Kuchnia otwarta czy zamknięta – którą wybrać?

Kuchnia połączona z salonem to rozwiązanie stosowane w wielu projektach. Często jednak architekci pozostawiają inwestorom możliwość dokonania ostatecznego wyboru i planują przestrzeń w ten sposób, aby kuchnię można było pozostawić otwartą lub za pomocą ściany działowej w prosty sposób oddzielić od reszty pomieszczeń. Na jakie rozwiązanie więc zdecydować się i jaką kuchnię wybrać – otwartą czy zamkniętą?

Jednym z symboli nowoczesnych wnętrz są otwarte przestrzenie. Kuchnia, która jest połączona z pokojem dziennym, daje poczucie przestronności. W takich pomieszczeniach poszczególne strefy najczęściej są wydzielone w bardzo subtelny sposób; za pomocą niewielkiego przepierzenia, koloru ścian, czy wyspy kuchennej. W przypadku pozostawienia otwartej kuchni, jednym z wymogów jest jej

urządzenie w stylu zbliżonym do pokoju, z którym się łączy. Zazwyczaj więc tego rodzaju wnętrza mają bardziej salonowy niż kuchenny charakter. Otwarta kuchnia jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które podczas gotowania nie chcą opuszczać pozostałych domowników oraz gości. Połączenie tego pomieszczenia z pokojem dziennym umożliwia obejrzenie filmu podczas gotowania oraz ułatwia opiekę nad dziećmi, które w tym czasie mogą spokojnie bawić się w pokoju.

Hałas i zapachy w salonie

Połączenie kuchni z salonem ma też swoje minusy. Przede wszystkim przy takim rozwiązaniu trudno jest uniknąć rozprzestrzeniania się zapachów gotowanych potraw w całym domu, a zwłaszcza - w pokoju dziennym. W każdej kuchni bardzo ważna jest odpowiednia wentylacja, ale nawet najlepsze rozwiązania nie zapewnią pełnego komfortu pod tym względem. Kolejny dyskomfort wiąże się z koniecznością utrzymywania porządku w części kuchennej, która w takiej sytuacji stanowi reprezentacyjną część domu. Dla osób odpoczywających w salonie, pewnym utrudnieniem może być także hałas, powodowany przez pracujące w kuchni urządzenia – zmywarkę, ekspres do kawy, czy mikser. W otwartej kuchni nie ma też zazwyczaj zbyt wiele miejsca na różne szafki i blaty pomocnicze, choć w razie potrzeby zazwyczaj można sobie z tym problemem jakoś poradzić, wydłużając ciąg roboczy lub korzystając z kredensu w salonie.

Wygodne miejsce pracy

Jeśli kuchnię zaplanujemy w oddzielnym, zamkniętym pomieszczeniu, to przede wszystkim zyskamy więcej swobody podczas jej urządzania; jej wystrój nie będzie musiał być dostosowany do reszty wnętrz. Oddzielne pomieszczenie uchroni nas także przed koniecznością tolerowania unoszących się w całym domu zapachów posiłków, a hałas pracujących urządzeń nie będzie przeszkadzał w oglądaniu filmów. A jeśli do kuchni wkradnie się bałagan, to również nikogo nie będzie to raziło. Zamknięta kuchnia o odpowiednio dużych rozmiarach będzie wygodnym miejscem pracy, w którym zmieszczą się wszystkie niezbędne urządzenia.

Gotowanie w odosobnieniu

Podstawowa wada kuchni zamkniętych będzie doskwierać przede wszystkim osobom najbardziej towarzyskim, ponieważ praca w takim wnętrzu będzie przebiegać w izolacji od rodziny i gości. Jeśli kuchnia jest niewielka i jej powierzchnia nie pozwala na umieszczenie tutaj stołu, to kolejna niedogodność będzie wiązała się z koniecznością

przenoszenia posiłków do jadalni. W sytuacji, gdy powierzchnia kuchni jest bardzo ograniczona, to trudniej niż w przypadku przestrzeni otwartej będzie wygospodarować tutaj dodatkowe miejsca do przechowywania.

Kuchnia półotwarta

Być może dla wielu osób, po rozważeniu wszystkich za i przeciw, najbardziej optymalnym rozwiązaniem okaże się propozycja pośrednia – czyli połączenie kuchni z salonem, ale z możliwością oddzielenia obydwóch przestrzeni. Będzie to możliwe na przykład za pośrednictwem drzwi przesuwnych; w razie potrzeby będzie można je zamknąć i ukryć kuchnię przed wzrokiem gości.