Zlew kuchenny – z jakiego materiału najlepszy? Podpowiadamy

Wybór zlewu kuchennego może być skomplikowany ze względu na różnorodność ofert producentów. Jakie są zalety i wady zlewów kuchennych ze stali nierdzewnej, z tworzyw kompozytowych oraz z tworzyw sztucznych? Dlaczego zlewozmywaki ceramiczne oraz zlewy ze stali emaliowanej nie cieszą cię popularnością? Sprawdźcie.

Biały zlew z czerwoną baterią
Jaki materiał na zlewozmywak kuchenny jest najlepszy?

Zlew kuchenny przede wszystkim powinien zostać dopasowany swoim rozmiarem do wymagań przestrzennych kuchni, ale również odpowiadać naszym indywidualnych wymaganiom. Wybierając zlewozmywak, warto zastanowić się nad tym:

 

  • jak często gotujemy i dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki;
  • czy kuchnia wyposażona jest w zmywarkę, czy mamy zamiar zmywać ręcznie;
  • czy metraż kuchni umożliwia montaż dużego zlewu;
  • czy mamy zamiar montować zlew w szafce standardowej, czy może w szafce narożnikowej;
  • gdzie będziemy suszyć umyte naczynia, czy potrzebny będzie zlew z ociekaczem.

Jakie są rodzaje zlewów kuchennych?

Nowoczesne zlewy kuchenne nie tylko są funkcjonalne, ale również odgrywają rolę kuchennej ozdoby. Na rynku znajdziemy zlewy o różnych rozmiarach, kształtach, kolorach, a także różniące się sposobem montażu.

Ze względu na rozmiar i liczbę komór można wyróżnić:

 

  • zlewy jednokomorowe;
  • zlewy półtorakomorowe;
  • zlewy dwukomorowe;
  • zlewy dwuipółkomorowe.

Przy czym warto wyjaśnić, że zlewy 1,5-komorowe oraz 2,5-komorowe są wyposażone w mniejszą komorę z odpływem. Standardowo ma ona 20 centymetrów szerokości i może służyć na przykład do: mycia produktów spożywczych, rozmrażania mięsa, namaczania zabrudzonych sztućców i naczyń przed ich dokładnym umyciem. Każdy zlewozmywak, bez względu na liczbę komór, może występować w wersji z ociekaczem.

Natomiast ze względu na sposób montażu zlewy można podzielić na:

 

  • zlewozmywaki kuchenne nakładane na szafkę (zlew nasadowy);
  • zlewozmywaki kuchenne wpuszczane w blat kuchenny (zlew wbudowany);
  • zlewozmywaki kuchenne podwieszane pod blat kuchenny (zlew podbudowany).

Jaki materiał zlewu kuchennego wybrać?

Zlewozmywaki kuchenne wykonywane są z różnych materiałów:

 

  • ze stali emaliowanej,
  • ze stali szlachetnej,
  • z tworzyw kompozytowych,
  • z ceramiki,
  • z tworzyw sztucznych.

Poniżej pokrótce opisujemy zalety i wady wszystkich rozwiązań.

Zlew do kuchni ze stali emaliowanej

Zlewy kuchenne ze stali emaliowanej są współcześnie rzadko wybierane. Ich niewątpliwą zaletą jest atrakcyjna cena, a także brak nieestetycznych zacieków i łatwość w utrzymaniu czystości. Natomiast największą wadą jest niska odporność stali emaliowanej na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury wody. Co więcej, wybierając zlew ze stali emaliowanej, musimy nastawić się na to, że po czasie emaliowana powierzchnia będzie się ścierała i odpryskiwała. Może także zmatowieć.

Zlew do kuchni ze stali szlachetnej

Zlewozmywaki ze stali szlachetnej są najczęściej wybierane do nowoczesnej kuchni ze względu na przystępną ceną (np. w porównaniu ze zlewami z tworzyw kompozytowych lub ze zlewami ceramicznymi) oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Zlew ze stali szlachetnej będzie odporny na uderzenia oraz zarysowania, a także na oddziaływanie środków chemicznych oraz wysokiej temperatury. Minusem zlewów kuchennych ze stali szlachetnej jest powstawanie nieestetycznych plam i zacieków na powierzchni. Warto na ich dnie położyć dodatkową matę z tworzywa sztucznego, która wytłumi hałas obijających się o zlew naczyń.

