Kuchnia otwarta czy zamknięta – którą wybrać? Zalety i wady
Kuchnia otwarta czy zamknięta? To pytanie zadaje sobie wielu inwestorów na etapie wyboru projektu domu czy mieszkania. W artykule przedstawiamy więc zalety i wady obu rozwiązań, aby ułatwić Wam podjęcie ostatecznej decyzji.
Jakie są zalety kuchni otwartej?
Jednym z symboli nowoczesnych wnętrz są otwarte przestrzenie. Kuchnia, która jest połączona z pokojem dziennym, z jadalnią lub z korytarzem, daje poczucie przestronności. W takich pomieszczeniach poszczególne strefy najczęściej są wydzielone w bardzo subtelny sposób – na przykład za pomocą odmiennego koloru ścian i mebli kuchennych, wybrania innego materiału nawierzchni podłogi, czy ustawieniu wyspy kuchennej odgradzającej strefę kuchenną od strefy dziennej.
Kuchnia otwarta to rozwiązanie uniwersalne. Możemy zaprojektować ją w mieszkaniach, w domach jednorodzinnych, w apartamentach. Wydzielając przestrzeń kuchenną z salonu, należy jednak poświęcić na nią optymalnie 1/3 powierzchni pomieszczenia – zaleca się zwłaszcza, aby projektować kuchnie w salonach o minimalnej wielkości 20 metrów kwadratowych. W części kuchennej możemy zdecydować się na różne układy zabudowy kuchennej (wybór zależny jest od wielkości oraz bryły pomieszczenia). Do większych kuchni wybiera się zwłaszcza: układ dwurzędowy, układ w kształcie litery „U”, układ w kształcie litery „L”, układ w kształcie litery „G”. W mniejszych wnętrzach dominuje układ jednorzędowy lub układ w kształcie litery „L” z krótkim bokiem.
W przypadku kuchni ulokowanej w małym pomieszczeniu jednym z niepisanych wymogów jest jej urządzenie w stylu zbliżonym do pokoju, z którym się łączy. Zazwyczaj więc tego rodzaju wnętrza mają bardziej salonowy niż kuchenny charakter. Dodatkowo, warto zdecydować się na jasną, neutralną kolorystkę oraz zastosować lakierowane fronty mebli, które będą odbijać światło i optycznie powiększą wnętrze.
Otwarta kuchnia jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które podczas gotowania nie chcą opuszczać pozostałych domowników oraz gości. Połączenie tego pomieszczenia z pokojem dziennym umożliwia na przykład obejrzenie filmu podczas gotowania oraz ułatwia opiekę nad dziećmi, które w tym czasie mogą spokojnie bawić się w pokoju.
Kuchnia otwarta – czy ma wady?
Połączenie kuchni z salonem ma też swoje minusy. Przede wszystkim przy takim rozwiązaniu trudno jest uniknąć rozprzestrzeniania się zapachów gotowanych potraw w całym domu, a zwłaszcza w pokoju dziennym. Co więcej, niekorzystne zapachy mogą być odczuwane zwłaszcza na meblach tapicerowanych. Podczas gotowania powstaje również para wodna, która może osiadać na elementach wyposażenia salonu, w tym na sprzęcie elektronicznym. W kuchni otwartej bardzo ważna jest więc odpowiednia wentylacja – samo wietrzenie pomieszczenia i regularne otwieranie okien nie wystarczy. Konieczne będzie zamontowanie mechanicznego pochłaniacza lub okapu kuchennego.
Kolejny dyskomfort w użytkowaniu kuchni otwartej wiąże się z koniecznością utrzymywania porządku w części kuchennej, która w takiej sytuacji stanowi reprezentacyjną część domu. Dla osób odpoczywających w salonie pewnym utrudnieniem może być także hałas, który emitowany jest przez pracujące w kuchni urządzenia (zmywarkę, ekspres do kawy, mikser).
Kuchnia zamknięta – jakie są jej zalety?
Jeśli kuchnię zaplanujemy w oddzielnym, zamkniętym pomieszczeniu, to przede wszystkim zyskamy więcej swobody podczas jej urządzania – jej wystrój nie będzie musiał być dostosowany do reszty wnętrz. Oddzielne pomieszczenie uchroni nas także przed koniecznością tolerowania unoszących się w całym domu zapachów posiłków i przed osiadaniem skraplającej się pary wodnej na meblach i sprzętach elektronicznych. Hałas pracujących urządzeń nie będzie przeszkadzał w użytkowaniu salonu, ponieważ będziemy mieć możliwość zamknięcia przestrzeni kuchennej.
Jeśli do kuchni wkradnie się bałagan, a posiłki będziemy spożywać w innym pomieszczeniu (w jadalni, w salonie), to nieporządek nie będzie przeszkadzać zaproszonym gościom oraz reszcie domowników. Posprzątać będzie można na przykład po zakończonym spotkaniu towarzyskim.
Zamknięta kuchnia o odpowiednio dużych rozmiarach będzie wygodnym miejscem pracy, w którym zmieszczą się wszystkie niezbędne urządzenia. Kuchnię zamkniętą warto zaprojektować jednak w taki sposób, aby bez problemu zaaranżować w niej również kącik do spożywania posiłków, czyli wstawić stół wraz z krzesłami lub zdecydować się na stół składany.
Wady kuchni zamkniętej
Podstawowa wada kuchni zamkniętej będzie doskwierać przede wszystkim osobom najbardziej towarzyskim – praca w takim wnętrzu będzie przebiegać w izolacji od rodziny i gości.
Jeśli kuchnia zamknięta jest niewielka i jej powierzchnia nie pozwala na umieszczenie tutaj stołu, to kolejna niedogodność będzie wiązała się z koniecznością przenoszenia posiłków do jadalni lub do salonu.
W sytuacji, gdy powierzchnia kuchni zamkniętej jest bardzo ograniczona, to trudniej będzie (niż w przypadku przestrzeni otwartej) wygospodarować tutaj dodatkowe miejsce do przechowywania. Popularna współcześnie zabudowa słupkowa (szafki kuchenne prowadzone do samego sufitu) może optycznie pomniejszyć niewielką przestrzeń kuchenną i wprowadzić wrażenie chaosu.
Warto podkreślić, że w kuchniach zamkniętych o małym metrażu szczególnie ważne jest właściwe zaprojektowanie przestrzeni roboczej, w tym ustawienie elementów zabudowy kuchennej zgodnie z zasadami kuchennej ergonomii. Jeżeli zdecydujemy się na układ kuchenny jednorzędowy (wszystkie meble kuchenne oraz sprzęty ustawione są w jednej linii pod ścianą), to nie będziemy mieć możliwości wprowadzenia tak zwanego trójkąta roboczego (wierzchołki trójkąta tworzą: lodówka, kuchenka, zlewozmywak; trójkąt roboczy ułatwia korzystanie z kuchni, może przyspieszyć proces przygotowywania posiłków).
Kuchnia półotwarta – rozwiązanie optymalne
Być może dla wielu osób, po rozważeniu wszystkich za i przeciw, najbardziej optymalnym rozwiązaniem okaże się propozycja pośrednia, czyli połączenie kuchni z salonem, ale z możliwością oddzielenia przestrzeni dziennej od kuchennej. Będzie to możliwe na przykład za pośrednictwem drzwi przesuwnych, które w razie potrzeby będzie można zamknąć i jednocześnie ukryć kuchnię przed wzrokiem gości.
Zapoznaj się: Projekt kuchni na zamówienie – czy się opłaca? Ile kosztuje? Ceny
Komentarze