Jak wybrać panele podłogowe do kuchni? Rodzaje, parametry

Czy panele podłogowe do kuchni to dobry wybór? Jakie są zalety i wady paneli laminowanych oraz paneli winylowych? Czy panele podłogowe są wodoodporne? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę, wybierając panele podłogowe do kuchni? Odpowiedzi na pytania zawarliśmy w naszym artykule.

Ciemne panele podłogowe w kuchni
Jak wybrać panele podłogowe do kuchni?

Jaka podłoga do kuchni? 

Kuchnia to pomieszczenie szczególnie narażone na wysoką eksploatację, działanie wody i wilgoci, czy podwyższonej temperatury powietrza. Podłoga w kuchni powinna więc cechować się: 

 

  • wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, 
  • odpornością na działanie wilgoci i wody, 
  • odpornością na oddziaływanie wysokich temperatur, 
  • odpornością na promieniowanie słoneczne, 
  • odpornością na plamy i odbarwienia, 
  • odpornością na działanie środków czystości, 
  • powierzchnią antypoślizgową, 
  • łatwością w utrzymaniu czystości.

Na podłogę do kuchni zaleca się szczególnie takie materiały jak:

 

  • płytki ceramiczne,
  • panele podłogowe,
  • naturalne drewno,
  • naturalny kamień,
  • wykładzina PVC,
  • korek,
  • beton architektoniczny,
  • żywica epoksydowa.

Jaki wybrać rodzaj paneli podłogowych do kuchni?

Jednym z popularnych rozwiązań na podłogę w kuchni (zarówno w kuchni zamkniętej, jak i w kuchni otwartej na salon czy jadalnię) jest posadzka z paneli podłogowych. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, podłoga w kuchni powinna odznaczać się między innymi wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie wilgoci. Dlatego też do tego pomieszczenia szczególnie polecane są dwa rodzaje paneli: panele laminowane oraz panele winylowe.

Panele laminowane charakteryzują się:

 

  • wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne,
  • odpornością na działanie wilgoci,
  • odpornością na działanie wysokiej temperatury,
  • odpornością na promieniowanie słoneczne,
  • odpornością na zabrudzenia i działanie środków chemicznych,
  • łatwym montażem,
  • łatwością w utrzymaniu czystości,
  • dostępnością w szerokiej gamie kolorów oraz faktur (np.: panele laminowana matowe, panele laminowane półmatowe, panele laminowane szczotkowane).

Panele winylowe wyróżniają się:

 

  • wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne,
  • odpornością na działanie wilgoci,
  • odpornością na wysoką temperaturę,
  • odpornością na plamy, zabrudzenia i działanie środków chemicznych,
  • łatwym montażem,
  • różnorodną kolorystyką oraz fakturami,
  • dobrą izolacją akustyczną,
  • właściwościami antystatycznymi.

Jak można zauważyć, panele laminowane oraz panele winylowe charakteryzują się praktycznie identycznymi parametrami technicznymi. Panele winylowe mają jednak lepszą izolację akustyczną – w porównaniu z laminowanymi odpowiednikami – oraz właściwości antystatyczne – wiąże się to np. z wolniejszym gromadzeniem się kurzu na podłodze.

Uwaga: Panele podłogowe można w kuchni połączyć z płytkami ceramicznymi – wówczas płytki układa się przy zlewie oraz w okolicy szafek.

Panele laminowane składają się z trzech warstw. Warstwa spodnia wyrównuje naprężenia powierzchni podłogi; warstwa środkowa (zalecany materiał to płyta HDF) odpowiada za wytrzymałość i trwałość paneli; warstwa wierzchnia to wzór dekoracyjny tworzony przez laminat pokryty specjalistyczną żywicą.

Uwaga: Nie wszystkie modele paneli laminowanych są przystosowane do ogrzewania podłogowego. 

Główną wadą paneli laminowanych jest słaba akustyka – chodząc po panelach laminowanych, z pewnością usłyszymy nieprzyjemny stukot. Jedynie droższe modele paneli mogą zostać wyposażone w specjalny system tłumiący odgłosy naszych kroków. Wybierając tańsze modele paneli laminowanych na podłogę w kuchni, zwróćmy uwagę na to, aby rdzeń paneli został wykonany z płyty HDF. Co więcej, panele laminowane elektryzują się, przez co mogą się łatwiej kurzyć.

