Podłoga do kuchni – jaką wybrać? Przegląd materiałów

Podłoga w kuchni musi nie tylko wyglądać estetycznie, ale przede wszystkim być funkcjonalna. Podstawowymi cechami decydującymi o wyborze materiału na posadzkę są więc trwałość, odporność na wilgoć oraz odporność na działanie wysokiej temperatury. W artykule opisujemy poszczególne rodzaje podłóg do kuchni.

Czarny stół z czterema krzesłami w kuchni
Jaka podłoga do kuchni będzie najlepsza?

Wybór podłogi do kuchni – czym się kierować?

Podłoga w kuchni jest elementem, który najczęściej współgra z meblami kuchennymi, tworząc spójną aranżację wnętrza. Coraz częściej inwestorzy decydują się także na podłogę wyróżniającą się swoim kolorem czy wzorem – zwłaszcza w przypadku aneksów kuchennych wydzielonych z przestrzeni salonu. Przyjęło się natomiast, że jeśli kuchnia jest otwarta na jadalnię czy salon, to podłoga kuchenna powinna jednak współgrać stylistycznie z wnętrzem pokoju dziennego. W praktyce ta zasada sprawdza się w przypadku otwartej przestrzeni kuchennej o mniejszym metrażu – wówczas  pomieszczenie zostanie optycznie powiększone.

Kuchnia powinna wyglądać przede wszystkim na czystą i zadbaną. Do tej części użytkowej domu lub mieszkania najlepiej więc wybrać materiały i faktury, które będą wyglądały estetycznie. Źle dobrane wzory na podłodze mogą tworzyć chaos i wrażenie wiecznego bałaganu w kuchni. Wyjątek stanowią drobne, subtelne ornamenty, które dodają elegancji prostej zabudowie kuchennej. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, kolorystyka podłogi może, w zależności od naszych upodobań, zdecydowanie kontrastować z kuchennymi szafkami lub przeciwnie – współgrać z nimi i je dopełniać.

Oprócz estetycznego wyglądu podłogi kuchennej niezwykle istotna jest jej funkcjonalność. Materiał zastosowany na podłogę kuchenną powinien być przede wszystkim dopasowany do warunków panujących w pomieszczeniu. Podłoga musi być odporna na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, odporna na działanie wilgoci i środków chemicznych, a także wysokiej temperatury często panującej w pomieszczeniu podczas gotowania potraw. Konieczne jest, aby materiał nie uległ odbarwieniu, ponieważ w kuchni będzie szczególnie narażony na ewentualne zabrudzenia. 

Podłoga do kuchni musi być również łatwa w utrzymaniu czystości, szybka w pielęgnacji oraz odporna na działanie środków chemicznych. Dodatkowo, jeśli mamy małe dzieci oraz zwierzęta domowe, jej powierzchnia nie powinna być śliska, by nie stanowiła zagrożenia podczas poruszania się po niej.

Jaka podłoga do kuchni? Przegląd materiałów

Poniżej opisujemy poszczególne rodzaje materiałów, które najczęściej stosowane są na podłogę do kuchni (zarówno otwartej na salon, jak i tej zamkniętej).

Podłoga w kuchni z płytek ceramicznych

Kuchnia z brązowymi meblami i z białą podłogą
Płytki ceramiczne imitujące naturalny kamień

Płytki ceramiczne na podłogę w kuchni to rozwiązanie cieszące się niesłabnącą popularnością. Przede wszystkim płytki ceramiczne są odporne na ścieranie, odporne na działanie środków chemicznych oraz na oddziaływanie wysokiej temperatury. Są również łatwe do utrzymania czystości i nie ulegają odbarwieniom. Należy jednak pamiętać, że mogą popękać, jeśli spadnie na nie z wysokości coś twardego i ciężkiego. 

Do kuchni nie jest zalecany wybór płytek szlifowanych, wykończonych na wysoki połysk – ze względu na to, że taka podłoga będzie śliska. Wadą płytek ceramicznych jest również chłód bijący od podłogi – jeżeli nie zdecydujemy się na ogrzewanie podłogowe.

Uwaga: Do kuchni powinno się wybierać płytki o dużych rozmiarach, dzięki czemu zredukujemy ilości fug podatnych na zabrudzenia. 

Warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje płytek ceramicznych różnią się odpornością na ścieranie, odpornością na uszkodzenia mechaniczne, czy stopniem ich nasiąkliwości. Zaleca się więc, aby do kuchni wybierać:

 

  • płytki o parametrze PEI o klasie odporności na ścieranie na poziomie 2 lub 3 (w skali od 1 do 5);
  • płytki odporne na uderzenia, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne;
  • płytki wykazujące odporność na plamy i odbarwienia i zmywalne wodą, czyli w klasie pierwszej (skala od 1 do 5);
  • płytki antypoślizgowe o parametrze R na poziomie 9 lub 10, płytki pokryte szkliwem lub specjalistycznym impregnatem;
  • płytki ze specjalnymi ryflami lub reliefami;
  • płytki o nasiąkliwości do 10% odporne na działanie wody.


