotyczy również pokoju dziecka. Liczne małe źródła światła nadają pomieszczeniu głębi i zapewniają przytulność. Łóżko, miejsce do czytania, tablica do malowania – wszędzie potrzebne jest odpowiednie oświetlenie.

Zdrowe i bezpieczne farby do pokoju dziecka? Na ten temat przeczytasz TUTAJ