Jak używać lodówki żeby zmniejszyć rachunki za prąd?
Podczas korzystania ze sprzętu AGD coraz więcej osób poszukuje oszczędności. O ile w przypadku piekarników czy płyt indukcyjnych lub gazowych, sprawa jest dość oczywista, to w przypadku lodówki pojawia się wiele wątpliwości. Na szczęście tutaj także wprowadzić można pewne oszczędności. Jakie? Podpowiadamy, jak używać lodówki (oraz chłodziarki!), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, a co za tym idzie: rachunki za prąd.
Przede wszystkim odpowiednie załadowanie lodówki
Dużo uwagi należy zwrócić przede wszystkim na odpowiednie załadowanie lodówki. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że przeładowany sprzęt zużywa dużo więcej prądu. Od czego zacząć? Pierwsze, co należy zrobić to dokładne przeanalizowanie wszystkich produktów, które znajdują się w lodówce. W lodówce nie trzeba przechowywać wielu warzyw i owoców. Z powodu niskiej temperatury, niektóre z nich mogą stracić swój smak lub konsystencje. To m.in. ogórki, pomidory, awokado, cebula, czosnek, melon, mango, papryka, ziemniaki, szparag. To samo dotyczy pieczywa, kawy i olejów.
Liczy się także temperatura
Ważna jest także odpowiednia temperatura w lodówce. Trzeba wiedzieć, że nie zawsze trzeba ustawiać ją na najniższym możliwym poziomie. W zdecydowanej większości przypadków za optymalne uważa się około +5 stopni Celsjusza (w przypadku zamrażarki: -18). Szacuje się, że każde obniżenie temperatury w lodówce o 1 stopień Celsjusza może zwiększyć zużycie prądu nawet o 6 proc. Innym bardzo często popełnianym błędem jest niedokładne zamykanie drzwi lodówki. W takiej sytuacji do wnętrza lodówki trafia ciepło, które podnosi temperaturę w środku. Aby ją obniżyć, sprzęt musi pobierać znacznie więcej prądu, co negatywnie odbija się na comiesięcznych rachunkach. Do podobnej sytuacji dochodzi w przypadku umieszczenia w lodówce ciepłych i gorących potraw. W przypadku, gdy zamierzamy przechować w lodówce np. zupę, należy poczekać aż ostygnie.
Lodówka energooszczędna, czyli ważny jest odpowiedni sprzęt
Nie ma jednak wątpliwości, że największa oszczędność to odpowiedni sprzęt. Wiele osób korzysta ze starych lodówek, które wciąż działają i doskonale chłodzą. Niestety, kilkunastoletni sprzęt może mieć pewną wadę. Bardzo stare lodówki (podobnie zresztą jak innych sprzęt AGD) mogą zużywać ogromne ilości prądu. Najlepszą inwestycją będzie więc wymiana lodówki na nowszy sprzęt z najwyższej klasy energetycznej. Po czym poznamy energooszczędne lodówki? Warto zapoznać się z nowym podziałem sprzętu, który funkcjonuje od 2021 roku. Zgodnie z nim, zniknęły wcześniejsze oznaczenia typu A+, A++ i A+++. Zastąpiła je skala od A (najbardziej energooszczędne lodówki) do G (najmniej energooszczędne). Ta zmiana sprawiła, że za energooszczędne uważa się obecnie lodówki o klasie E i wyższej.
Jak zużywać mniej energii?
Co jeszcze przydaje się w lodówce? Przede wszystkim system No Frost. To nowa technologia, która zapobiega osadzaniu się szronu na ściankach i innych elementach lodówki. Skutek? Zdecydowanie rzadsza konieczność rozmrażania sprzętu oraz mniejszy pobór prądu. Ciekawym dodatkiem jest także automatyczna kontrola wilgotności, która usuwa z lodówki nadmiar wilgoci, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych oraz odpowiedniego smaku warzyw i owoców. Co jednak łączy kontrole wilgotności z rachunkami za prąd? Uważa się, że sprzęt pobiera dużo więcej prądu w sytuacji, w której musi schładzać wilgoć.
Między innymi dlatego warto trzymać się kilku zasad, które pomagają obniżyć rachunki za prąd przy korzystaniu z lodówek:
-
Aby zapewnić najbardziej efektywne zużycie energii, równomiernie rozmieścić półki i umieścić szuflady w dolnej części lodówki.
-
Nie zostawiać otworzonych drzwi lodówki na dłużej niż to konieczne, a także nie otwierać ich zbyt często.
-
Aby oszczędzić energię, nie należy ustawiać zbyt niskiej temperatury, o ile nie jest to konieczne.
-
Jeśli temperatura otoczenia jest wysoka, regulator temperatury jest ustawiony na niską temperaturę a urządzenie jest w pełni załadowane, sprężarka wówczas może pracować bez przerwy, co może powodować osadzanie się szronu lub lodu na parowniku. W takim przypadku należy ustawić regulator temperatury na wyższą temperaturę, aby umożliwić automatyczne odszranianie.
-
Należy zapewnić dobrą wentylację. Nie zakrywać kratek ani otworów wentylacyjnych. Dodatkowo: warto upewnić się, że przechowywane produkty i składniki spożywcze umożliwiają przepływ powietrza przez otwory w tylnej części lodówki.
-
Podczas umieszczania napoi i płynów w lodówce, należy je przykryć. Jeśli się tego nie zrobi, spowoduje to wzrost wilgotności w urządzeniu. Z tego powodu czas pracy wydłuży się. Ponadto, przykrywanie napoi i płynów pomaga zachować ich smak i zapach.
-
Chowając żywność i napoje, należy otwierać drzwi urządzenia na jak najkrótszy czas.
-
Pokrywy komór urządzenia o różnych temperaturach należy trzymać zamknięte (pojemniki na owoce i warzywa, chłodziarka, itp.).
-
Uszczelka drzwi lodówki musi być czysta i sprężysta. Zdejmowana uszczelka umożliwia wymianę w przypadku zużycia. Jeśli nie ma możliwości zdjęcia uszczelki, należy wymienić całe drzwi.
-
Niektóre lodówki, np. wiele modeli w ofercie Electrolux, posiada Tryb Eco, który pomaga zachować świeżą i zamrożoną żywność, jednocześnie oszczędzając energię.
Jaką kupić lodówkę?
Ciekawym modelem jest lodówka z dolnym zamrażalnikiem Cooling 360° 800 MultiSpace marki Electrolux. Sprzęt posiada inteligentny system TwinTech® No Frost, który pomaga utrzymać naturalną wilgotność produktów. W sprzęcie zastosowano również dwa niezależne obiegi chłodzenia - jeden dla lodówki, a drugi dla zamrażalki. Dzięki temu zapachy się nie mieszają, a samo urządzenie może pracować oszczędniej.
Ciekawym dodatkiem jest także szuflada Extra Chill, w której utrzymywana jest niższa temperatura niż w pozostałej części urządzenia. Szuflada z powodzeniem sprawdzi się do przechowywania pokrojonych wędlin czy serów. Lodówka Cooling 360° 800 MultiSpace to jednak nie tylko doskonała technologia, ale także i świetny design. Została ona zaprojektowana została z myślą o każdym, nawet najmniejszym, szczególe. Dzięki temu sprzęt jest doskonałym uzupełnieniem zarówno kuchni, jak i aneksu kuchennego.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.