Najpopularniejszym rodzajem płytek ceramicznych jest gres. Może on imitować naturalne drewno lub kamień, mieć powierzchnię gładką, błyszczącą, matową oraz fakturowaną. Gres charakteryzuje się dobrymi parametrami wytrzymałościowymi. Mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne są terakota czy klinkier.

Uwaga: Gres polerowany nie jest plamoodporny, dlatego też warto go zaimpregnować.

Drewniana podłoga do kuchni

Drewniana podłoga będzie pasowała szczególnie do kuchni o charakterze rustykalnym, jednak odnajdzie się również w każdym stylu aranżacyjnym, nadając kuchni przytulnego charakteru. Drewno to przede wszystkim wybór ponadczasowy, a na rynku dostępny jest szeroki wybór jego odcieni. Ten materiał również wycisza wnętrze, sprawiając, że podłoga jest ciepła w dotyku. Drewno na kuchennej podłodze powinno być jednak dokładnie zabezpieczone przed działaniem wilgoci. 

Drewniana podłoga będzie szczególnie pasowała do kuchni otwartych na salon dzienny. Dobrze będzie wyglądało także połączenie dwóch materiałów – w strefie narażonej na zabrudzenia, gdzie poruszamy się najczęściej, warto położyć odporny na ścieranie i zabrudzenia materiał, w pozostałej części można zastosować drewniane pokrycie podłogi.

Na podłogę w kuchni najlepiej sprawdzi się drewno egzotyczne (wiśnia brazylijska, merbau, jatoba, iroko, badi, kempas, sucupira) lub twarde, rodzime drewno (dąb, buk, jesion). W razie zniszczenia powierzchnię podłogi można wycyklinować i polakierować, by uzyskać świeży, estetyczny wygląd. Do pielęgnacji podłogi drewnianej należy stosować specjalistyczne preparaty,
Minusem podłogi z naturalnego drewna jest jej dość wysoka cena – zwłaszcza w porównaniu z kosztem paneli podłogowych czy płytek ceramicznych.

Uwaga: Podłogę drewnianą możemy zabezpieczyć za pomocą oleju lub lakieru.

Podłoga do kuchni z paneli podłogowych

Kuchnia w jasnych kolorach
Wybór jasnych paneli podłogowych oraz białych mebli sprawi, że kuchnia zostanie optycznie powiększona

Kolejnym, popularnym rozwiązaniem na podłogę w kuchni są panele podłogowe. Przy czym warto zaznaczyć, że należy wybierać panele o wysokiej klasie ścieralności oraz odporności na działanie wilgoci – zalecane są więc panele laminowane lub panele winylowe. 

Wybierając panele, zwróćmy uwagę na:

 

  • klasę ścieralności – zalecana klasa AC4 przeznaczona do użytku domowego w pomieszczeniach o dużym ruchu;
  • klasę użyteczności do wnętrz mieszkalnych od 21 do 23.

Panele podłogowe laminowane są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia, wilgoć oraz na działanie wysokiej temperatury. Są atrakcyjne cenowo (w porównaniu z podłogą z kamienia naturalnego), łatwe w montażu, łatwe w utrzymaniu czystości oraz występują w szerokiej gamie barw i faktur (m.in. matowa, półmatowa, szczotkowana). Pod względem wizualnym polecane są na przykład panele z fazowanymi krawędziami – z tak zwaną czterostronną V-fugą.

Panele podłogowe winylowe charakteryzują się identycznymi parametrami technicznymi, co panele podłogowe laminowane. Panel winylowy odznacza się natomiast lepszą izolacją akustyczną oraz właściwościami antystatycznymi – oznacza to m.in. wolniejsze gromadzenie się kurzu na powierzchni podłogi, co może mieć znaczenie dla alergików.

Zobacz: Wyspa kuchenna – czy warto? Funkcje, wymiary, wady i zalety

Podłoga do kuchni z kamienia naturalnego 

Jednym z droższych rozwiązań jest stworzenie kuchennej posadzki z kamienia naturalnego. W tej roli sprawdzi się szczególnie granit czy trawertyn. Wysokie walory estetyczne uzyskamy także poprzez zastosowanie granitowo-kwarcowych konglomeratów, które są trwałe i odporne, a ponadto mają bogatą kolorystykę. Do kuchni nie jest zalecany: marmur, piaskowiec, wapień.

