Jakie płytki podłogowe do kuchni? Parametry, rodzaje
Jakie są zalety i wady płytek podłogowych do kuchni? Jakie płytki będą najlepsze: z gresu, z terakoty czy z klinkieru? Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając płytki podłogowe do kuchni? Sprawdźcie.
Podłoga do kuchni – czym powinna się charakteryzować?
Kuchnia to pomieszczenie wysoko eksploatowane, narażone między innymi na działanie wody, wilgoci, wysokich temperatur. Ważne jest więc, aby kuchenna podłoga była odporna na: uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, odbarwienia i plamy, działanie wilgoci i wody, promieniowanie słoneczne, oddziaływanie wysokich temperatur, działanie środków chemicznych. Co więcej, powierzchnia podłogi w kuchni powinna być również antypoślizgowa oraz łatwa w utrzymaniu czystości. Jakie materiały spełniają powyższe wymagania? Na podłogę do kuchni najczęściej wybieramy:
- płytki podłogowe,
- panele podłogowe (panele laminowane oraz panele winylowe),
- naturalne drewno,
- naturalny kamień,
- wykładzinę PVC,
- korek,
- beton architektoniczny,
- żywicę epoksydową.
W tym artykule skupimy się przede wszystkim na najważniejszych aspektach dotyczących wyboru płytek podłogowych do kuchni.
Płytki podłogowe do kuchni – czy warto?
Płytki na podłogę do kuchni to rozwiązanie, które od lat cieszy się dużą popularnością. Płytki podłogowe są dość odporne na: uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, wodę i wilgoć, wysoką temperaturę, promieniowanie słoneczne, działanie środków chemicznych, plamy i odbarwienia. Są również łatwe w utrzymaniu czystości – co ma szczególne znaczenie w kuchni. Warto jednak wiedzieć, że na odporność płytek podłogowych zależna jest od ich rodzaju oraz od indywidualnych parametrów. W dalszej części artykułu przedstawimy Wam poszczególne klasy płytek podłogowych oraz parametry, na które należy zwrócić uwagę.
Płytki podłogowe występują w wielu wzorach, kolorach i fakturach. Szczególnie często do kuchni wybierane są płytki imitujące drewniane deski lub naturalny kamień. Wybierając płytki podłogowe w jasnych barwach (odcienie bieli, szarości, beże, kremy), możemy optycznie powiększyć wnętrze. Wadą jasnych płytek będzie niestety widoczność wszelkiego rodzaju zabrudzeń, o które łatwo w kuchni.
Płytki w ciemnej kolorystyce doskonale współgrają na przykład z białymi meblami kuchennymi i dodają wnętrzu eleganckiego charakteru. Na ciemniejszej powierzchni nie będą również tak widoczne plamy i inne zabrudzenia. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ciemna podłoga nie jest zalecana do kuchni o małym metrażu ze względu na to, że dodatkowo może zmniejszyć pomieszczenie.
Za największą wadę płytek podłogowych uchodzi bijący od podłogi chłód – jeżeli nie zdecydujemy się na ogrzewania podłogowe. Co więcej, montaż płytek podłogowych jest zdecydowanie trudniejszy niż na przykład montaż paneli podłogowych, dlatego też wielu inwestorów decyduje się powierzyć to zadanie fachowcom.
Uwaga: Wybierając do kuchni płytki o dużych rozmiarach, zredukujemy ilość fug, które podatne są na zabrudzenia.
Jaki rodzaj płytek podłogowych do kuchni?
Wśród płytek ceramicznych na podłogę do kuchni najczęściej wybierane są trzy materiały: gres, terakota, klinkier. Płytki wykonane z glazury to wybór odpowiedni na ściany, natomiast nie na podłogę.
Płytki podłogowe z gresu
Najpopularniejszym rodzajem płytek ceramicznych podłogowych jest gres. Powstaje poprzez spiekanie w wysokich temperaturach surowców ceramicznych. Może mieć powierzchnię gładką, fakturowaną, błyszczącą czy matową. Gres często imituje naturalne drewno.
Gres ma dobre parametry wytrzymałościowe – jest bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne niż terakota czy klinkier. Jest odporny na ścieranie, zabrudzenia oraz działanie wody. Nasiąkliwość wodna w przypadku gresu wynosi 0,5%, przy czym dopuszczalna nasiąkliwość płytek ceramicznych podłogowych wynosi od 3% do 6%. Gres nie wymaga również szczególnej pielęgnacji oraz renowacji i impregnacji – tak jak w przypadku podłogi do kuchni z naturalnego drewna.
Popularnością cieszy się także gres lappato. Wyróżnia go nietuzinkowe wykończenie – gres lappato jest w połowie matowy, a w połowie wykończony na wysoki połysk.
Uwaga: Warto wiedzieć, że gres polerowany wymaga odpowiedniej impregnacji ze względu na to, że nie jest plamoodporny.
Płytki podłogowe z terakoty
Kolejnym materiałem płytek wybieranych na podłogę w kuchni jest terakota. Ma ona lepsze parametry wytrzymałościowe niż glazura, jednak gorsze od wspomnianego wyżej gresu. Terakota jest dość odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz na obciążenia. Charakteryzuje ją niska nasiąkliwość, odporność na zabrudzenia oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Płytki podłogowe z terakoty występują w wielu wariantach kolorystycznych oraz wzorach.
Płytki podłogowe z klinkieru
Płytki podłogowe klinkierowe to alternatywa dla płytek wykonanych z gresu oraz z terakoty. Klinkier jest twardy, odporny na uszkodzenia mechaniczne. Charakteryzuje się niską nasiąkliwością, odpornością na plamy oraz łatwością w czyszczeniu. Jego największą wadą jest mniejsza różnorodność w kolorystyce, wzorach i fakturach w porównaniu z gresem i terakotą.
