Nowoczesna kuchnia – jak powinna wyglądać? Jak ją urządzić?
Nowoczesne kuchnie zawsze będą cenione przez osoby dbające o stylowy wystrój wnętrza. Wiele różnorodnych możliwości urządzenia kuchni sprawia, że nowoczesna kuchnia może być optymalnie dostosowana do indywidualnych potrzeb i upodobań, a także zgodna z zasadami ergonomii. Jak powinna wyglądać nowoczesna kuchnia? Odpowiadamy.
Nowoczesne kuchnie są przede wszystkim funkcjonalne. Pomieszczenie wyposaża się w energooszczędne sprzęty jak przykładowo piekarniki parowe, lodówki. Bez względu na to, czy kuchnia przeznaczona jest dla singli, par, czy dużych rodzin, nowoczesne wnętrze może być dopasowane do każdych potrzeb.
Nowoczesna kuchnia – zgodna z zasadami ergonomii
Projektując i urządzając nowoczesną kuchnię, warto zachować pewne odległości pomiędzy poszczególnymi elementami wyposażenia kuchennego (zgodnie z tzw. trójkątem roboczym), a także wyznaczyć w kuchni pięć stref roboczych. Zasady kuchennej ergonomii pomagają w stworzeniu wnętrza praktycznego i funkcjonalnego. Przyjmuje się, że stosowanie się do ergonomii może przyspieszyć przygotowywanie posiłków nawet do 60%, zmniejszyć dystans pokonywany w kuchni oraz pozytywnie wpłynąć na użytkowanie kuchni.
Wspomniany trójkąt roboczy rysuje się w odniesieniu do rzutów pomieszczenia. Jego trzy wierzchołki tworzone są przez: lodówkę, kuchenkę (płytę kuchenną, piekarnik), zlewozmywak. Łączna długość boków nie powinna przekraczać 7 metrów, natomiast optymalne odległości pomiędzy lodówką, kuchenką a zlewozmywakiem prezentują się następująco:
- odległość pomiędzy lodówką a kuchenką (płytą kuchenną lub piekarnikiem) – optymalnie wynosi od 120 do 270 centymetrów;
- odległość między lodówką a zlewem – od 120 do 210 centymetrów;
- odległość pomiędzy zlewem a kuchenką (płytą kuchenną lub piekarnikiem) – wynosi od 120 do 210 centymetrów lub 90 centymetrów w przypadku małych kuchni i aneksów kuchennych.
Kolejną kwestią związaną z kuchenną ergonomią jest podział kuchni na tak zwane strefy robocze. Wyróżnia się pięć stref:
- strefę zapasów (lodówka, zamrażarka, szafki kuchenne do przechowywania żywności niewymagającej chłodzenia);
- strefę przechowywania (szafki, szuflady, regały, na których będą przechowywane np. garnki, naczynia, sztućce, gadżety kuchenne);
- strefę przygotowywania posiłków (składają się na nią blaty robocze, blaty pomocnicze, wyspa kuchenna);
- strefę gotowania (kuchenka, płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa);
- strefę zmywania (zlewozmywak, zmywarka, kosze do segregacji odpadów).
Nowoczesna kuchnia ergonomiczna powinna zostać dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb. Elementy zabudowy kuchennej, a zwłaszcza blaty robocze, powinny zostać ulokowane na takiej wysokości, aby przygotowywanie posiłków nie sprawiało nam trudności. Standardowo szafki dolnego indeksu mają ok. 85 centymetrów wysokości. Najlepiej więc dopasować wysokość blatów do wzrostu użytkowników, którzy najwięcej czasu będą spędzać w kuchni. Aby dokonać pomiaru, należy zmierzyć odległość od zgiętego łokcia do podłogi, a od wyniku odjąć 15 centymetrów.
Jaki układ kuchenny do nowoczesnej kuchni?