Stal szlachetna jest łatwa w utrzymaniu czystości – można ją czyścić wieloma detergentami. Aby uniknąć powstawania zacieków, warto po każdym użyciu dokładnie przepłukać zlew oraz wytrzeć go do czysta. 

Do nowoczesnej kuchni możemy wybrać zlew ze stali szlachetnej o powierzchni półmatowej (satynowej) lub z dekorem – o fakturze lnu. Zaletą jest nie tylko oryginalny wygląd, ale również mniejsza widoczność plam i zacieków. Niestety, stal szlachetna z dekorem będzie mniej odporna na uszkodzenia mechaniczne niż standardowa stal szlachetna.

Uwaga: Stal nierdzewną można zakonserwować w sposób naturalny – wystarczy, że będziemy przecierać zlew olejem jadalnym.

Zlew do kuchni z tworzyw kompozytowych

Czarny zlew kuchenny dwukomorowy
Czarny zlewozmywak kuchenny z tworzyw kompozytowych

Zlewozmywak może być również wykonany z tworzyw kompozytowych, czyli z połączenia z żywicami syntetycznymi granitu, kwarcu lub krzemu. Zlewy kuchenne z tworzyw kompozytowych przede wszystkim wyróżniają się swoim wyglądem – mają strukturę naturalnego kamienia – i występują w różnych wersjach kolorystycznych. Są odporne na działanie środków chemicznych oraz na uszkodzenia mechaniczne. Łatwo utrzymać je w czystości. Jednak pozostawienie w zlewie barwiącej żywności lub cieczy (czerwone wino, kawa, jagody, buraki) może skutkować powstawaniem nieestetycznych przebarwień. Zlewy z syntetycznych granitów mają wyższą cenę niż zlewy ze stali nierdzewnej.

Aby jak najdłużej cieszyć się nieskazitelnym wyglądem zlewu, warto regularnie myć jego powierzchnię za pomocą preparatów dedykowanych do zlewozmywaków syntetycznych. Unikajmy natomiast środków chemicznych o właściwościach ściernych, które mogą zarysować zlew, a także zawierających chlor i amoniak. Tak jak w przypadku zlewów ze stali szlachetnej – zlewozmywaki z tworzyw kompozytowych możemy także natłuszczać olejem jadalnym. 

Zlew do kuchni ceramiczny

Najmniejszą popularnością – ze względu na wysoką cenę – cieszą się zlewy kuchenne ceramiczne. Wykonywane są one z gliny podpalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Odznaczają się estetycznym wyglądem, dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, odpornością na działanie wysokich temperatur oraz na działanie środków chemicznych. Są również łatwe w utrzymaniu czystości. Po każdym użyciu warto dokładnie przepłukać zlew oraz wytrzeć go do sucha. Za pomocą miękkiej ścierki lub gąbki należy regularnie czyścić powierzchnię zlewu, na przykład korzystając z płynu do naczyń. Większe zabrudzenia i plamy można skutecznie wyczyścić za pomocą kwasu octowego 9%.

Zlewy ceramiczne będą bardziej wytrzymałe na uderzenia i zarysowania niż zlewy z tworzyw kompozytowych. Nie ulegają również przebarwieniom, dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych. Z czasem jednak powierzchnia zlewu ceramicznego może się wycierać.

Zlew do kuchni z tworzyw sztucznych

Zlewy kuchenne z tworzyw sztucznych przede wszystkim są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwe w utrzymaniu czystości. Niestety, ich główną wadą jest niska odporność na działanie wysokich temperatur.

 

  • Zlew z tekalonu – jest oporny na zarysowania, ma niską odporność na działanie wysokich temperatur.
  • Zlew z makrolonu – jest odporny na zarysowania, uderzenia oraz na działanie temperatury do 150 stopni Celsjusza.
  • Zlew z silduranu – jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz na temperaturę do 230 stopni Celsjusza.

Zlewy do kuchni z tworzyw sztucznych mają gładką powierzchnię, dzięki czemu łatwo jest je utrzymać w czystości. Do mycia tego typu zlewozmywaków najlepiej używać delikatnych detergentów bez właściwości ściernych. Po każdym użyciu zlew warto dokładnie spłukać oraz wytrzeć do sucha.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.