Wybór płytek podłogowych do kuchni – najważniejsze parametry
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, poszczególne rodzaje płytek podłogowych będą różnić się: odpornością na uszkodzenia mechaniczne, odpornością na ścieranie, odpornością na działanie wody i wilgoci (stopień nasiąkliwości). Na podłogę w kuchni powinno wybierać się:
- płytki podłogowe o klasie odporności na ścieranie PEI na poziomie 2 lub 3 (w skali od 1 do 5);
- płytki podłogowe odporne na uderzenia, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne;
- płytki podłogowe odporne na plamy i odbarwienia oraz zmywalne wodą, czyli w klasie pierwszej (skala od 1 do 5);
- płytki podłogowe o antypoślizgowej powierzchni, czyli o parametrze R na poziomie 9 lub 10, (płytki podłogowe mogą być również pokryte szkliwem lub specjalistycznym impregnatem)
- płytki podłogowe o nasiąkliwości do 6% odporne na działanie wody.
Uwaga: Warto wiedzieć, że istnieją również oznaczenia dotyczące technologii wykonania płytki. UGL oznacza płytki nieszkliwione, natomiast GL to oznaczenie płytek szkliwionych.
Klasa ścieralności płytek podłogowych
Płytki podłogowe do kuchni powinny odznaczać się odpowiednią klasą ścieralności. O odporności na ścieranie informuje parametr PEI. Warto wspomnieć o tym, że klasa ścieralności ustalana jest w trakcie testu, który polega na kulistym pocieraniu powierzchni płytki papierem ściernym. Wartość PEI informuje o liczbie obrotów papieru ściernego, która jest potrzebna do starcia lub uszkodzenia wierzchniej warstwy płytki – im wyższy parametr PEI, tym płytka ma wyższą odporność na ścieranie.
- PEI 1 – płytki ceramiczne przeznaczone przede wszystkim na ścianę.
- PEI 2 – płytki ceramiczne podłogowe przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych o małym natężeniu ruchu.
- PEI 3 – płytki ceramiczne podłogowe do pomieszczeń mieszkalnych o średnim natężeniu ruchu.
- PEI 4 – płytki ceramiczne podłogowe do pomieszczeń mieszkalnych o dużym natężeniu ruchu lub przeznaczone do miejsc publicznych o małym natężeniu ruchu.
- PEI 5 – płytki ceramiczne podłogowe przeznaczone do miejsc publicznych o dużym natężeniu ruchu.
Klasa ścieralności przede wszystkim dotyczy grubości płytki oraz jej struktury. Przyjmuje się, że najodporniejsze są płytki podłogowe o jasnej barwie i wykończone w macie. Większą ścieralnością charakteryzują się natomiast płytki ciemne i wykończone na wysoki połysk.
Plamoodporność płytek podłogowych
Płytki podłogowe do kuchni powinny być odporne na plamy, natomiast zabrudzenia z ich powierzchni powinno dać się zmyć samą wodą. Pod względem plamoodporności i łatwości usuwania zabrudzeń wyznaczono pięć klas:
- klasa pierwsza – zabrudzenia z łatwością usuwa się za pomocą samej wody;
- klasa druga – zabrudzenia usuwa się wodą z detergentem;
- klasa trzecia – zabrudzenia usuwa się za pomocą mocniejszych środków chemicznych;
- klasa czwarta – zabrudzenia usuwa się szczotką oraz silnym środkiem chemicznym;
- klasa piąta – zabrudzenia usuwa się za pomocą rozpuszczalnika.
W przypadku płytek podłogowych do kuchni należy wybierać klasę pierwszą.
Płytki podłogowe – klasa jakości
Na opakowaniu każdej paczki płytek ceramicznych powinna widnieć informacja o ich klasie jakości. Jak można się łatwo domyślić, najlepszą jakość płytek odzwierciedla klasa pierwsza.
- Płytki klasy 1. – nie mają wad, są zgodne ze wzorem producenta.
- Płytki klasy 2. – płytki odbiegają od wzoru producenta w kwestii materiałowej lub kolorystycznej – płytki odbiegające wzorem nie powinny przekraczać 5% od całej paczki. Płytki klasy 2. nie mają uszkodzeń, zarysowań czy innych ubytków mechanicznych.
- Płytki klasy 3. – nie spełniają wzorców i norm jakościowych producenta. Nie tylko znacznie odbiegają kolorystyką, czy mają niedociągnięciami materiałowymi, ale również mogą występować na nich ubytki mechaniczne.
Płytki podłogowe – nasiąkliwość (porowatość)
Kolejnym ważnym parametrem dotyczącym płytek ceramicznych jest nasiąkliwość, czyli procent absorpcji wody. Parametr określa się literą E:
- klasa 1. – nasiąkliwość do 3%, co oznacza, że płytki są odporne na działanie wody i wilgoć;
- klasa 2. – nasiąkliwość do 10% – płytki są umiarkowanie odporne na wodę i wilgoć;
- klasa 3. – nasiąkliwość powyżej 10% – płytki są najmniej odporne na działanie wilgoci i wody.
Płytki podłogowe a antypoślizgowość
Antypoślizgowość płytek ceramicznych oznaczona jest literą R oraz cyfrą. Wyróżnia się pięć parametrów: R9, R10, R11, R12, R13. Do kuchni zaleca się płytki z parametrem R9 lub R10. Najwyższy parametr – R13 – dotyczy płytek wybieranych na przykład do łazienki.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.