To, na jaki układ zabudowy kuchennej się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od wielkości pomieszczenia i od jego obrysu. Największą popularnością cieszą się:
- zabudowa jednorzędowa – zalecana jest zwłaszcza do kuchni o małym metrażu, ale również do wąskich pomieszczeń i aneksów kuchennych wydzielonych z powierzchni salonu; zabudowa jednorzędowa oferuje ograniczoną ilość miejsca do przechowywania i uniemożliwia wprowadzenie zasady trójkąta roboczego;
- zabudowa dwurzędowa – ciągi robocze rozmieszczone są na dwóch ścianach kuchennych; zabudowa dwurzędowa jest dość uniwersalna, jednak może nie sprawdzić się w przypadku wąskich kuchni z uwagi na to, że pomiędzy dwoma rzędami szafek dolnego indeksu należy pozostawić minimalnie 90 centymetrów wolnej przestrzeni, a optymalnie – 120 centymetrów;
- zabudowa w kształcie litery „L” – zabudowa meblowa prowadzona jest wzdłuż dwóch ścian, natomiast pomiędzy ciągami roboczymi tworzy się kąt prosty; układ jest uniwersalny i zapewnia wiele możliwości aranżacyjnych; należy jednak pamiętać o zagospodarowaniu miejsca w narożniku;
- zabudowa w kształcie litery „U” – optymalnie wykorzystuje przestrzeń i umożliwia płynną pracę; dedykowana jest do kuchni o średnim i dużym metrażu;
- zabudowa w kształcie litery „G” – zabudowa kuchenna w literę „G” to rozbudowana wersja zabudowy w „U”, przy czym rozbudowa dotyczy najczęściej wprowadzenia wyspy kuchennej czy wysuwanych blatów; ten rodzaj zabudowy polecany jest do kuchni o średnim i dużym metrażu; zagospodarowania będą wymagać 2 lub 3 narożniki.
Uwaga: Zagospodarowanie narożników w kuchni może wiązać się z zakupem szafek z dedykowanymi systemami narożnymi (szafki typu cargo, szafki karuzele) oraz z dodatkowym nakładem finansowym.
Pamiętajmy o tym, że nowoczesna kuchnia może być zarówno zamknięta, jak i otwarta, czyli połączona z przestrzenią salonu, jadalni czy przedpokoju. Współcześnie kuchnie otwarte projektowane są nie tylko w mieszkaniach, ale również i w domach jednorodzinnych.
Wyspa kuchenna w nowoczesnej kuchni
Wyspy kuchenne (lub półwyspy) od wielu sezonów wiodą prym wśród najpopularniejszych elementów wyposażenia kuchennego. Wyspa kuchenna nie tylko idealnie wpasowuje się w nowoczesną aranżację, stanowiąc reprezentacyjny i modny dodatek, ale również jest praktyczna i funkcjonalna. Klasyczne modele wysp kuchennych to przede wszystkim blaty kuchenne z szafkami lub szufladami. Nowoczesne wyspy można jednak dodatkowo zaopatrzyć w płytę grzewczą, piekarnik, zlewozmywak. Na rynku dostępne są również modele wysp o wysokości powyżej 100 centymetrów, do których wystarczy dokupić krzesła barowe – wówczas w nowoczesnej kuchni wyspa może zastąpić standardowy stół.
Nowoczesna kuchnia otwarta – jakie są jej zalety i wady?
Kuchnia otwarta jest przestronna i funkcjonalna. Umożliwia wspólne gotowanie z domownikami lub utrzymywanie kontaktu z zaproszonymi gośćmi podczas spotkań towarzyskich. Przestrzeń kuchenna może zostać dopasowana do aranżacji wnętrza, z którym się łączy (wówczas uzyskamy wrażenie harmonii i przestronności) lub całkowicie się wyróżniać, np. za pomocą zastosowania odmiennej kolorystyki, faktur, materiałów. Za największą wadę nowoczesnej kuchni otwartej uchodzi unoszenie się w powietrzu zapachów związanych z gotowaniem, ale również i osiadanie pary wodnej na meblach (zwłaszcza tapicerowanych) czy na sprzętach elektronicznych. W kuchni otwartej konieczne jest więc zamontowanie pochłaniacza lub okapu kuchennego. Co więcej, przyjmuje się, że w kuchni otwartej należy przykładać większą wagę do utrzymywania czystości, niż w przypadku kuchni zamkniętej.
Jak urządzić nowoczesną kuchnię?
Nowoczesne wzornictwo kładzie nacisk na to, aby tworzyć inspirujące wnętrza, w których domownicy i goście chętnie przebywają. Kuchnia nie stanowi tutaj wyjątku – nowoczesna kuchnia jest dynamiczna i funkcjonalna. Dla wielu osób kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu, dlatego tym bardziej liczy się zarówno funkcjonalność, jak i atrakcyjny wygląd.