Kamień nie tylko cechuje się wysokimi walorami estetycznymi, ale jest również twardym i dość wodoodpornym materiałem. Granit dodatkowo wyróżnia się właściwościami kwasoodpornymi. W razie uszczerbków lub zarysowań podłogę można naprawić za pomocą specjalnych klejów lub żywic. Każdy rodzaj kamienia wymaga przeprowadzania okresowych impregnacji. Do czyszczenia należy stosować specjalne środki dedykowane do pielęgnacji naturalnego kamienia.

Minusem podłogi z kamienia jest bijący od niej chłód, twardość, a także wspomniana już wysoka cena (zarówno samego materiału, jak i wykonania podłogi). Warto zdawać sobie sprawę z tego, że najtrwalszym kamieniem naturalnym jest granit. Inne rodzaje kamienia mogą mieć porowatą, chropowatą strukturę, być nasiąkliwe, a także być podatne na zabrudzenia oraz na przebarwienia.

Podłoga do kuchni z betonu architektonicznego

Beton architektoniczny od kilku lat króluje w trendach wnętrzarskich, odnajdując się zwłaszcza we wnętrzach industrialnych, loftowych i minimalistycznych. Nieszablonowym pomysłem będzie wykończenie podłogi w kuchni za pomocą płyt z naturalnego betonu architektonicznego. Betonowa powierzchnie podłogi może optycznie powiększyć kuchenną przestrzeń i dobrze komponuje się z drewnem. 

Ten materiał cechuje się wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz wodoodpornością. Płyty z betonu można obrabiać oraz kleić tak jak wielkoformatowe płytki ceramiczne lub kotwić za pomocą kotew do betonu. Podłoga z betonu będzie łatwa w utrzymaniu czystości. 

Warto też wspomnieć o tym, że beton architektoniczny jest materiałem naturalnym, bezpiecznym dla naszego zdrowia, niewydzielającym zapachu. Cechuje się także dobrym współczynnikiem przenikania ciepła – będzie dobrze współgrać z ogrzewaniem podłogowym.

Wadą betonu architektonicznego jest duży ciężar – wykończenie podłogi warto więc powierzyć specjalistom. Tak jak wspomnieliśmy, beton nie chłonie wody, jednak w jego strukturę może wnikać tłuszcz.

Korkowa podłoga w kuchni

Nowoczesnym rozwiązaniem na podłogę do kuchni jest korek – materiał o właściwościach zbliżonych do drewna. Podłoga korkowa odznacza się odpornością na wgniecenia (możliwość samoistnego powrotu do stanu pierwotnego podłogi), pochłania nadmiar wilgoci oraz zatrzymuje ciepło w pomieszczeniu. Jest odporna na działanie grzybów i pleśni, a w kontakcie z ogniem zapala się powoli. Co więcej, korkowa podłoga jest naturalna, ekologiczna, miękka oraz tłumi dźwięk. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antystatyczne. Do kuchni szczególnie zalecany jest korek laminowany lub korek woskowany.

Wadą tego typu podłogi jest brak możliwości jej montażu na ogrzewaniu podłogowym.

Podłoga do kuchni z wykładziny PVC

Wykładziny z PVC coraz częściej wybierane są na podłogi w kuchniach ze względu na to, że stanowią tańszą alternatywę dla płytek ceramicznych, paneli podłogowych czy drewna. Mogą imitować drewno, beton lub płytki. 

Wykładzina z PVC jest łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na działanie wilgoci. Jest ciepła w dotyku i można ją kłaść również i na starych podłogach. Jej minusem jest niska odporność na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Co ważne, wykładzina powinna być antypoślizgowa – o klasie R9 lub R20.

Posadzka żywiczna do kuchni

Do pomieszczeń mieszkalnych wybierane są przede wszystkim posadzki żywiczne epoksydowe i poliuretanowe. Warto podkreślić, że posadzki poliuretanowe są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na promieniowanie słoneczne.

Posadzki żywiczne tworzą dużą, gładką powierzchnię, która występuje w wielu kolorach i wykończeniach (połyskującym, półmatowym lub matowym). Są łatwe w utrzymaniu czystości, mają ciepłą powierzchnię oraz mogą być łączone z ogrzewaniem podłogowym.

Montaż posadzki żywicznej jest skomplikowany i czasochłonny – wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania podłoża, ale również zabezpieczenia podłogi oraz zachowania przerw technologicznych. Źle zamontowana podłoga żywiczna może się rysować, rozwarstwiać i dość szybko utracić swój atrakcyjny wygląd.

Przeczytaj również: Jak wybrać zlew kuchenny? Praktyczny poradnik

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.