Drewniana podłoga w kuchni – jakie są jej wady i zalety?

Drewniana podłoga w kuchni to wybór ponadczasowy i uniwersalny – drewno doskonale współgra z wnętrzami urządzonymi w każdym stylu aranżacyjnym. Jednak, czy drewno sprawdzi się w kuchni m.in. narażonej na działanie wilgoci? Jakie są zalety i wady drewnianej podłogi w kuchni? Jakimi cechami odznaczają się gatunki drewna rodzimego? Sprawdzamy.

Kuchnia z białymi meblami i drewnianą podłogą
Jakie są zalety i wady drewnianej podłogi w kuchni?

Jaka podłoga do kuchni? Wybór materiału

Wybór materiału na podłogę do kuchni może przysporzyć problemów wielu inwestorom. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że podłoga w tym pomieszczeniu szczególnie narażona jest na działanie wilgoci i wysokich temperatur, a także na intensywną eksploatację. Materiał powinien więc odznaczać się: odpornością na uszkodzenia mechaniczne (w tym na zarysowania i odkształcenia), odpornością na wilgoć i wysoką temperaturę, odpornością na plamy oraz na działanie środków chemicznych, antypoślizgową powierzchnią, łatwością w utrzymaniu czystości.

Do najpopularniejszych materiałów wybieranych na podłogę w kuchni należą:

 

  • płytki ceramiczne;
  • panele podłogowe laminowane,
  • panele podłogowe winylowe,
  • naturalny kamień,
  • naturalne drewno,
  • wykładzina PVC,
  • żywica epoksydowa,
  • korek,
  • beton architektoniczny.

W artykule skupimy się przede wszystkim na cechach charakterystycznych dla podłogi wykonanej z naturalnego drewna. Jakie są zalety i wady drewnianej podłogi w kuchni?

Jakie są zalety drewnianej podłogi w kuchni?

Naturalne drewno to materiał ponadczasowy, który nigdy „nie wyjdzie” z trendów wnętrzarskich. Jego dużą zaletą jest fakt, że doskonale będzie współgrać z każdym stylem aranżacyjnym. Drewniana podłoga będzie również jedyna w swoim rodzaju – ze względu na oryginalny rysunek słojów. Drewno występuje również w wielu wersjach kolorystycznych.

Zaletą drewnianej podłogi w kuchni jest również możliwość jej naprawy w przypadku niewielkich zarysowań czy zmatowienia desek – podłogę wystarczy wycyklinować.

Co więcej, drewniana podłoga w kuchni, w przeciwieństwie do podłogi np. z płytek ceramicznych, będzie ciepła w dotyku. Sprawi również, że wnętrza będzie bardziej przytulne. Drewno odznacza się dobrymi właściwościami izolacyjnymi oraz pozytywnie wpływa na akustykę pomieszczenia. Jest również antystatyczne, co oznacza, że powierzchnia drewniana mniej sprzyja odkładaniu się na podłodze kurzu i powstawaniu alergenów – to szczególnie ważna cecha dla alergików.

Drewnianą podłogę w kuchni łatwo jest utrzymać w czystości. Należy jednak sięgać po środki, które dedykowane są powierzchniom drewnianym.

Jakie są wady podłogi drewnianej w kuchni?

Tak jak wspominaliśmy wyżej, podłoga do kuchni powinna odznaczać się: odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, plamy i inne zabrudzenia, odpornością na działanie wilgoci i wysokich temperatur, łatwością w utrzymaniu czystości. Najważniejsze jest więc, aby na podłogę wybierać twarde gatunki drewna, które będą bardziej odporne na uszkodzenia. Szczególnie polecane są gatunki egzotyczne (wiśnia brazylijska, merbau, jatoba, iroko, badi, kempas, sucupira) oraz rodzime (dąb, buk, jesion). Przy czym warto podkreślić, że gatunki drewna egzotycznego będą w większości przypadków droższe od drewna rodzimego.