Ważną rolę odgrywa tutaj oświetlenie. Światło dzienne wpadające do kuchni czyni codzienne czynności jeszcze przyjemniejszymi, dlatego też warto zadbać o to, aby nie blokować naturalnych źródeł światła na przykład za pomocą ciemnych zasłon okiennych, firan czy rolet. Oprócz światła naturalnego równie ważne jest oświetlenie sztuczne. W nowoczesnej kuchni odchodzi się od jednego, głównego źródła światła – najczęściej jest to wisząca lampa sufitowa, która instaluje się na środku pomieszczenia. Warto postawić na połączenie lamp sufitowych z oświetleniem punktowym. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza listwy LED, które z łatwością możemy zainstalować na frontach mebli kuchennych. Wybierając oświetlenie do nowoczesnej kuchni, pamiętajmy o tym, aby doświetlić: blaty kuchenne, blaty pomocnicze, wyspę kuchenną, stół, okolice kuchenki (płyty grzewczej).
Urządzając kuchnię w nowoczesnym stylu, uwagę należy zwracać na jej przejrzysty wygląd. Pomieszczenie powinno stale wyglądać schludnie, aby podkreślać wrażenie czystości i porządku.
Dla wzmocnienia wrażenia porządku i podkreślenia prostych linii mebli można zrezygnować z klasycznych uchwytów na korzyść zintegrowanych, które tworzą z frontem jedną płaszczyznę. Jeśli chcemy jednak pozostawić uchwyty, możemy decydować się na bardzo płaskie ze stali nierdzewnej. Te proste i minimalistyczne elementy nadają kuchni nowoczesny wygląd.
Jakie materiały i kolorystyka do nowoczesnej kuchni?
Jeśli chodzi o fronty szafek i szuflad, wybór materiałów jest bardzo szeroki. Stal i lakierowane płyty MDF z połyskiem, albo z matowym wykończeniem, są jednak wybierane najczęściej do nowoczesnych wnętrz. Lite drewno w jasnych albo ciemnych naturalnych odcieniach i rysunkach jest kolejnym doskonałym, ponadczasowym wyborem do nowoczesnej kuchni.
Jeśli chodzi o połączenie dobrego wyglądu i atrakcyjnej ceny, to nie do przebicia pozostają laminaty. Są łatwe w utrzymaniu czystości i pielęgnacji, nie trzeba ich również poddawać regularnym zabiegom impregnacyjnym i konserwatorskim – tak jak w przypadku mebli drewnianych.
Biel, szarość i czerń – niewątpliwie należą one do najchętniej stosowanych barw w nowoczesnej kuchni. Klasyczne biele nigdy nie wychodzą z mody i nadają pomieszczeniu lekkości, przestronności i czystości. Z kolei szarość stała się w ostatnich latach prawdziwym przebojem w urządzaniu wnętrz, szczególnie w nowoczesnych kuchni. Jest kolorem neutralnym, co ułatwia komponowanie jej z innymi odcieniami i podkreślanie osobistego charakteru kuchni.
Jedna z zasad projektowania wnętrza mówi, że do mniejszych pomieszczeń należy stosować jasne barwy, prócz bieli i jasnych szarości, będą to: beże, kremy, pastele. Mocniejsze akcenty kolorystyczne można wówczas wprowadzić do wnętrza za pomocą dodatków. Natomiast w pomieszczeniach o większym metrażu istnieje możliwość, aby postawić na barwy bardziej wyraziste.
Uwaga: Do małych kuchni poleca się meble o lakierowanych frontach lub z przeszkleniami – będą odbijać światło, sprawiając, że wnętrze wyda się bardziej przestronne.
Urządzając nowoczesną kuchnię, możemy zdecydować się na różnorodne materiały również i w przypadku blatów kuchennych. Prócz reprezentacyjnego wyglądu, ważne są również takie kwestie jak: odporność na uszkodzenia mechaniczne, wodoodporność, odporność na działanie wysokich temperatur oraz promieniowania UV.
Popularnym współcześnie tworzywem jest dekton. Do jego produkcji wykorzystano technologię spiekania surowców stosowanych do wyrobu szkła, porcelany oraz powierzchni kwarcowych. Blaty z dektonu pozbawione są porów, wykazują doskonałą odporność na zadrapania, plamy, wysoką temperaturę i promieniowanie UV. Ciekawą alternatywą dla dektonu może być silestone, materiał składający się w 94% z naturalnego kwarcu, co daje mu niezwykłą trwałość i twardość. Silestone należy do innowacyjnych wyrobów i dostępny jest w formie matowej albo z połyskiem. Możemy zdecydować się również na sprawdzone opcje, czyli:
- blaty kuchenne drewniane (wymagają jednak one konserwacji i impregnacji),
- blaty kuchenne wykonane z naturalnego kamienia,
- blaty kuchenne wykonane z płyt MDF wzmocnionych warstwą kompozytu,
- blaty kuchenne ze szkła,
- blaty kuchenne ze stali.
Komentarze