Jak NIE urządzać otwartej kuchni? Aranżacja, porady, pomysły

Otwarta kuchnia umożliwia przygotowywanie posiłków, ciesząc się jednocześnie rozmową z gośćmi przebywającymi w salonie. Sprzyja spotkaniom towarzyskim i wspólnemu gotowaniu w gronie rodzinnym. Jednak tylko dobrze zaprojektowana kuchnia zapewni wygodę na co dzień i sprawi, że przygotowywanie posiłków będzie przyjemnością.

Otwarta kuchnia połączona z pokojem dziennym to nowoczesne rozwiązanie stosowane coraz częściej w projektach domów. Usunięcie ściany oddzielającej kuchnię sprawia, że wydaje się ona bardziej przestrzenna. Poza tym osoba przygotowująca posiłki cały czas ma kontakt z gośćmi przebywającymi w salonie. Takie rozwiązanie z pewnością sprzyja integracji. Zapachy przenoszące się do salonu pobudzają apetyt, co sprawia, że goście z niecierpliwością czekają na posiłek. Jeśli w otwartej kuchni zbudujemy wyspę, gotowanie stanie się swoistym spektaklem.

Aranżacja kuchni z salonem - pomysły na wydzielenie

Pięknie urządzona otwarta kuchnia - aranżacja
Pięknie urządzona otwarta kuchnia - aranżacja

Kuchnia połączona z salonem sprzyja spotkaniom towarzyskim. Osoba przygotowująca przekąski w trakcie spotkania ze znajomymi nie odcina się od gości oraz rodziny siedzącej w salonie. Styl dobrze zaprojektowanej kuchni otwartej współgra ze stylem wnętrza w salonie, sprawiając, że granice między częścią wypoczynkową a gospodarczą zostają zatarte. Należy jednak pamiętać, że w kuchni otwartej na salon nie możemy sobie pozwolić na nieporządek, ponieważ sterty brudnych naczyń w zlewie czy resztki produktów spożywczych widoczne z pokoju dziennego z pewnością będą się rzucały w oczy w każdej, nawet najbardziej nowoczesnej, stylowej kuchni.

Aby zasłonić ewentualny nieporządek, najprostszym sposobem będzie wstawienie wąskiej ścianki działowej, która osłoni roboczą część kuchni, dzięki czemu z salonu nie będzie widoczny zlew z brudnymi naczyniami. Dobrym sposobem dla osób, które nie mogą się zdecydować, czy wolą kuchnię otwartą, czy zamkniętą, jest ściana z pustym otworem drzwiowym, dzięki czemu z salonu widoczne jest wnętrze kuchni, jednak osłonięta jest jej część robocza. Modnym rozwiązaniem jest wstawienie niewysokiego murku stanowiącego przegrodę. Wysokość murków powinna być dopasowana do wysokości i szerokości zabudowy kuchennej, by pozwalała zasłonić stojące na szafkach naczynia i garnki. W ten sposób pozostawimy bezpośrednio połączoną kuchnię z salonem, co ułatwi podawanie posiłków oraz kontakt z domownikami. Pomieszczenia jednak muszą być zgrane ze sobą stylistycznie.

Dobrym pomysłem dla osób, które w czasie przyjęć rodzinnych pragną uczestniczyć w rozmowie z gośćmi nawet podczas przygotowywania posiłków, zaś po gotowaniu brudne naczynia wolą ukryć przed ich wzrokiem, jest wstawienie w pusty otwór drzwiowy drzwi przesuwnych chowających się w ścianach. Bałagan powstały w trakcie gotowania nie będzie przeszkadzał, a odgłos pracującej zmywarki nie zakłóci rozmów.

Złe usytuowanie wyspy - to częsty błąd w aranżacji otwartej kuchni!

Najczęściej popełnianym błędem przy budowaniu wyspy w kuchni jest złe jej usytuowanie, które zakłóca komunikację między sąsiednimi pomieszczeniami. Wyspę należy ustawić w odpowiedniej odległości od wejścia do kuchni oraz od innych szafek, a dostęp do niej powinien być możliwy z każdej strony. Dłuższy, roboczy bok powinien być odległy od innych szaf czy ścian o 100–120 cm, by możliwe było przejście obok osoby przygotowującej posiłek, a także swobodne sięgnięcie garnków z szafek pod blatem. Kształt i wymiary wyspy powinny być dopasowane do urządzeń, które mają się na niej znajdować. Poza tym powinniśmy zadbać o obszar roboczy, który umożliwi obsługę sprzętów, postawienie gorących garnków, położenie deski do krojenia czy rozłożenie talerzy.

Aranżacja otwartej kuchni - pomysły
Aranżacja otwartej kuchni - pomysły

Nie zapomnij o zasadzie złotego trójkąta w kuchni

Wygodne użytkowanie otwartej kuchni będzie możliwe przy odpowiednim rozmieszczeniu urządzeń kuchennych. Zasada trójkąta roboczego wyznacza ustawienie podstawowych urządzeń – czyli lodówki, zlewu, kuchenki – zgodnie z kolejnością działań wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Takie rozwiązanie ułatwia poruszanie się po kuchni, unikając pokonywania dużych odległości podczas wyjmowania produktów z lodówki, mycia ich oraz gotowania. Strefy te należy umieścić w kuchni w powyższej kolejności zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a w przypadku osób leworęcznych odwrotnie. Najwygodniej będzie, jeśli tzw. trójkąt roboczy będzie jak najbardziej zwarty. Blaty kuchenne powinny być ustawione na wysokości dopasowanej do wzrostu użytkowników, dzięki czemu przygotowując posiłki, nie będziemy zbytnio obciążali kręgosłupa. Czynności wykonywane w kuchni wymagają także dobrego oświetlenia. Strumień światła powinien padać w taki sposób, by jasny był nie tylko blat, ale i kuchenka oraz zlewozmywak.