Największą wadą drewnianej podłogi jest konieczność jej regularnej impregnacji i konserwacji, czyli tak zwanego olejowania lub lakierowana. Jest to szczególnie ważne, ponieważ źle zabezpieczona podłoga może pod wpływem wilgoci puchnąć, a także szybko matowieć i ulegać uszkodzeniom – zwłaszcza zarysowaniom.

Kolejną wadą drewnianej podłogi jest jej skomplikowany i czasochłonny montaż – zwłaszcza w porównaniu z układaniem paneli podłogowych imitujących swoim wyglądem drewniane deski.

Wybierając naturalne drewno, warto zwrócić uwagę na to, czy deski mają jednolitą barwę oraz równomierne usłojenie. Zaleca się, aby drewno nie miało sęków z uwagi na to, że z czasem mogą one zacząć wypadać. Co więcej, materiał ten nie powinien być wilgotny. 

Jeżeli kuchnia (lub kuchnia otwarta z salonem) będzie przez długie godziny oświetlana promieniami słonecznymi, to można zdecydować się na taki kolor drewna, który nie będzie blaknąć pod wpływem słońca.

Co ważne, większość drewnianych desek nie będzie się nadawać na podłogę z zainstalowanym ogrzewaniem podłogowym.

Zobacz również: Podłoga w kuchni otwartej – co wybrać? 

Drewniana podłoga w kuchni – deska bukowa, jesionowa czy dębowa?

Drewniana podłoga w kuchni i w salonie
Drewniana podłoga szczególnie często wybierana jest do kuchni otwartych na salon

Na podłogę do kuchni często wybierane są rodzime gatunki drewna: deski bukowe, deski jesionowe, deski dębowe. Czym charakteryzują się te gatunki drewna?

Drewno bukowe wyróżnia się naturalną, miodową barwą oraz prostą strukturą. Buk jest trwały i odporny na ścieranie – w przypadku, gdy zostanie odpowiednio zaimpregnowany. Warto wspomnieć o tym, że buk może być podatny na wilgoć. Będzie to skutkować kurczeniem lub pęcznieniem drewna – w rezultacie prowadzi to do odkształceń w podłodze. Podłoga bukowa jest atrakcyjna cenowo w porównaniu z innymi gatunkami drewna – zwłaszcza z egzotycznymi.

Drewno jesionowe charakteryzuje się barwą brązowo-żółtą. Jest wytrzymałe i należy do grona najtwardszych rodzimych gatunków drewna. Wyróżnia go odporność na uszkodzenia mechaniczne, odporność na ścieranie i odkształcenia. Jesion należy do materiałów trudnych w obróbce. Jego cena będzie wyższa niż w przypadku drewna bukowego, ale niższa w porównaniu z drewnem dębowym.

Drewno dębowe cieszy się największą popularnością ze względu na dekoracyjny charakter. Naturalnie deska dębowa przybiera intensywną barwę brązu. Warto jednak wiedzieć, że z upływem czasu deska dębowa może samoistnie ciemnieć, co nie będzie związane z jej nieodpowiednim użytkowaniem oraz z niewłaściwą impregnacją powierzchni. Dębowa podłoga w kuchni będzie odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz na ścieranie. Dąb należy do materiałów łatwych w obróbce. Istnieje możliwość kilkukrotnego cyklinowania podłogi z drewna dębowego. Warto wziąć pod uwagę fakt, że dąb będzie droższy niż jesion i buk.

Czym jest deska trójwarstwowa?

Pod pojęciem drewnianej podłogi kryją się naturalne deski z litego drewna. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są deski wielowarstwowe nazywane również deskami trójwarstwowymi.

Deski trójwarstwowe powstają z połączenia drewna iglastego (warstwa spodnia i środkowa) z drewnem szlachetnym o grubości około 4 milimetrów (warstwa licowa). Takie deski charakteryzują się niższą ceną w porównaniu z drewnem litym, a także: odpornością na odkształcenia, umiarkowaną odpornością na wilgoć, ciepłem w dotyku, antystatycznością, łatwym montażem oraz możliwością ich położenia wraz z ogrzewaniem podłogowym.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.