Panele podłogowe winylowe (wykonane z PVC – polichlorku winylu) tak jak panele laminowane składają się z kilku warstw, przy czym ich liczba i rodzaj uzależnione są od parametrów danego modelu. Charakteryzują się sprężystością oraz dużą wytrzymałością na odkształcenia. 

Uwaga: Droższe modele paneli winylowych mogą być montowane na ogrzewaniu podłogowym.

Panele podłogowe do kuchni – najważniejsze parametry

Jasne panele podłogowe w kuchni
Panele podłogowe do kuchni powinny odznaczać się m.in. odpowiednią klasą ścieralności

Wybierając panele podłogowe do kuchni, szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na takie parametry jak:

 

  • klasa ścieralności – przeznaczone do użytku domowego w pomieszczeniach o dużym natężeniu ruchu; zalecana jest klasa AC4;
  • klasa użyteczności do wnętrz mieszkalnych – od 21 do 23; do kuchni zalecana jest klasa 23.

Panele podłogowe można podzielić na sześć podstawowych klas użyteczności, które oznaczane są za pomocą dwóch cyfr: 21, 22, 23, 31, 32, 33. Pierwsza z nich oznacza podział paneli w zależności od tak zwanego natężenia ruchu (panele do użytku prywatnego lub przeznaczone do pomieszczeń publicznych). Do kuchni zalecane są panele z „dwójką” z przodu. Kolejna cyfra związana jest z konkretnym pomieszczeniem, a dokładnie z jego eksploatacją. „Jedynka” odpowiada pomieszczeniom, w których odporność paneli może być mniejsza (np. sypialnia, pokój gościnny, domowy gabinet czy biuro). „Dwójka” oznacza pomieszczenia, do których nadadzą się panele o średniej odporności (np. jadalnia, pokoje dziecięce, salon). „Trójka” symbolizuje pomieszczenia o zwiększonej eksploatacji (np. kuchnia, przedpokój). Tak jak wspomnieliśmy wyżej, do kuchni zaleca się panele z klasą użyteczności 23.

Klas ścieralności można natomiast wymienić pięć – od AC1 do AC5. Klasę ścieralności ustala się na postawie testu Tabera, który polega na pocieraniu papierem ściernym po wierzchniej warstwie paneli. Test kończy się w momencie, gdy zostanie uszkodzona powierzchnia paneli. Na podstawie liczby obrotów papierem ściernym przydzielana jest właściwa klasa – tym wyższa klasa, im więcej obrotów było potrzebnych do uszkodzenia lub naruszenia warstwy wierzchniej paneli. Przyjmuje się, że klasy od AC1 do AC3 dedykowane są panelom do użytku prywatnego, natomiast klasy AC4 i AC5 – do obiektów publicznych. Do kuchni zaleca się klasę AC3 lub klasę AC4.

Panele podłogowe do kuchni – czy są wodoodporne?

Panele podłogowe do kuchni powinny również być odporne na działanie wilgoci oraz wody. Wybierając panele, warto zwrócić uwagę również na normę EN 13329 oznaczającą tak zwaną pęczliwość paneli. Przyjmuje się, że na podłogę do kuchni należy wybierać panele o pęczliwości nieprzekraczającej 5%. Co to oznacza? Zanurzony na 24 godziny w wodzie panel podłogowy będzie rozszerzać się (pęcznieć) o maksymalnie 5%.

Powierzchnia paneli powinna zostać dodatkowo zabezpieczona przed wodą – brak zabezpieczenia będzie skutkować np. nieestetycznym wybrzuszaniem się paneli, których nie da się naprawić. Panele podłogowe z podwyższoną odpornością na działanie wody i wilgoci powinny być odpowiednio oznaczone przez producenta. Są to symbole Aqua-resistant oraz Aqua-stop – przy czym Aqua-stop odznacza się wyższą klasą zabezpieczenia. Symbole powinny być widoczne na opakowaniu paneli.

Uwaga: Warto zdawać sobie sprawę z tego, że panele podłogowe, nawet z najwyższą klasą odporności na wodę i wilgoć, nigdy nie będą w 100% wodoodporne. Przede wszystkim mamy tutaj na myśli sytuację, gdy pomieszczenie zostanie zalane na skutek na przykład awarii instalacji wodociągowej. Wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo, że panele zostaną zniszczone i zajdzie konieczność ich wymiany.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.